Завръщането на големите ученици в клас - сложно, без зелен сертификат

МОН е осигурило тестовете за малките до края на месеца
26 ное 2021 08:36, Петя Славова
76

До края на месеца Министерството на образованието е осигурило тестове за COVID-19 за учениците от I до IV клас.

Част от по-големите ученици - от V до XII клас в 102 общини вече са се върнали в училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. От вчера е възможно и възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със "зелен сертификат", когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Савина Илиева е 7-и клас и е единствената ваксинирана в паралелката ѝ. Въпреки това, няма да може да се върне в училище от понеделник, тъй като съучениците ѝ са против тестването.

"Предпочитам присъственото, защото е по-лесно и по-забавни неща се случват. Докато онлайн просто седиш пред компютъра и се опитваш да се концентрираш като много неща те разсейват и не е толкова ефикасно, поне за мен", коментира пред Bulgaria ON AIR Савина.

В 119 училище "Академик Михаил Арнаудов" 7,5% учениците имат "зелен сертификат", от тях едва 11 на сто са ваксинирани.

Още по темата

Едва ли ще има клас в присъствена форма от понеделник, казва директорът Диян Стаматов.

"Твърде малък процент от учениците изобщо в страната са ваксинирани, в това число и тези, които са тук. Иначе другите елементи по "зеления сертификат" също са проблем, тъй като почти всички преболедували деца не са се доказали с PCR тест, антителата са от съвсем скоро, там процентът е още по-незначителен", поясни той.

В училищата във Велико Търново също е почти невъзможно да се събере паралелка с 50% ученици от прогимназиалния и гимназиален етап, които да са със "зелени сертификати". Така големите ученици ще продължават да учат ротационно.

"При нас имаме 8 ваксинирани ученици, имаме и 13 или 14 преболедували, установено с PCR или антигенен, това е от 1 до 12 клас", каза директорът на СУ "Вела Благоева" във Велико Търново - Ангел Янчев.

А основният проблем за връщане на големите ученици в клас е липсата на тестове, обясни пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

"Това, което ни трябва, за да пуснем всички ученици е около 1,4 млн. тестове за седмица. С други думи, това, което липсва в момента в страната са тестове, които да бъдат доставени от дистрибуторите", заяви министърът.

Родителите не одобряват "зеления сертификат" за ученици. При доставката на тестовете на малките ученици проблеми засега няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много бързат, много бързат да боцкат децата, нещо ме съмнява тази прекалена загриженост
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви мерки за спиране на разпространението на вируса! Никакъв анализ откъде дойде бумът на Ковид-19 през есента!
4
2
 
32
 
! Отговори
Калина преди 2 години
Това е абсолютно нелепо и незаконно да се искат подобни сертификати на децата за училище. Ваксината е все още в ТЕСТ период, докато не мине този период прилагането и на непълнолетни е само ако родителят даде изричното си съгласие. Тя не е на нивото на утвърденост на другите ваксини.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В столицата 14 дневната заболеваемост е 672 на 100 000. Точно дистанционото обучение задържа стремителният скок, но ще бъде пълно безумие да ги пуснат присъствено и то с тестване с тестове с 52% достоверност и то само в активната фаза на заболяването. Междувременно частните училища в София започват от понеделник, без ротация само с тест. Явно някой вносител има много силно лоби в МЗ и МОН за да успее да продаде съмнителни тестове на цена над 10 лв при положение че струват 0.80 ст от производител
2
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера родителите, какъв е проблема да пуснат изследване за наличие на антитела за децата си? Теста струва 26 лв., май наистина родителите не желаят децата им да се върнат в клас! Много жалко за децата.
1
5
 
27
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Пазете децата!!? Евреите искат тях да погубят!! ,, План Калерги,, !!!!!!