Просветният министър иска всички ученици в класните стаи от вторник

Тестването - един път в седмицата или да отпадне въобще
119
Просветният министър иска всички ученици в класните стаи от вторник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете, призна просветният министър Николай Денков  пред bTV.

По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1 до 4 клас.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков.

Още по темата

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас.

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на
необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти.

„В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: ученицитестоведенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А студентите? Пичове, лично на мен ми омръзна да стоя пред екран и да слушам накъсания глас на лектора, и да не мога да си кажа две думи с никой от курса.
12
2
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Не думай...Ами направете го, недей да дрънкаш д..ивотии всеки ден. Оставете децата в училище. Академик ли си , къв си брат , ама такъв ... не сме имали за министър на МОН. .
11
20
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Ние от групата учителки за безопасно образование не искаме присъствено образование защото то е опасно за нашето здраве а децата са едни малки *** ,които искат да ни заразявата та да умреме
10
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Похарчиха са милиони левове за тестове на децата а с тези пари можехме да излекуваме болните деца. Трябва да се спре харченето за групости като ковид тестове.
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти."
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестването трябва да отпадне.Теста за ковид не е диагноза но казват на брой положителни един колко си са били болни от ковид. Едно време за да ти се разбере диагнозата те преглеждаше лекар.
7
4
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Ходи се прегледай. Имаш проблем, знаеш нали?
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сетиха се, след дъжд качулка. Децата изгубиха мотивация и изтърваха много материал. Който казва, че дистанционното обучение е като присъственото лъже. Не непразно Германия не затвори училищата.
5
9
 
0
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
НАгло престъпните видео терористични дигитално холограмни камери ,скенери и екрани увреждат тежко жертвите за броени секунди.. Децата се подлагат на видео терористични МРЪСНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ НЕЗАКОННО>>Виновните длъжностни лица още с а на СВОБОДА..Очни лекари преглеждащи жертвите вместо да наредят блокиране на проникващия пресканиращ видео терор препоръчват ОСАКАТЯВАЩИ ДЕЦАТА ОЧИЛА вкл над 5 Диоптъра.
4
24
 
11
 
! Отговори
СтаКМистик преди 2 години
Откакто големите са онлайн, случайте почнаха да намалят. Да се надяваме че тази стъпка няма да ни локдауне отново, че ми писна.
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги връщат при 400-500 заразени на 100 000. Така поне през повечето време ще са в клас . И тестове по 1 път в седмица. Ясно е че сме зле, поне децата да учат
2
6
 
17
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
Затвор за престъпниците от МОН вкл тн МИнистри..Увредиха тежко нелечимо всички деца и младежи принудени да посещават училища,ясли и градини претъпкани с НЕЗАКОННА видео пресканираща техника. Техниката уврежда децата тежко трудно лечимо и е ЗАБРАНЕНА ОТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН ВКЛ.чл32;чл.28 и чл.29.Всички подложени на ОН ЛАин видео терор деца са вече увредени вкл главен мозък,очи,..
1
5
 
29
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Абе пускайте децата на училище !!!___Не е училището мястото, където се предава Ковид-а !!!___ Стига с това онланй-обучение !!!___Прекалявате с мерките, защитеи предимно рисковите групи, оставете децата да учат нормално !!!