Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник

Те ще бъдат тествани веднъж седмично
Обновена: 2 дек 2021 18:55 | 2 дек 2021 12:58, Нели Христова
232
Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник
Снимка: БГНЕС

Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат в училище от понеделник, увери здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите.

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", каза Кацаров.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той.

Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров.

"Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН", каза той.

Той отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Наличните количества позволяват на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично, каза здравният министър.

Кацаров заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Стои си обаче изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за Омикрон у нас.

Още за разминаванията между здравния и просветния министър вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С НАМИ БОГ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И БГ ДЕЧИЦА!!! АМИН!
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО ТАКА БРАТЯ БЪЛГАРИ!!! СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА! НИКАКВИ ТЕСТОВЕ ЗА ДЕЦА, НИТО СЛЮНКА ДА ИМ ОТКРАДНАТ АНТИТЕЛАТА И ДА ПЕЧЕЛЯТ ПОСЛЕ ОЩЕ МИЛИЯРДИ ОТ АДСКИТЕ СИ ВАКУНИ.ВАКСИНИ Н А ЕСП. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА БЪРКАНЕ ДО МОЗЪКА, ПРЕЗ 2 ДНИ КАТО В НЯКОИ НАЦИСТКИ ПРОВИНЦИИ ПРИ НАЦИСТКАТА МЕРКЕЛ. ТАКА ДОСТА ХОРА ИМ СЧУПВАТ НОСНАТА ПРЕГРАДА И СЕ СТИГА ДО 1-2-3 ДОРИ ОПЕРАЦИИ! ИМА ОПИСАНИ ТАКИВА СЛУЧАИ, ОСОБЕНО ДЕТСКИТЕ НОСЛЕТА СА СУПЕР НЕЖНИ. пАЗЕТЕ ДЕЧИЦАТА ОТ сатаните. НЕ НА ВСЯКАКВИ ТЕСТОВЕ! НЕ НА ФАШИ
197
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази "каца" пълна с глупости, до кога ще ръси п*р*о*с*т*о*т*и*и??????До вчера тестове, сега - хайдеее всички в школото.Май някой се напечели от тестовете -купиха се, а сега може и да ги изхвърлим. ХАХАХАХА И това ако не е лобизъм. Както лобира и за други неща, господина. Хахаха
196
0
 
4
 
! Отговори
До 194 преди 2 години
Точно, защото имам дете смятам, че е неразумно да се връщат децата в училище преди 15 януари.
195
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не може да бърка в носа на детето ми! А и съгласие съм подписала само за щадящ тест със слюнка. Дадете ли друг, ще ви съдя и у дома, и в чужбина!
194
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми пука как е в Германия и къде им бъркат на децата, там е страната на неограничения нацизъм и всичко е възможно. А и като е толкова велико в Германия защо затварят хората отново? Нали са ваксинирани 67% от населението над 12г? Явно проблема не са неваксинираните. Накрая ще разберете, че проблема са неработещите ваксини и ще осъзнаете, че вината за тая агония е изцяло ваша.
193
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ме интересува как е в "цял свят", тва, че на всякъде (освен тук) е така-не значи, че е много убаво. Аз детето си няма да го пусна. Тая пропаганда надмина и комунистическата бе. В същност, трябва да ми благодарите, че ще спестя по 20-30 лв. седмично на бюджета.
192
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С неивазивни тестове бива, макар че е напълно безсмислено, но и аз няма да позволя бъркане в носа през два дни. Дори по веднъж седмично. При това положение училището не ми е ценно. Видях, че две години се оправяме и без него. Ще доизбутаме така до края. Мнозинство сме, подчертано.
191
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия дори на първи клас им бъркат в носа и нищо не се спори. Господина да пуска детето си на училище, защото така е за съжаление в цял свят и ще го срине психически. И за какво са всички тестове? Статистика от днес в Германия държава над 80 млн., с милиони деца, в болница от Ковид са само 2 деца, под 18 г. натискат за масова ваксинация, тестове. Защо?
190
5
 
19
 
! Отговори
Червен сертификат преди 2 години
Не господин некадърник!!!Моят син няма да се върне присъствено, защото аз не желая да бъде тестван!!!Гледах днес новините и вие господин некадърник казахте,че поради липса на тестове големите ученици могат да бъдат тествани с тестове за възрастни!Не желая господин некадърник да бъде бъркано в носа на сина ми!!!Моля напуснете поста си ,господин некадърник!!!
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрона хареса това!
188
0
 
9
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Кацаров е лице мер
187
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа със завист наблюдава българският модел за справяне с ковид.
186
7
 
13
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Кацаров! Единственото смислено решение макар и забавено . В цял свят учениците учат ПРИСЪСТВЕНО макар и по време на краен локдаун какъвто има във фашистка Австрия например...Тука навсякъде можеш да ходиш със зелен сертификат само на училище Е ОПАСНО ?!? Да , опасно е ,но само за хората мразещи деца и нямащи свои ( огромен процент в БГ за съжаление)! За всички непонасящи детски смях и усмивки - ***, училище винаги ще има макар смешните п(л)андемий и болните ви мозъци,! Амин!
185
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров ти вЗе най-гениалното решение. Не знам на кого целиш да угодиш, но явно се стараеш доста. 2000 болни на ден и 150 умрели явно за теб е нормална обстановка, за да връщаш учениците в училище. Дано нищо лошо да не стане , но ако стане ще бъде на твоята съвест!
184
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев няма 3 доза и тона му беше грешката . На работа е.
183
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата в Европа са ваксинирани. В България не са. Ясно е какво ще последва. Да няма изненадани после..
182
1
 
12
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Кэцаров сложи ли си 3-та доза Бустер пред Камерите като Кунчев?!
181
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацата що е без маска? Не знае ли за ужасния Омикрон от който живи хора умират?
180
2
 
39
 
! Отговори
реалист преди 2 години
ПАРОДИЯ НА МИНИСТЪР. ПОБЪРКАХА УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ.