Просветният министър иска всички ученици в класните стаи от вторник

Тестването - един път в седмицата или да отпадне въобще
119
Просветният министър иска всички ученици в класните стаи от вторник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете, призна просветният министър Николай Денков  пред bTV.

По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1 до 4 клас.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков.

Още по темата

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас.

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на
необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти.

„В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: ученицитестоведенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Златена сека Пенка и Кремена ли се кръсти? Слабо, много слабо... Акерни хонорари й плащат за такова мижаво тр о лене.
72
0
 
11
 
! Отговори
До Пенка преди 2 години
"Аз дететоси нема да пусна на учили6те пак ако 6те турско на става. Нема да позвола при тази пандемия да се зарязява и боледува." --Пенке, ти ако щеш го пускай. Въпросът е нормалните деца на нормалните хора да могат да учат нормално. То,иначе,ненормални хипохондрици и тр олове винаги ще има. Две години се съобразяваме с такива,е нека малко и снормалните хора и нуждите им се посъобразим! Твоето дете,като ти гледам правописа,няма у вас нищо да научи и не ти пука от това,но нека останалите да могат
71
0
 
16
 
! Отговори
ПЛАНЪТ ВЪРВИ преди 2 години
"Докато умните умуват, лудите лудуват" В Австрия са на следващото ниво - пълен локдаун при над 75% двойно втасали. Прокарва се проект от февруари със закон задължително факсване и който откаже - глоба и затвор. Сега протестират някакви си 40-50 000 - останалите дават мълчаливо съгласие това да се случи. А после не е далеч времето, когато и тук ще стане така. И не казвайте, че няма как да стане, защото много неща вече са факт, за които се казваше че у нас това не може да стане.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя *** има запазено едно от най-предните места на трибунала.
69
2
 
3
 
! Отговори
Резултат преди 2 години
Сузи и Кремена са олицетворенито на нацията ни. Жертвай децата, ама да можеш да си пийнеш с приятелите. Наздраве! ... и покрай пийването да не забравяте да се боцкате на всеки 6 месеца.
68
1
 
7
 
! Отговори
Когато преди 2 години
аз учех, имаше МНП(Министерство на народната просвета). Класният ни се шегуваше, че абревиатурата трябвало да се разчита като "Министерство на непрекъснатите промени". Като гледам какво се случва и днес, излиза, че в това министерство са се омотали като пилета в кълчища от десетилетия. Побъркват и учители, и родители и ученици. По три пъти седмично сменят стратегии, практики, политики. Иначе казано - хаос в паниката, важното и да симулираме действия.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Спрете незабавно образователния локдаун...и без това системата ги изкарва полуграмотни и преди кризата!!!
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само се чудя дали това не са решения, които зависят от здравни експерти в зависимост от заблоеваемостта в дадено населено място или вече всеки може да се упражнява по темата?
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия милиони едни умни и мотивирани българи щяха да изкоренят целия Ковид в България.
64
2
 
7
 
! Отговори
Изводи ? преди 2 години
Къде са им великите математици да им сметнат, че 3 седмици по 2 теста, изхарчени милиони и 7 положителни случая не отговарят на общата картина, заради което се хвалят че са пречупили вълната. Вероятно са казали "чепкахме си вълната", ама жърналята са го превели като "Пречупихме ...
63
8
 
6
 
! Отговори
До Кремена преди 2 години
Да не дава господ на дете такава майка, на която и е писнало от детето, че не може да ходи да се шиба или да си покани ***.
62
2
 
10
 
! Отговори
Не вярваме преди 2 години
Кацаров преди година лаеше срещу ваксините, сега от обратната страна с правилните пари лае и хапе неваксинираните. Денков - последно щхаа да затваря училищата, а се затвориха първи. Децата могат да ходят в ресоранти и молове, но в училище не. Пред лабораторията могат да се трупат различни паралелки, за да получат "сертификат", но не могат да се трупат пред подвижна лаборатотия в двора на училището. Най-малките последни щяха да ги затварят, а ги затвориха първи и май ще ги пуснат последни.
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от тези тестове видяхме, че нема кой знае каква полза - само изхарчени милиони.
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина ли родителите ще подложат на постоянни тестове децата си ??? Толкова ли акъл е останал ???
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Законът на Питер действа! Затягайте коланите! "Кацнал бръмбар на шумка и започнал да дрънка..."
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училищата щяха да се затварят последни, нали така? И какво стана - скочиха кръчмарите и правителството клекна. Едно са ресторантите и кафенетата - нека си работят, друго са нощните клубове, пълни със същите тия ученици и студенти, които нямат достъп до присъствено образование. Миналия май правителството на ГЕРБ направи същото, сега Чорапа го повтаря - някой да не си въобразява, че има плурализъм - бай Чорап дърпа конците, а на него други в миманса... Подмяната е тотална.
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, чуче лото се присетило, че подлезите го зоват! Такива мизерници сте с гробаджиите, че няма втори като вас! Да лишите децата две години от образование и социални контакти заради нещо, което при тях има смъртност от хилядни от процента! Не ви е срам, юди дол ни, продажни изпълнители на чужди поръчки!
56
1
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Ооооо, супер. Започнахте ли да се хапете сами един друг, а, а? Нали бяхте велики, всичко ви беше подготвено "този път", планове имахте, всичко имахте. А? Какво стана? Сега се сетихте да осигурявате тестове. Лятото като ви беше широко около врата всичко беше на 6, нали. Колко сте некомпетентни и жал-ки.
55
2
 
21
 
! Отговори
Тоз пък... преди 2 години
Това е другия откачалник наред с Кацаров! Държаха децата извън училище цял срок, баш сега преди коледа и нова година, вземи ги върни, хубаво да се омешат, че като тръгнат по баби и дядовци на коледа и нова година хубаво да ги уморят! Ааа затова ли вдигате пенсиите? Залагате огромна смъртност и от там ви излизат сметките! Сега разбрах, умни сте, бравооо!
54
1
 
6
 
! Отговори
Иска? преди 2 години
Иска? Ми то и аз искам...