10 деца с алергичен шок след изгаряне от дезинфектант

Случаят е от столичното 85-о училище
23 ное 2021 14:29, Петя Славова
19
10 деца с алергичен шок след изгаряне от дезинфектант
Снимка: БГНЕС

10 деца са с изгаряния и алергичен шок от препарати за дезинфекция в училище, съобщава Нова тв. Случаят е от 85-о училище в столицата.

Едно от пострадалите деца забелязва, че в петък сутринта на 19-и ноември по чиновете е имало нещо мазно, което ученикът определя като лепило, смесено с олио. Неволно си докосва очите, след което усеща болка, а състоянието му започва да се влошава.

Майката на момчето - Миглена Димитрова, получила обаждане от учител. "Каза ми да дойда и да си го взема, защото нямало смисъл да се мъчи. Когато погледнах въпросните очички - беше потресаващо. За много кратко време разви подуване, отток на очите, а зачервяването продължи да се обостря", обясни тя.  

"Отидохме в ИСУЛ, където докторът чак се хвана за главата. На другия ден ми беше по-възпалено. Малко не можех да виждам. Отидохме в "Пирогов" и пак докторът се хвана за главата Биха ми инжекция", добави Валентин.

Днес детето продължава да има болки, но е по-добре. Състоянието на останалите пострадали също се подобрява. Екипът ни потърси ръководството на 85-о училище. "Предполагам, че проблемът е в нашия персонал, който прави дезинфекцията. Извършвам проверка дали се дължи на завишена концентрация на дезинфекционния разтвор", обясни директорът на учебното заведение Диана Аларгова.  

В училището днес влязоха и от районната администрация. "Искрено съжаляваме. В момента тече проверка", посочи зам.-кметът на Район Кремиковци Ирена Стамболиева.

В писмена позиция от Образователното министерство посочват, че нямат задължение да контролират как се извършва дезинфекцията в училище а само осигуряват средства за закупуване на дезинфектанти. Това било задача на РЗИ. От там също са назначили проверка.

"Извърших извънреден инструктаж на персонала и припомняне на всички правила", каза още директорът на училището.

 Отговорните институции започнаха спешни проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"по чиновете е имало нещо мазно, като лепило, смесено с олио" Това едва ли е от дезинфектант, няма такъв с консистенция като лепило с олио! По скоро прилича на ПРАНК от съучениците, дори не осъзнават рисковете от подобни "шеги".
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯКОЕ ДЖОРНАЛИСТЧЕ, ТЕЛЕВИЗИОННО ИЛИ ДРАСКАЩО, ЗНАЕ ЛИ ЗНАЧЕНИЕТО НА "АЛЕРГИЧЕН ШОК"? Прави ли разлика между алергична реакция и алергичен шок? Щото аз съм изпитвал и двете...
14
4
 
2
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 2 години
Ваксинирай майка, пръскай, маски 24 часа, без излизане от дома, без слънце, мий с дезифектант. Ще имаме здраво поколение.Фashисти
13
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Помните ли как едни деца пак така пострадаха като си играли с ултравиолетова лампа за дезинфекция? И те бяха с изгаряния! Алергична реакция към изгаряне няма! Изгарянето си е изгаряне! А едни ученички така попаднаха в токсикологията на Пирогов след препиване по време на онлайн обучение! Набapaли алкохола на родителите!
12
5
 
2
 
! Отговори
До 13-ти преди 2 години
Много ги разбираш. Съмнителен си. Лапето не знае да се пази щото мама само знае да си снимациците и всички са прости
11
5
 
2
 
! Отговори
Господ преди 2 години
9-ти няма да пишеш от мое име. Крастав.
10
2
 
8
 
! Отговори
Ъхъ преди 2 години
Гел препаратите за дезинфекция са лепкави и много агресивни към кожата.
9
2
 
10
 
! Отговори
д-р Каруцаров преди 2 години
Ми ето! Мерките работят! Аз нали ви казах!
8
4
 
3
 
! Отговори
Господ преди 2 години
бил Хипохондрик.И пише по форумите.Излиза, че е обикновен дрът ***, дето го е страх за мизерния му животец и се опитва да прехвърли своя страх и върху другите.
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма алергия към спирт. Кой знае, с какво ваксинират. Трябва да се ваксинира с препарати на спиртна основа. Алергични реакции има срещу протеини, в спирта няма протеин. Или е невярна информацията и се казае за изгаряне, на за Алергичен шок или има неспазване на указанията за дезинфекция.
6
9
 
2
 
! Отговори
Господ преди 2 години
Твърдоглави сте и съм решил, че ще се мъчите, докато се научите да слушате. Нито се ваксинирахте, нито ходите на работа. Само сеете конспирации. Още по-лошо ще става. И така докато измрете.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдете ги! Всичко в тая държава се прави през пръсти!
4
4
 
9
 
! Отговори
Това преди 2 години
го предвидих още миналата година като ме гонеха във Фантадтико да ме пръскат с дезинфектАнти!!!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свиквайте. Като карате педагогически персонал да се занимава с пробовзимане и дезинфекция... какво ли може да се обърка? Като построим магистралката малко по-некачествено... какво ли може да се обърка? Като теглим едно държавно заемче... какво ли може да се обърка? Както казват, трябва да ни го пише на парите като държавно лого: "Какво ли толкова може да се обърка".
2
1
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Какво става в тази държава бе, хора? Господ ли и наказва?
1
3
 
25
 
! Отговори
x преди 2 години
Продължавайте с глупавите мерки и ще има такива резултати. Унищожихте децата.