Казват поне два дни по-рано кога 1-4 клас ще учат присъствено

Родителите ще избират дали детето им да бъде тествано или да учи онлайн
15
Казват поне два дни по-рано кога 1-4 клас ще учат присъствено
Снимка: БГНЕС

Възстановяването на присъствените занятия за учениците от I до IV клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително. Родителите и учителите ще имат възможност да се подготвят, съобщиха от МОН.

От ведомството уточняват, че при толкова високи стойности на общата заболяемост това ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда – с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа.

Родителите ще имат избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн. Особено за малките ученици до IV клас присъственото обучение е ключово важно, посочват още от МОН.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата.

От вида тест зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли.

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38.65% от учителите, като при 2.31% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на „зеления сертификат“ в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36,14%.

Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 10, ти кво мислиш, че праат в час - гедат у**се, в занималня пак гледат у**се, щот било много иновативно. Да ти кажа, лично на мен ми е все тая къде детето ще гледа у** се.
12
0
 
7
 
! Отговори
В къщи преди 2 години
Я по добре да се спре тая заболяемост, а пък децата няма да изгубят кой знае колко. Имаше грипни ваканции и пак се наваксваше с пропуснатото
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присъствено, когато бг стане зелена зона, дотогава ДО.
10
1
 
7
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО преди 2 години
Занимават ни с глупости САМО! РЕШЕНИЕТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЕЛЕМЕНТАРНО пускат децата ВАКАНЦИЯ и това е. НЯМА ама никакво фатално значение да отложат ученето за през лятото следващата година или просто да пуснат НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА децата пак ще изкласят не е страшно по-късно да се дипломират с 2-3 години. След училище ги чака работа и данъци цял живот за къде бързат ДА СЕ порадват на ваканция и нулев учебна година какво толкова нищо страшно?
9
6
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Чичо До тогава хептен ще за"тъпеят децата.Ако някой твърди,че онлайн обучението обучава на нещо,то просто е или лъжец,или живее в паралелна реалност.Във Франция в най-големите пикове училищата не ги затваряха.Сега в Русия положението с ковид е трагично,но децата ходят на училище.Последствията от тези училищни локдауни ще ги берем много години напред и те ще бъдат много по-страшни от медицинската страна на въпроса.
8
2
 
5
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Къде е нашият приятел математика- звездоброец? Липсва ни.
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще използват схемата на западните държави. Там започнаха да тестват децата, изкарваха фалшиво положителни резултати на деца, на които абсолютно нищо им няма и после казаха, че трябва да ги ваксинират защото имало пик на случаите.
6
5
 
7
 
! Отговори
преди 2 години
Чиче, ама кръчмите работят, нали? И Кауфланд работи, и Лидъл работи, и Фантастико там минават хиляди на ден.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%." Ей това е приблизителният процент на наистина ваксинираните сред възрастните. Останалите са с фалшиви сертификати.
4
2
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Това е пълна глупост - в тоя Ковид да ги пускат на училище! Нека да мине зимата и да видят как ще са нещата и тогава.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присъствено на пролет а до тогава пред кАмпютъра.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бял ден да не види този, който пусна COVID -19!
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, ще ги пуснете присъствено, ама ще ги тествате? Е, значи няма да учат присъствено!