Дават още 15,4 млн. лв. за тестове и мерки в училища и градини

Средствата се разпределят според броя на паралелките и учениците
Обновена: 4 ное 2021 13:37 | 4 ное 2021 12:27, Веселина Йорданова
21

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

15,4 млн. лв. допълнително ще получат училищата и детските градини за справяне с пандемията, реши правителството. Те ще бъдат разпределени по два критерия - брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответната образователна институция, съобщиха от МОН

Тези пари могат да бъдат използвани за противоепидемични мерки, включително за тестване на персонала без „зелен сертификат“ с антигенни тестове, както и за допълнителни възнаграждения на учители и непедагогически специалисти, които участват в тестването на децата.

Осем милиона лева от отпуснатата сума са предвидени в актуализацията на бюджета за 2021 г. Останалите 7,4 млн. лв. са от преструктуриране на разходите на Министерството на образованието и науката за тази година.

Основната част от финансирането - 13 691 607 лева, се разпределя по бюджетите на общините, тъй като повечето училища, детски градини и центрове са общински.

Няколко министерства получават целеви средства за държавните училища, които са на тяхно подчинение. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лева, а на Министерството на културата - 158 772 лева. За Министерството на образованието и науката са одобрени 1 497 155 лева.

С 15 милиона лева допълнително за последните три месеца на тази година ще бъдат подпомогнати държавните висши училища в условията на извънредна епидемична обстановка, реши още mравителството. Средствата са от актуализацията на държавния бюджет, приета от 46-ото Народно събрание през септември т.г. Според гласувания от депутатите текст парите се разпределят по ред, определен от Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

Съгласно решението на ректорите, съгласувано с национално представителните синдикати и Националното представителство на студентските съвети, с 11,5% ще бъде повишена субсидията на университетите за издръжка на обучението. За целта ще са необходими 13,6 млн. лв. Тези пари ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите служители във висшите училища за последните три месеца от 2021 г. Целта е да се гарантира по-високо качество на обучението от дистанция в пандемията.

От 1 октомври т.г. с 10% ще се повишат средствата за стипендии на студентите и докторантите, за което ще се използват останалите 1,4 млн. лв. от актуализацията на тазгодишния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: образованиетестове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
до активиста преди 2 години
Радев краде и с..., че и низови организации на БСП краде, ама Корнелчето още не ви е светнала, щото я е притиснал до стената.
19
1
 
0
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Радев дава,не краде като Банкянският ***!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Източване до дупка, да събираме и ние капачки за тестове?
17
0
 
2
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
добре де , от къде тия милиони , нали обвинявахте Борисов че бил опоскал държавата ?!
16
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Стойчо и образователния сключиха ли вече матримониален съюз?
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязахте ли добавката " и градини"? Познайте къде ще започнат да правят тестове на децата също? А сега познайте точно след месец дали ще ви кажат че пари няма и вие да си правите тестовете на свои разноски или да ги боднете с експерименталното препаратче! И ако мрънкате, ви дават за пример Големият брат, който от 3 дни боде 5 годишни чернокожи и латиноси на ишлеме. А се очаква до 1 месец да се получи разрешение за бодене на деца над 6 месечна възраст. Ха познайте какво следва? Конспирация, а?
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лапачницата на пари от тестове продължава
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямо учене ще падне. Учителката, докато вземе проби от 25-30 деца, обработи резултатите, после ако има някое положително да се обади и изчака родителите, след това да дезинфекцират и изхвърлят биологичните отпадъци от тестовете, които също не се знае къде трябва да се изхвърлят и то ще е станало време децата да си ходят. Май идеята на това тестване е да се усвоят едни пари, а не децата да учат.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майко мила, тези хора как хвърлят парите! Откъде извадиха общо 30 млн. за глупости. Ужас!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите и персонала ако искат да се ваксинират. Тяхна си работа. Какви тестове, какви 5 лева. Стига крадахте!!!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейййй ще крадат до последно!!!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добри милиони за нашата фирми ,пускат деца на училище в тая зараза ,да опрадаят милиончеята )
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова пари се прахосаха излишно. Да бяхте дали пари за комбинация от пчелен мед+прополис+прашец, 100 пъти по-голяма полза щеше да има, отколкото за маски, дезинфектанти и тестове.
7
1
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 години
На кого ги дават и кой прибира кражбата :)))
6
1
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Докараха ги до 30 милиона кражба :)))
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова са с маски. Извършват узаконен обир. Но ние ги знаем кои са
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези май не са разбрали, че родителите спираме децата и от училище, и от детска градина, и от ясли, и отвсякъде! Целта е да ги пуснем с тестове или без, за да ги бодат тайно. Няма да стане! Обмислят да въведат зелен сертификат и за преболедували, само и само да намерят начин да наложат този дискриминиращ документ. Никой обаче няма да си издаде сертификат! Тази хитрост за подмамване на преболедувалите няма да мине!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аи стига са крали пари под формата на тестове и мерки. Останаха ли заблудени хора дето вярват че този нещастен грип е ковид.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина болните умират. При това са пълнили години наред здравната каса. За да точат парите престъпниците. Главорези!!!!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще бъдат препаратизирани шуробадженакорушветчийските лапачи първа категория труд. Сеят зараза денонощно с мърлявите си корумпирани ръчички.