Денков: Не достигат тестове за големите ученици

Идея: Учебната година да почва по-рано заради епидемията
26 ное 2021 09:52, Петя Славова
66
Денков: Не достигат тестове за големите ученици
Снимка: БГНЕС

Учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти. Тази идея изрази пред БНТ министърът на образованието и науката Николай Денков.

Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно - на 15-ти семпетмври докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Още по темата

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, заяви още Денков. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици, категоричен беше Николай Денков.

Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малрките ученици до края на следващата седмица.

Служебният министър на образованието беше категоричен, че не може да става дума за дискриминация спрямо учениците от 11 до 19 години заради факта, че все още не могат да се завърнат в класните стаи.

Той изтъкна, че заболеваемостта у нас е такава, че сега най-важно е да осигурим опазването на общественото здраве. В рамките на ограниченията, наложени от здравните власти, МОН се опитва да намери начин да върне децата в класните стаи.

"Борбата е да осигурим тестове за всички", каза Денков.

В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат, каза още министърът на образованието.

Николай Денков заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива разговори не са водени. Той участва в коалиционните преговори в сектор "Образование", защото е поел ангажимент към "Продължаваме промяната" да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера. Денков изтъкна, че е изклчително обнадежден от проведената дискусия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
22
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Направо закривайте и училища и държава и да хващаме гората. Долни сатанисти!
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн е единственото правилно в момента за големите градове особено при ситуацията в момента, благодарение единствено на ДО бройките започнаха да намаляват. Ако сега ги пуснат присъствено и то в началото и на грипният сезон ще има пета вълна, преди четвъртата да приключи.
18
0
 
21
 
! Отговори
Къш преди 2 години
Денков ходи си.Не виждаш ли, че никой не те иска.Ти си абсолютно неАдекватен.Като не знаеш какво да правиш, по добре си го признай, отколкото до измисляш всякакви про-сто-тии.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частните училища в София започват присъствено от понеделник. Без ротация! Закупили са и тестове. Явно мерките от плана, който писаха цяло лято са само пожелателни понеже 14 дневната заболеваемост е 672 на 100 000, а в плана им пише че над 500 всички са на ДО.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви тестове особено в столицата, където е в мервената зона вече втори месец. Поне да бяха достоверни тези тестове, а те са с точност до 52 % и но само в активната фаза на заболяването според производителят им.
15
1
 
29
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Леле тоз ако го изберат за министър в редовно правителство ще разкаже играта на учениците с неговите безумни идеи.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този кога ще отиде да прави компания на Кунчев ?
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя е много спрял
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма тестове, ще учат онлайн, какъв е проблема? Когато са на ДО, дори учат повече, много съм доволна, иначе в клас се разсейват с глупости, а родителите се заблуждават, че там се учи повече.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със всички тези нови и постепенни спънки, които сами си създават, ще искат единствено да насилят хората (нямало да бъде задължително видиш ли) да се набодат от бебе нагоре
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SДенков има уникален шанс да мисли адекватно и като министър, но изглежда цял живот от скромност се е въздържал да използва уникалния си шанс.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя до кога ще го търпим бе? Пълен неадекватник!!!!!!!!!
8
2
 
10
 
! Отговори
9 преди 2 години
Лидерите в управлението на държавата трябва да им стиска да говорят истината в името на добруването на народа, а не са слабохарактерни послушковци! Замислете се сега кой има смелост да говори истината, колко медийно влияние му се дава и т. н. Другото е ала-бала и обслужване на чужди интереси за сметка на лична облага.
7
1
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Все пак разберете го министъра, като малък, когато е бил овчарче и овците пасял в ТКЗС-то той е бил много благодарен на БКП и ДС, а сега интернет? Какво е това интернет, какво е това онлайн обучение? Имало ли е интернет в ТКЗС? Имало ли е интернет в БКП? Не е ли опасна тази измислица на "капиталистическия ЗАПАД"? Как така децата ще си почиват лятото, трябва да се работи.. па ако може и безплатно иначе другарите няма да прокопсат..
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато не могат да създадат условия да се посрещат ТЕХНИТЕ изисквания, да ги премахат. Долни същества, сега ще кажат пак ваксинация
5
2
 
21
 
! Отговори
S преди 2 години
Денков, ти не си измислил как да се върнат децата в училище, за започване на нова учебна година мислиш. Имаш уникален шанс да се изявиш като един адекватен министър като махнеш тези простотии с безпредметното тестване и върнеш децата в училище, с което ще се радваш на народната любов, но ти си притиснат и предпочиташ да си послушен! Много тъжно, да нямаш т00пки!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИНТЕРНЕТ ДРАЗНИ ДЪРТАЦИТЕ
3
7
 
20
 
! Отговори
Ковидар Балкански преди 2 години
Пак искат да предизвикват вируса, да се вдигне нова вълна и да налагат нови ограничения. Оставете големите ученици, чудесно се справят онлайн засега! Пък и на тях съм сигурен че така им е окей!
2
2
 
26
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
По-добре министърът да си тръгне по-рано.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК