Над 1 млн. теста трябват на седмица, за да учат всички присъствено

В 102 общини ученици се върнаха в клас заради спад на заболеваемостта
70
Над 1 млн. теста трябват на седмица, за да учат всички присъствено
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 1 млн. тестове на седмица са необходими, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста.

Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна, са осигурени до края на следващата седмица. През последните дни регионалните управления на образованието получиха общо 310 200 теста, съобщиха от МОН. Заедно с новото количество общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента стават 1 076 200.

Междувременно част от учениците от V до XII клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души.

При ротация децата над V клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване.

От вчера е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със зелен сертификат, когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Частните училища получиха възможност да закупуват тестове със собствени средства, за да върнат в клас по-големите си ученици, докато чакат доставки на безплатни тестове от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: МОНтестовекоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев да провери фирмата доставчик на тестовете и кой се облажва от тая далавера!
32
1
 
12
 
! Отговори
китаец е бе полякиня преди 2 години
Науката е новата религия лекарите новите монаси
31
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тласкат страната към гражданска война. Още малко простотии с ваксини и сертификати да сътворят и народа ще скочи за една нощ!Неонацисти не*астни!
30
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Бойко и Вълчев не ходеха по дълго време на училище. Сега Кацаров и Денков са ви криви, гъзоблизковци. Не може да търпите децата си вкъщи. Затова наривате.
29
0
 
31
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
Първо всеки антиген тест не намира никакъв вирус ,а засича възпаление. 1мил. НЕНУЖНИ теста по 15 лв са 15мил. на седмица по 4 седмици са 60мил. на месец по 12 мецеса са 720 мил на година, ало Денков страшен академик се извъди. Да не говорим че тия тестове се продават от производителя на цена 80ст да 80ст . Спите ли драги зрители и прокоратура????
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирайте се неверници и суеверни нещастници !!!!!!!!!! - Ваксинирай се ти, за да престанеш в даден момент да пишеш гл_упости поне... хахаха
27
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирайте се неверници и суеверни нещастници !!!!!!!!!!
26
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирайте се неверници и суеверни нещастници !!!!!!!!!!
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам колко струват тези тестове, но 4 млн. теста на месец, че и повече ще трябват... Ако са по 10 лева това са 40 млн. на месец. 3 месеца са 120 млн. Ако има 2 млн. пенсионера в Бг могат да се вдигнат с 20 лева пенсиите с тези пари за 3 месеца или пък вместо да се вдигат пенсиите може да се увеличат детските на децата с поне 40 лева за 3 месеца (ако са 1 млн. децата, а те вероятно са по-малко т.е. ако са 500 хил. децата с по 80 лева). И това само за тестовете в училище... Ковид = фалит!!!
24
3
 
25
 
! Отговори
до 10 с ваксината преди 2 години
Ами глей си работата ***! Не смятам да си ваксинирам хлапето, нито пък себе си, при условие, че сме го преболедували. За повече от година не сме се заразили втори път нито в училище, нито по офисите. Ваксинираните боледуват и разнасят. Спукаха се да го карат, ама са със сертификати. Заради тях преболедувалите го отнасяме, щото точно те разнасят и боледуват, но са допуснати навсякъде. Да наръсят по-здраво, който не го е карал. С тестовете в училище нищо няма да хванат. Всичко ще пламне пак
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнаха с пазарлъците. Скоро ще кажат, че им е много скъпо и ще трябва да ги ваксинират.
22
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ви е ясно, че в момента , в който ги върнат вкупом, всичко пак плъзва нагоре, независимо колко ги тестват. Голяма грешка е да няма ротации. Единствените, които трябва да се тестват всекидневно са учителите и персонала. Учениците- на двуседмични ротации , не повече от 30 % от общия брой в училище. Иначе нищо не правите, освен да подклаждате заразата. А точно тези тестове- с тях и без тях. Почти нищо не хващат.
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков и Кацаров направиха удара на живота си с пролакарването на задължителното тестване в училищата и то с 57% достоверност според производителят. Общо взето нито децата ще учат нормално особено в дните за тестване, нито ще спадне заболеваемостта, по-скоро след месец пак ще скочи много.
20
4
 
10
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Нито един тест не е нужен,както и никога не е бил нужен .Когато някой има симптоми отива и си прави тест американски пуйки.
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам всички в парламента да се ваксинират всяка седмица.
18
0
 
20
 
! Отговори
Дарител преди 2 години
Измират хора и поради вътрешно болнични инфекции,които се неглижират.Не е само коронавирус причината за тази висока смъртност.Има доста причини от организационен характер ...Наместо държавата да плаща за ненужните тестове на ученици...от над 13000 теста само 5 положителни...да се включи в пътеката в интензивните отделения изследване за болнична инфекция,причина за обезводняване и смърт.Изводът ми е от лични наблюдения.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали не си мислите, че парите за тези тестове валят от небето? Ще ги вземат от всички ви и съответно някой хора ще заделят и тшъста комисионна от въвеждането на съмнителни тестове с 57% достоверност и то само в активната фаза на заболяването.
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък ние да продължаваме да събираме капачки, за да може да се купи нещо. Безхаберна държава и *** алчни управляващи. Няма пари за изграждане на нови болници, няма пари за болни хора, няма пари за осигуряване на лекарства, няма пари спасителни (медицински) хеликопери, няма пари за пенсионери, няма пари за нужните неща, НО има пари за безсмислени тестове. Ако средно един тест е 10лв - 10 милиона на седмица (вероятно цената е по-висока). Няма какво друго да се каже.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи за избори половин милиард може за децата не може така ли.
14
15
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Грешиш след въвеждането на дистанционото обучение започна спад на заболелите особено в големите градове където са по много деца в класни стаи и ползват основни градски транспорт за придвижване.