Денков: Близо 60% от учениците ще се тестват

При добра организация в училищата, учениците ще са в клас, заяви той
5 дек 2021 13:00, Петя Славова
58
Денков: Близо 60% от учениците ще се тестват
Снимка: БГНЕС


"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа". Това обяви пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

Още по темата

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица... Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков.

По думите му е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас... Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас".

Според него въпросът за нарушенията в учебния материал може да бъде наваксан, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

"Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица".

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете за учениците са 4,50, а не 0.80 лв. За учителите са 6.50. За учителите си ги плаща у-щето. Обаче не важат за никъде. Само да противопоставят ваксинирани на неваксинирани учители. Ами то по-добре да си дадат 80 лв за месеца, поне ще може да ги ползват и извън у-ще. А има и учители, които си го изкараха миналата уч.година и сега нито антитела, нито нищо.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
32 години разпродават България и народа й на чижди интереси.
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво може да се очаква от един соросоидник безроден ?
16
1
 
27
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Внимавйте за децата си, хора. В тях са се прицелили, гледайте какво става навън.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е принципен. Не е важно дали тестването е пародия или не. Важното е да се разбере, че ситуацията е като в онзи стар виц: Дъще, той рамене няма....
14
0
 
20
 
! Отговори
ЗАтвор за министъра преди 2 години
ЗАТВОР ЗА ТЕРОРиСТИТЕ ОТ МОН>> УВредиха тежко всички деца на БЪлгария с НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ ЗАКУПЕНИ С ОГРАБЕНИ МИЛИАРДИ ОТ НАРОДА.Подобни дигитално холограмни видео пресканиращи камери,скенери,екрани са ЗАБРАНЕНИ ИЗРИЧНО ОТ КОСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ /чл.32;чл29 и чл.28.ИЗдържани с ограбвани милиарди от народа бюрократи /служители ОЩЕ СА НА СВОБОДА вкл този министър.
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо децата трябва да се тестват, а депутатите в народното събрание нито се тестват, нито има изискване за зелен сертификат?
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези тестове би следвало да се събират в чували от РЗИ-тата и да се събират някъде в запечатани контейнери. Кой ни дава гаранция, че някой не си прави ДНК картотека по градове и училища на всички български деца?
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като неспециалист, но родител -доброволец в тестването, мога да ви споделя че т. нар. "тестване" е пълна пародия. Освен това и самите тестове не са подходящи за целта, която трябва да изпълняват. Много висок % на фалшиво отрицателни резултати и то в активната фаза на заболяването. Накратко казано, подигравка за милиони.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз ли бил педофил, щото прочетох некакви такива коментари, питам просто :)
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпник! Продажен послушен "политик". Заслужаваш съдбата на бездомно, гладно, зло, дръгливо, въшливо, бясно куче!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де. Защо за работещите в мола, където има доста повече дистанция и пространство тестовете се правят извън сградата и важат 48 часа, а за учениците набутани един до друг по 23-27 деца в тясна, задушна стая без адекватна климатизация ще важат цяла седмица. На нас работещите теста ни излиза 10 лв, като до 30 лв се поема от държавата, а тестовете в училищата са на цена 0.80 ст. до 1.20 от производителят. Според министъра евтините тестове със слюнка осигуряват безопасна, значи може и за нас!
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с плюнките всеки понеделник е просто да се усвоят едни пари,нищо друго. Ако някой си мисли че е тест, жестоко се лъже. Другата долна лъжа на опуления цайс,е процента на препаратизираните даскаля.
6
0
 
20
 
! Отговори
4444 преди 2 години
При добра организация. ти досега трябваше отдавна да си пречукан
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички деца вече са чумави и прокажени до доказване на противното. Само с парите от "щадящите" тестове, които потрошиха тези глуп*ци, можехме да си произведем Ивермектин да излекуваме цяла България.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички лаехте,а сега всички си тествате децата! Форумни мишки!
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне веднъж се дръжте достойно и не си прехвърляйте топката със здравният министър! Има си ясни правила- над 500 на 100000 заразени, учениците минават онлайн. Като спаднат под 500 се връщат на ротационен принцип и под 250- всички в клас! Без да се намесват тестове, да се противопоставят училища и да се харчат толкова пари за тестване, което не се прави от специалисти и е ненадеждно!
2
18
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
моят внук на 9 години се тества сам сутрин за около 1 минута какво пречи дапродължи тази практика един или два пъти седмично така и родителите ще саспокоини за децата си че са здрави и няма да се губи време в училище са тестовеслед този вирус идва следващия така че отърване няма да се закачим за еднапрактика която е ефективна и да я следваме
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паляч0. Къв министър ще е този д-р Менгеле?