Учениците биха спечелили от старт на годината на 1 септември

Това обаче би довело до промяна на графика за изпитите
107
Учениците биха спечелили от старт на годината на 1 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако учебната година започва от 1 септември, най-много биха спечелили учениците, смята Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Той отбелязва, че при начало на учебната година от 1 септември, може да има разумно, ново разпределение на учебното време, с по-голяма зимна ваканция, която да даде възможност за гъвкавост при ползване при сериозни грипни вълни, студени зими и замръзнали пътища. Началото на втория учебен срок би могло да започне след края на зимната ваканция.

При начало на учебната година от 1 септември би могло да има изпитна седмица през юни с концентриране на изпити - като държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване в 7-и и в 10- клас, изпити в 8-и клас. Би могло да има възможност за гъвкаво приключване на отделните училищни етапи до 15 или 30 юни, съобразено с възрастта на учениците. Подобна промяна ще доведе до сериозни размествания в организацията на всички други рутинни изпити - поправителни, септемврийските държавни зрелостни изпити, с необходимост от детайлно преосмисляне на сегашните олимпиади, които са без никаква добавена стойност и смисъл в този си формат и вид, казва Стаматов, цитиран от БТА.

Той отбелязва, че исторически погледнато 15 септември се приема като празник - България тръгва на училище.

"Звучи добре. Някога се е наложило заради спецификата на страната ни като аграрна икономика. Години по-късно страната ни е с друга насоченост и остана само евтиното септемврийско море, като аргумент за късното начало на учебната година. В днешно време, когато нищо не е както преди, е добре да започне смислен и стойностен дебат за всички положителни и негативни страни от евентуална промяна на началото, продължителността и завършването на учебната година в училището ни. Като позитив се очертава спестяването на разходи за парно и ток през евентуално по-дългата зимна ваканция. Средства, които могат да бъдат вложени в нещо по-смислено", заявява Диан Стаматов.

Според него има също няколко трудности и негативи: в началото на септември е все още горещо, а с югоизточното изложение на училищните сгради ще има неблагоприятни последици за ученето, заради високите температури; подготовката на учебната година би следвало да започне към 15 август, което предполага ранна организация за училищните ремонти, а учителите да се върнат в училище в последната седмица на август. Започването на учебната година от 1 септември "би било силен удар по туризма", посочва Стаматов и допълва, че семействата с по-крехки бюджети предпочитат да ходят на море през септември.

"Законово е регламентирано учебната година да е от 15 септември. Макар и процедурно трудно, законът може да бъде редактиран при добра аргументация, която да е в полза на учениците и на цялото ни общество. Тази идея се предлага за трети път. Преди години обществото ни не прие идеята и тя не се реализира. Сега е друго време. Въпреки, че за пореден път се повдига темата за започване на учебната година на 1 септември, все още липсва ясна концепция за необходимостите от промяната. Няма яснота дали промяната на началото на учебната година ще доведе до такава по отношение на учебните програми, учебните планове, нормативите на учителите, външните оценявания, държавните зрелостни изпити и изпитните сесии в 4-и, 8-и, 10-и и 12-и клас. Логично е подобна промяна в средното образование да се отнесе към и висшето образование. Вместо традиционното начало на 1 октомври в него, да се измести на 15 септември. Това ще доведе до ранно приключване на летния семестър и до възможността студентите да се включат още през май в студентските бригади в чужбина. Пандемията преобърна всичко. Може да се видят всички положителни страни на подобно изменение. И да се предприемат стъпки. Не бива да се забравя, че една такава уж малка промяна ще доведе до сериозни промени в цялото ни общество, транспорт, организация, дейности", обобщава председателят на Съюза на училищните директори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз мисля, че най-много ще спечелят учениците от правилно и качествено образование, в което този, който е първенец получава още повече образование и все повече врати са му отворени. Смяната на една дата не помага с нищо за това.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Умник: Идеята е чудесна - само че...дали съществуват хора, които ходят на работа извън сферата на образование? Чудничко - пестим от отопление и прехвърляме на родителите да мислят отопление и кой да гледа децата до пети клас. А почивка Септември не е само по-евтино, а и Септември е разкошен в Гърция." _____________________А лятото 3 месеца кой гледа децата? И да, много хора работят, и не всички са в образованието. С отпуска от 20-25 дена. Двамата не покриват 2 месеца дори да нямат обща почивка.
96
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Киро преди 2 години
не е проблема че ще почнат с 15 дни по-рано, не е проблема закона да се промени. главният проблем е базата - сгради, учители, начин на преподаване, много на брой учебници. Ако се променят тези неща учениците сами ще решат да се върнат
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общо отпуските на родителите на деца в начален курс не съвпадат по брой дни с ваканцията, която е 2,5-3 месеца. Те се чудят къде да си дават децата за цялото това време!
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще смените изцяло образователната система? Хубаво- да почват на 1-ви септември, ама разкарайте тази масовост в обучението. СЛед 7 клас ги оставете да избират какво искат да учат, колко да го учат и на какво ниво да го учат. Както е в белите държави. Учат 5-6 предмета- ама е качествено и задълбочено. Това, което ги интересува, а не манджа с грозде. Всичко и напрактика едно голямо нищо, което води до загуба на нерви и време.
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" ... от 1 септември е евтиното море......!" ____________________________ Явно евтиното море е приоритет. Вместо тези 2 седмици да се разбият из уч. година. Така децата биха имали 2 или почти 2 м. лятна ваканция. Също, ПРИМЕРНО, 1 седмица в края на ноември и още 1 седмица през януари/февруари. Така разпределението на тежестта на уч. време ще е по-равномерно, по-балансирано. Сега учат нонстоп 3 месеца и 10 дена, ваканция ~10 дена за Коледа и Н.Г., после 3-4 месеца учат, 1 седмица Великден, ...
92
1
 
6
 
! Отговори
Пълни глупости! преди 2 години
И как може отнемането на най-хубавата част от ваканцията на децата да е добро за тях?!? Пълни глупости!
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен до 94 преди 2 години
Не се оплаквам, а пояснявам.И тогава няма да може да се угоди на всички!;Пак ще сме виновни! Що ке отнася до това дали да отида в частно у-ще..частни у-ща няма във всички градове. Знам, ще кажеш- *** в София. София не е България. Що се отнася до това дали да започваме на 1септ - за мен не е проблем. Обяснявах, че тогава не бихме имали голяма отпуска и пак бихме били виновни!
90
0
 
11
 
! Отговори
Напускам училище преди 2 години
Аз съм млад учител на 35г сега ще ви кажа тук анонимно защо напускам на края на годината работа:Работя в училище 80% ромско, идват родители понеже децата им имат отсъствия и ни нападат бият ни.Ромите не подлежат на никакво възпитание и не могат да бъдат научени на нищо освен: Азбуката ни и 2+2 до там.3.Работата е доста тежка 45 минути са много + това си охрана по колидор и нямаш време да отидеш до тоалетна нито да ядеш, + това след работно време пътуваш със рейс за да изпратиш децата.
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен со 84, ами намири си друга работа като не ти понася! Кому е нужно да се вайкаш по разни форуми? На мен като не ми харесва на едно място си сменям работодателя! *** в частно училище преподавай! Там и учителите са щастливи, и децата са добре.....Само мрънкате!
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен со 84 преди 2 години
Защо пишеш глупости? И без това учителите стоят до към 10-12 юли. Значи като се върнат на 15 август, тогава за какво ще лаете, а? Аууу, ми тя отпуската им ще намалее.И какво остава от нещата за завиждане?Голямата заплата? Не ме разсмивай! Тогава отпуската им ще стане колкото вашата, като добавим и вашите компенсации. На даскалите компенсации не се дават- работят и в събота, ходят по изпити квестори. Интересно, за какво ще им завиждате тогава??
87
0
 
2
 
! Отговори
Глупости! преди 2 години
До Зоро, направиха 100 000 теста и намериха 7 случая... ако това е виновен...такива като теб нечистоплътни сте за кастрация тогава!
86
4
 
1
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Точно вкарването на децата е причина за вирусните пандемии. Дайте сега от по-рано да подкараме пандемията. Ненормалнаа работа. И браво на Кацаров че удържа и не ги пуска. Вижте как намаляха заразените!!!!!
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То туй са прави зарад вируса.
84
1
 
9
 
! Отговори
ам чи значи преди 2 години
Дай да махнем и съботата и неделята. Наш как добре ще се отрази на работниците. После и заплатите да махнем. Що не вземете да ни направите роби на труда. А......
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** то не е сложно да се съпоставим с другите. Масово южните държави започват учебната година през септември. Северните пък - през август. Тръби се за климатични промени, обаче ние ще вкарваме децата на затворено пространство да учат един куп ненужни сухи факти в жегите. Влезте през юни и юли в някоя южна или западна класна стая - ще заварите разтичащи се ученици по чиновете. Или някой умник ще каже - купете климатици. Първо - с какво? Второ - нали проповядваме зелена планета? Трето - алергии.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога и не мога да ги разбера тия хора. Калпавите учебници, дето задължително се сменят през 4 години, разбирам - милиони в няколко джоба; смяната на учебните програми долу горе на 4 години - пак заради пари- нови учебници и помагала; изключително сложната материя,несъобразена с възрастта и нуждата на децата - да се отвратят подрастващите и да затъпяват; ама в южна държава, която се опитва да развива и туризъм, да изтеглиш началото на уч. година в началото на септември - това е висш *** отизъм
81
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пипайте началото на учебната година, престанете да си правите експерименти с децата.Септември месец в България температурите достигат 29-30 градуса и вие искате да набутате децата в класни стаи по 30 . Ей, не престанахте с *** отщините.
80
3
 
11
 
! Отговори
вещер преди 2 години
do 84, - Ти в кой свят живееш ? Като ти се виждат големи отпуските на даскалите, що не си станал учител да си ги ползваш.... 99% от това което искаш ,не зависи от учителите! Един учител най напред трябва да е подготвен перфектно и тогава да се допуска в час... Как си я представяте тая работа, отваря очите и айде задачки синус, косинус... забавление...
79
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#81 Да се намалят отпуските на учители и директори и август месец да работят и организират нещата за учебната година, а не до 30-ти септември още да се чудят и маят какви помагала, работни тетрадки и от кои учебници ще учат.