Има тестове за всички, учениците в класните стаи в понеделник

Ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден
Обновена: 3 дек 2021 13:58 | 3 дек 2021 13:58, Камелия Цветанова
74
Има тестове за всички, учениците в класните стаи в понеделник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември тази година. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите - два пъти седмично, съобщиха от Министерството на образованието и науката /МОН/.

Още по темата

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица.

Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.
Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50 процента ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

С последните доставки от снощи и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от първи до 12-и клас за изследването на 6 декември т.г. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес.
Също от 6 декември т.г. вече са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от души в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Съгласно заповедите на министъра на здравеопазването, от 26 ноември и 2 декември т.г., МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа, информират от образователното министерство.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
з.ц. преди 1 месец
Това с тестовете не е малоумие, представете си на 13 милиона колко комисионни са взели, министър Стойчо не е ***, той малко повече лъже от допустимото, но комисионните не отказва.
70
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Министър Стойчо отновмо лъже, не, няма тестове, или поне не са достатъчни.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с тестването на децата е пълно малоумие , по - вероятно е да е пълна продажност. Срам за България. Българите винаги сме се гордяло с възрожденското си училище , с неговите прекрасни учители. А сегашното училище какво е ? Европейско - пълна пародия , някакъв хаос. От избора на всички нас зависи какво ще е бъдещето ни ! Мислете!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С това прахосване на пари за тестове ще търсят се опитат да изкарат че децата се заразяват и ще искат да ги ваксинират. Забележете че тестовете ги подготвиха преди да излезе новия *** вариант. Планирано е предварително.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно така, ЕС каза, така и стана, пак ви притискат *** такиванали и пак прибрахте хонорари от тия безпредметни тестове. Продадохте нас
66
0
 
3
 
! Отговори
Майкъл Джексън преди 1 месец
Може ли аз да тествам децата? Какво е това - правителството може да го прави, а аз не?!
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ееей, то голям зор да напълнят с болни, карантинирани ученици и семействата им точно по празниците и ваканцията?! А тези тестове дори децата разбраха, че са пунта мара и не отчитат заразоносителите! И ваксинираните дори без тест??, а са най-опасни, защото много от тях са с леки симптоми и дори не знаят, че разнасят ковид на воля!! Тотално безумие!!
64
2
 
10
 
! Отговори
НИКАКВИ ТЕСТОВЕ преди 1 месец
МИЛИ РОДИТЕЛИ НЕ ДАВАЙТЕ ДА БЪРКАТ В КОЕТО И ДА Е ОТВЕРСТИЕ НА ВАШЕТО ДЕТЕ, СЪБИРАТ ГЕНЕТИЧНА ИНФОРМАЦИЯ И ТРОВЯТ ДЕЦАТА ВИ С НОВИ ВИРУСИ И БОЛЕСТИ!!!НЕ СИ ДАВАЙТЕ ДЕЧИЦАТА НА ЛУКАВИЯ!!!
63
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министър Денков, при 250 до 500 на 100К , учениците нали трябваше да са на ротационен принцип, защо пак не се съобразявате с първоначалния план??? Навсякъде в Европа затягат мерките заради новият неизвестен все още щам, само в Бг разхлабвате и изпращате децата в училищата, точно преди празниците, когато масово се прибират хората от чужбина?? Ако докарате пета вълна, ще поемете ли лично отговорност?? Безбожници!!!
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се бутайте, има за всички ! :D
61
2
 
6
 
! Отговори
Си Дзипин преди 1 месец
Браво, върховен лидер (АЗ) много доволен! Бедни западняци скоро на колене пред Поднебесна Империя. Наш покорен слуга Байдън ще ви затрие, а ние вече правим по 3 деца в семейство! Скоро цял свят ще се казва Китай!
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лични наблюдения:1. Тестовете са турски, поне при нас.2. В училище идват само здрави деца - тези, които имат някакви симптоми /лека хрема, кашлица, главоболие и др./ си остават в къщи, особено в в дните за тестване - родителите се притесняват от евентуална карантина.
59
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хрантутниците на Борисов ще опитат отново да тропат недоволно по нервите на останалите, но все повече ще осъзнават, че хълмчето им се срутва, защото е от тор. Колегите им по безочие от ДПС заявиха, че са готови да върнат нормалността в политиката. Тяхната нормалност я знаем върнаха Пеевски в парламента, за да не забравяме колко нормално е у нас да си арогантен престъпник на държавна издръжка.
58
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ревахте когато ви удушиха децата с маски вие бавноразвити безмозъчни ковидяци. Кое ви кара да мислите ,че ще е различно когато ви отнемем децата и прекратим с закон родителските ви правомощия ?
57
5
 
15
 
! Отговори
Мръсни глобалистки** преди 1 месец
Децата ми бяха отписани от кенефното публично образование !Марш оттук ваштамайка Гюбресуси салабоумни и геноцидни
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама чакайте малко, кой къде реши, че децата и родителите им са съгласни?
55
4
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
2000- та г. Имаше статия за мен във вестник "Труд" .Отказах да стана почетен ямболски гражданин.Кметицата беше много обидена.Предпочетох да си плащам данъците както всички ямболии.Обикновен ямболски ****** съм си.И се гордея,че съм такъв.
54
2
 
22
 
! Отговори
Кармина Бурана преди 1 месец
Заврете си ги тестовете където щете. Не пипайте децата, нещастници !
53
0
 
16
 
! Отговори
Duchesa of Cringe преди 1 месец
Всички тестове се правят от китайски фирми. С всеки тест даваме пари на Китай. Да ви е честито.
52
0
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Който ми потъпква правата,да очаква масирана контра-атака от мен.