МОН: Без тестване за ученици, ако половината клас има сертификат

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове
Обновена: 24 ное 2021 20:11 | 24 ное 2021 19:13, Анисия Иванова
55
МОН: Без тестване за ученици, ако половината клас има сертификат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ако половината от учениците в дадена паралелка имат "зелен сертификат", т.е. са ваксинирани, преболедували или имат антитела, да могат да се върнат в клас без тестване. А останалите да продължат да се обучават дистанционно.

Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
От къде? преди 2 години
Кажете ми къде да отида за сертификат и отивам?Но разходите да са за сметка на МОН!
44
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
За Коледа си Пожелавам да ги Изметем!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народе скачай! Ще ни ликвидират тези неонацисти!
42
1
 
24
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
МОН ...СЧУПВАНЕ НА ГЛАВИТЕ ЛИ ИСКАТЕ?
41
1
 
15
 
! Отговори
Докога това? преди 2 години
Правителството на Словакия реши днес да наложи локдаун заради големия ръст на нови случаи на коронавирус. Това съобщиха словашката новинарска телевизия "ТА 3" и други местни медии, като се позоваха на министъра на икономиката Рихард Сулик, предаде Ройтерс. Впоследствие словашката информационна агенция ТАСР уточни, че локдаунът влиза в сила от 25 ноември със срок от 90 дни и ще важи както за неваксинираните, така и за ваксинираните словаци.
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз питам какво правим с 5 клас тези деца са 11 години. Тоест не подлежат на ваксиниране, пък и няма да си ваксинирам детето, не е била болна значи трябва да я тестваме 3 седмично в лаборатория за наша сметка и време. Що за глупостта пак?
39
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От цялата работа учителите са най-ощетени! Жена ми е учителка, виждам какво й е
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т- клетъчния имунитет също избледнява след 6-8 месеца. Така е с короната! !
37
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми мислители от МОН и МЗ ! Има огромна бройка хора, които са преболедували, имат т-клетъчен имунитет, но никой не го признава и сертиффикати не им се издават. Вземете се в ръце, престанете да слугувате на ЕС и махнете ограниченията за тази група / в частност и ученици влизат в нея/! Това са единствените хора, които би следвало да получат сертификат без ограничения в срока. Всички останали с Н на брой "ваксини" им се полага зелена хартийка за до 3 месеца. После няма какво да ги пази.
36
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали има вече сигурни хапчета. Отваряйте всички порти навсякъде и да се получава колективен имунитет и раздавайте хаповете и да се свършва с тази пандемия, че ми писна.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Учителят"е лудия от форума. Работи за сайта срещу заплащане. Провокира с пр.отивните си мнения, за да генерира трафик. Болен човек е. Не му обръщайте внимание. Понякога е Марсел , понякога друг кр.етен.
34
0
 
34
 
! Отговори
Е как става преди 2 години
преболедували са само 7% от децата, ваксинирани няма, не се знае кой си е правил тест за антитела.И как ще се върне половин клас? После как с част от класа се кара занятие в училище, а с другите онлайн едновременно....недомислици
33
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви е срам.Да настройвате децата ,ваксинирани срещу неваксинирани.Дискриминирате и насаждате омраза.Съсипахте психиката на хората.Да ви се невидим.
32
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До учителНяма понятие "ученолюбив ученик" в терминологията на приобщаващото образование. Този термин се счита за ксенофобско-фашистки, защото натрапва неравенство между ученииците. Внимавате в изразните средства, защото може да срещнете неприятности. Изполвайте по-добре "деца които не се нуждаят от допълнителна подкрепа".
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, ако повече от половината са ваксинирани, това значи, че повече от половината са носители на заразата и училището рябва да се затвори. Останалите деца, които преди това са били здрави вече ще са заразени и ще го педадат в къщи преди да са проявени симптомите. Така ще се достигне чакания "стаден имунитет" и ще се повиши рейтингът на здравното и проветно министерство. Междувременно третата доза ще стане задължитена независимо от първите две
30
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подозирам, че ще стане както е в момента с начален курс.Учителите карат присъствено с половината клас, след което се връщат в къщи и карат същите часове с другата половина.Тоест ако днес учителят има 7 часа, кара 14 !!!часа.Без да му се плати!! Сега ще кажете ли как вземали по " 2 бундака и лежели на дивана, бъркайки боба с една ръка"?? Колко от вас ще искат да изкарат още една смяна, но хей така безплатно??! Затова, нека не критикуваме с лека ръка!
29
3
 
9
 
! Отговори
До учител преди 2 години
Не слагай всички деца под общ знаменател има *** и не възпитани, но не забравяй че има други, които са възпитани и ученолюбиви.Много лесно можете да се справите със ситуацията, явно не знаете как имам познат преподавател, които не преподава в най-престижното училище, но и най-големите хулиганчета мълчат в неговият час така, че по - кротко с изказването за децата. Факт е, че преподавателя не трябва да възпитава а да обучава. Другото е пример от семейна среда в, която се отглеждат.
28
4
 
15
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Ако тоя по-долу наистина е учител, ще го помоля наистина да напусне системата, щото явно психически отдава, а децата нямат нужда от такива отпадъци!
27
4
 
9
 
! Отговори
До Т К О преди 2 години
беее те и учителите вече не са в ред, не им издържат нервичките и се оплакват из сайтовете
26
4
 
7
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
Този по долу не е учител а се опитва да насади омраза към учителите!!!!