Над 1 млн. теста трябват на седмица, за да учат всички присъствено

В 102 общини ученици се върнаха в клас заради спад на заболеваемостта
70
Над 1 млн. теста трябват на седмица, за да учат всички присъствено
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 1 млн. тестове на седмица са необходими, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста.

Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна, са осигурени до края на следващата седмица. През последните дни регионалните управления на образованието получиха общо 310 200 теста, съобщиха от МОН. Заедно с новото количество общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента стават 1 076 200.

Междувременно част от учениците от V до XII клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души.

При ротация децата над V клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване.

От вчера е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със зелен сертификат, когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Частните училища получиха възможност да закупуват тестове със собствени средства, за да върнат в клас по-големите си ученици, докато чакат доставки на безплатни тестове от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: МОНтестовекоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Пълна тъпотия преди 2 години
е това с тези тестове! Изобщо едни пари на вятъра, можеха да ги дадат за много по-смислени неща, като организират всяка събота/неделя сещи с учениците на открито да ги заведат някъде. Можеха да ги дадат и да направят центрове около училищата за безплатни тестове за антитела.Ама не, да се дава на директорите, учителите и фирмите......
52
0
 
0
 
! Отговори
S преди 2 години
Те затова са го сложили. Именно защото е мека Мара. Затова и ще остане.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези тестове нищо не засичат, в клас се оказа, че четири са болни от ковид и двама от персонала, а тези тестове показват отрицателни.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох насоките на МОН за присъственото т обучение, но никъде не открих да пише за общините със заболеваемост над 500, като столицата.
49
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Този министър Денков е мека Мара.Трябва да го махнат незабавно,нито едно адекватно решение не е взел за времето на своето министерстване.Виждат,че с това тестване процентът на положителните(и то без зелен сертификат) ученици и учители е минимален,значи проблемът не е там.Не те продължават да държат големите онлайн,а за тях това дори е по-пагубно отколкото за малките.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто кажете не на експеримента.
47
1
 
5
 
! Отговори
Не е за вярвяне, но преди 2 години
е факт. Току-що, търсейки приказки за малки деца, попаднах на детски сайт, в който открих приказката "Хипопотамът, който се страхувал от ваксини". В търсачките излиза веднага. Прочетете я, моля! Това е още едно доказателство, че става дума за промиване на мозъци, не за здраве! Няма да спра да публикувам този пост под всяка статия за ковид и ваксинирането. Нима ще оставим децата си в ръцете на тези, които търсят само и единствено печалбата от "ваксините"???
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Д Сценарии за вълнЪ, сценарии за правителство ... Кофти сценаристи. Публиката не ще да участва.
45
2
 
1
 
! Отговори
Математик от ЩАБА преди 2 години
Къде са тия 200 000 ученика и персонал по българските училища ? Или ще тестваме и университетите
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4 млн тестове х ? лева единия .... В тая държава образованието вече е лукс пък било то и за 1 месец. Като ги ваксинирате дечицата, гледам че все натам ви влече, ще спрете ли да им правите тестове? Неееее ... щото не моете де се спрете.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
камъни глави министри министри камъни глави. ***, дръжки на микрофони
42
3
 
18
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
За какво са им още!? Досега потрошиха 300-400 хиляди и откриха 5 ученика! Експериментът показа че в училище си е напълно безопасно спрямо тази "велика" болест. Децата не се разболяват или вече са го изкарали набързо като грип, та вече имат имунитет!
41
1
 
15
 
! Отговори
Д преди 2 години
Имам чувството, че живвем в една мета-вселена на долнопробен филм от онзи странен жанр комедия-ужаси!
40
2
 
13
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
Толкова отдавна се чудя какво да измисля което да струва 1 лев ,и един мил. души да го купят за да стана милионер. А то толкова просто задължавам 1 мил. да харчат по 15лв на седмица и ВОАЛА.Подписвайте още деклараций ,следващото е препарати по 20 евра на 3 месеца.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да тестват децата поне по 4 пъти седмично да тръгне тая икономика!
38
3
 
26
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Хранят децата на цена от 2.50лв на ден, но ги тестват за 15лв . Страшна промяна, тия не само няма да изкарат и една година , но и най-вероятно ще са първите пребити политици в България.
37
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я децата да си ходят на училище а тези дето ги е страх да си ги държат вкъщи. Само разходи за глупости.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само ние ги пълним ,ми нашата фирма кой е пълни )
35
1
 
16
 
! Отговори
AnonymouZ преди 2 години
Какво няма да измислите още, само и само за да са Ви пълни Чекмеджетата! Тоя номер Горе не Минава!
34
0
 
23
 
! Отговори
дааа преди 2 години
Какво крадене ще падне , бедна ви е фантазията .