Учениците биха спечелили от старт на годината на 1 септември

Това обаче би довело до промяна на графика за изпитите
107
Учениците биха спечелили от старт на годината на 1 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако учебната година започва от 1 септември, най-много биха спечелили учениците, смята Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Той отбелязва, че при начало на учебната година от 1 септември, може да има разумно, ново разпределение на учебното време, с по-голяма зимна ваканция, която да даде възможност за гъвкавост при ползване при сериозни грипни вълни, студени зими и замръзнали пътища. Началото на втория учебен срок би могло да започне след края на зимната ваканция.

При начало на учебната година от 1 септември би могло да има изпитна седмица през юни с концентриране на изпити - като държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване в 7-и и в 10- клас, изпити в 8-и клас. Би могло да има възможност за гъвкаво приключване на отделните училищни етапи до 15 или 30 юни, съобразено с възрастта на учениците. Подобна промяна ще доведе до сериозни размествания в организацията на всички други рутинни изпити - поправителни, септемврийските държавни зрелостни изпити, с необходимост от детайлно преосмисляне на сегашните олимпиади, които са без никаква добавена стойност и смисъл в този си формат и вид, казва Стаматов, цитиран от БТА.

Той отбелязва, че исторически погледнато 15 септември се приема като празник - България тръгва на училище.

"Звучи добре. Някога се е наложило заради спецификата на страната ни като аграрна икономика. Години по-късно страната ни е с друга насоченост и остана само евтиното септемврийско море, като аргумент за късното начало на учебната година. В днешно време, когато нищо не е както преди, е добре да започне смислен и стойностен дебат за всички положителни и негативни страни от евентуална промяна на началото, продължителността и завършването на учебната година в училището ни. Като позитив се очертава спестяването на разходи за парно и ток през евентуално по-дългата зимна ваканция. Средства, които могат да бъдат вложени в нещо по-смислено", заявява Диан Стаматов.

Според него има също няколко трудности и негативи: в началото на септември е все още горещо, а с югоизточното изложение на училищните сгради ще има неблагоприятни последици за ученето, заради високите температури; подготовката на учебната година би следвало да започне към 15 август, което предполага ранна организация за училищните ремонти, а учителите да се върнат в училище в последната седмица на август. Започването на учебната година от 1 септември "би било силен удар по туризма", посочва Стаматов и допълва, че семействата с по-крехки бюджети предпочитат да ходят на море през септември.

"Законово е регламентирано учебната година да е от 15 септември. Макар и процедурно трудно, законът може да бъде редактиран при добра аргументация, която да е в полза на учениците и на цялото ни общество. Тази идея се предлага за трети път. Преди години обществото ни не прие идеята и тя не се реализира. Сега е друго време. Въпреки, че за пореден път се повдига темата за започване на учебната година на 1 септември, все още липсва ясна концепция за необходимостите от промяната. Няма яснота дали промяната на началото на учебната година ще доведе до такава по отношение на учебните програми, учебните планове, нормативите на учителите, външните оценявания, държавните зрелостни изпити и изпитните сесии в 4-и, 8-и, 10-и и 12-и клас. Логично е подобна промяна в средното образование да се отнесе към и висшето образование. Вместо традиционното начало на 1 октомври в него, да се измести на 15 септември. Това ще доведе до ранно приключване на летния семестър и до възможността студентите да се включат още през май в студентските бригади в чужбина. Пандемията преобърна всичко. Може да се видят всички положителни страни на подобно изменение. И да се предприемат стъпки. Не бива да се забравя, че една такава уж малка промяна ще доведе до сериозни промени в цялото ни общество, транспорт, организация, дейности", обобщава председателят на Съюза на училищните директори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 "В цял свят учебната година започва от 1ви Септември само у нас от 15ти!" --- Айде стига с това "в цял свят"!!! Не сме длъжни да сме като "в цял свят", нито пък е подходящо за нашия климат да натикаме децата в класните стай, които са с южно изложение и лятото не се трае вътре! Ако не ти харесва, чувствай се свободен да отидеш в твоя "цял свят"! Тук си има причини да е така!
37
1
 
21
 
! Отговори
как не ви е срам? преди 2 години
да откраднете деството на децата : 12 години по 2 седмици са 6 месеца от тяхното детсво ...
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В никакъв случай, това е най-хубавото време за почивка след летните жеги и напливите от чужденци във Варна, не на последно място-цените спадат!!
35
0
 
17
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 години
Идея си нямам защо този гербераски кадър взем да говори за 1ви Септември. Едва ли е за да дразни родителите, примерно щото шефа му вече не е на власт.
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли ви е гениалната идея да отмените 15 сеп?
33
2
 
26
 
! Отговори
Оставете децата преди 2 години
Дребни човечета с логорея и политически амбиции, опиващи се от образа си по казионните медии. Сега пък 15 сеп им пречи - Ей не случихте ни на народ ни на деца ни на география, ни на история, ни на вируси. Вземете себе си да реформирате политич.. Оставете децата на мира!!!
32
0
 
18
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
До 30 и 31 влезте в една българска класна стая в края на юни и началото на септември с 25 деца и после пишете как е в някои други страни!!!!
31
6
 
9
 
! Отговори
До Тройчин преди 2 години
Какви избори бе, гербераско тро лче, че те изборите току що минаха и твоя вожд загуби. За гербересчетата с къса памет един факт - Досегашният директор на столичното 119 СОУ Акад. Михаил Арнаудов Диян Стаматов е назначен днес от премиера Бойко Борисов за заместник-министър на образованието - 08.02.2016
30
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ревете децата да учели, а сега що им взимали ваканциите! А разберете се какво точно искате и защо. А в повечето европейски и извънееропейски държави учебната година от памтивека започва на 1 септември. В Англия има кратки ваканции и по средата на срока - така е по- добре за учениците, особено по-малките.
29
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цял свят учебната година започва от 1ви Септември само у нас от 15ти! Все вървим на обратно - същото е с кимънето с глава за Да и Не
28
2
 
22
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Това за да могат децата да седят две седмици повече пред компютрите вместо да са на въздух и слънце ли?
27
3
 
10
 
! Отговори
6/49 преди 2 години
Джакпота ше спечелят направо
26
4
 
24
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Аман от глупости!
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Стаматов после ще поиска и некой да му купи климатици за цялото училище, защото началото на септември още е жега и децата няма да могат да учат.
24
1
 
29
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
Защо постоянно някой се опитват да открият, вече откритото!!! Климатът тук началото на септември е все още много топло, други ходят на почивка тогава, защото е по-евтино а и с празника на 6-ти им остават 7-8 учебни дни!!!!! ДО ТЯХ ЛИ ОПРЯХТЕ????
23
7
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Подкрепям !!!___А най-много подкрепям да пуснете децата на училище без тестове, май се доказа, че не те разпространяват Ковид-а !!!
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите по морето напуснаха чата и нервно пушат настрани. Ще има обаждане до министерството за разяснения и тая идея ще изчезне в небитието немедленно.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Деян Стаматов накъдето му е угодно, натам върви.
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И така като гледам календара, това означава сезонът да свърши на 28 август. Абсолютно невъзможно е тая работа да стане. Просто я забравете.
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте само учебника по история за 9 клас с колко ненужна информация е напълнен, а и се повтаря учебното съдържание от 7 клас за двете световни войни. Ако всички учебници се поизчистят ще има време за всичко, а не да отнемате от ваканцията на децата.