Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник

Те ще бъдат тествани веднъж седмично
Обновена: 2 дек 2021 18:55 | 2 дек 2021 12:58, Нели Христова
232
Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник
Снимка: БГНЕС

Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат в училище от понеделник, увери здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите.

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", каза Кацаров.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той.

Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров.

"Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН", каза той.

Той отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Наличните количества позволяват на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично, каза здравният министър.

Кацаров заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Стои си обаче изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за Омикрон у нас.

Още за разминаванията между здравния и просветния министър вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
2
 
! Отговори
За сведение преди 2 години
До Анонимен 163Не е по талавизора.Каза ми го жив човек,украинец,който живее във Виена.Д.Кухта.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеса, защо ми махнахте поста в който питам дали онзи, който ръси омраза към евреите си е пил хапчетата? Но пък ненавистните му постове стоят гордо в сайта ви? Вие нацистки прокламатори ли сте, а днесаджии? Последователи на Хитлер и Менгеле ли се? Не е зле да знаем, както и прокуратурата, между другото!
157
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев дали е ок с тази идея?
156
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
юхууу отново на училище
155
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До стига тия кумунисте Ако по ТАЛАВИЗОРА и кажат,че някой у Австрия се е обесил ,трябва ли и ти да се бесиш?Въженцето от общината ли ще ти го усигурят безплатно?
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От зор измислиха да провеждат референдум във всеки клас муа-ха-ха. Още зор ще видите с българите! На финала ще ви е най големия зор, ще ви бесим по улиците и ще бъдете разкъсани и разнасяни от бездомните кучета по четерите края на всеки град.
153
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
156 то нацистите и комунистите са едно и също, все са социалисти. Нацитата са национал-социалисти, а комунистите са интернационални социалисти! Разлика само на теория, даже и на двете червения цвят им е основен. А и диктатурите им са еднакви. Така, че дали са австрийци, немци, франсета или други, все тая, пак са нацисто-комунисти, пак са диктатори.
152
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщат се, на балъците само
151
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо твърди че тестовете не били негово задължение? Я пак? Стойчо да каже, тия тестове родителите и училищата от Интернет ли да си ги поръчват? Може би чрез Али Баба да пуснем заявка? Поредния недорасляк с мания и претенции за величие. Я марш!
150
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военната олигархия наби мутренската.
149
5
 
23
 
! Отговори
стига тия кумунисте преди 2 години
Вижте в Австрия какво става и тогава разсъждавайте.Уж не са комунисти,но рестрикциите са жестоки.Ако не се явиш на ваксинация,глоба 7000 евро.Ако и при второ повикване не се явиш-3 седмици пандиз.Да им имаме демокрациятя....
148
1
 
4
 
! Отговори
Ученик преди 2 години
Неможеее,ще ни заразите с вирОза!А и всички РОМИ са против деца да се ползват за политически цели.
147
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОНЧЕВ ЩЕ ПОЕМЕ ЛИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОЧИНАЛОТО ОТ МЕНИНГИТ ДЕТЕ? РЕФОРМАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ Я НАПРАВИ ГЕРБ! С ЕВРОПАРИ ГИ СТРОИХА И ЗАКРЕПОСТИХА РОДИТЕЛИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ, ХРАНАТА Е ОТ ТЕХНИ ФИРМИ. НО ПРОМЯНАТА ДОЙДЕ.
146
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименгерб е призрак и иска да превърне децата в призраци
145
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герб превърна училищата в перачници за пари
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА ПЪК ЕДНИ БИВШИ УПРАВЛЯВАЩИ ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ КАКВО ПРАВЯТ. ЗАРАДИ ПАРИ РИСКУВАТ ДЕЦАТА НИ И ЛЪЖАТ НАГЛО! И ГО ПРАВЯТ СЪЗНАТЕЛНО.
143
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошо е , когато едни управляващи не знаят , какво правят . Непрекъснато нарушават собствените си разпоредби. Пишат нови ,без да имат идея , какъв ще е резултатът от тях .
142
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев може нормално да си има патогенни бактерии на менингит в носоглътката, може и при други от герб това да е нормално, но за хората не е нормално.
141
1
 
19
 
! Отговори
не е истина преди 2 години
Стойчо, къде остана златната ти медалистка баба Мира? Защо не се показва? Или не може да се нарадва на медала си? Боже, колко сте жалки! Раздавате медали, защото хората умират ли? Защото не се справихте с пандемията заслужавате затвор, не медали. Какво падение! Защо никой не реагира, или народът изгуби съпротивителните си сили?
140
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко защо не си пусне внуците присъствено, защо ги крие вкъщи онлайн?