Денков: Близо 60% от учениците ще се тестват

При добра организация в училищата, учениците ще са в клас, заяви той
5 дек 2021 13:00, Петя Славова
58
Денков: Близо 60% от учениците ще се тестват
Снимка: БГНЕС


"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа". Това обяви пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

Още по темата

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица... Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков.

По думите му е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас... Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас".

Според него въпросът за нарушенията в учебния материал може да бъде наваксан, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

"Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица".

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирам какво ревете. Министър Кацаров е определил зелен сертификат, и цяла България се съобразява с него. Денков ви е виновен, че въвежда мерки в училищата ли?? Щом има мерки навсякъде, защо училищата да са изключение? Дори част от общините вече въведоха тестове при вход. В образованието ще има тестове, докато има ограничения свързани с Ко-вид 19.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е пълна пародия. 1.Министъра много обещаваше, че държи много да осигури безопасна среда в училищата! Хахах, значи по логиката на Денков, ако си направя тест с плюнка в понеделник и е "-", значи в петък би трябвало да ми го признаят на летището и да мога да се кача в самолета, ако пътувам за чужбина, нали така?? 2. Ако съм ваксиниран, пак същата процедура-минавам без тест, щото съм "безопасен", дали ще ме приемат в самолета, а г-н министър по безопасноста?? И това струва 13 мил.!! LOL
44
2
 
12
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Казали са му да краде и той горкия на опашка за комисионни!
43
1
 
7
 
! Отговори
червени фашисти преди 1 месец
Нещо за РОМИТЕ измислиха ли?Няма ли пак милиционери под конвой с белезници да ги водят на училище?Мноого ефгеници фашисти се навъдили в БГ.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министъра на тестовете, оп, на напразно похарчените пари, най ми бил на образованието?
41
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
60% били искали тест, верно ли? Случайно попаднах на страницата на мон във FB, лелеее какви коментари, май е обратното- никой не иска тест!!
40
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като с тези тестове и една декларация се осигурява безопасна среда за цяла седмица направо да ги въведат за кръчми, кина, молове и всички други места, където ни изискват зелен сертификат или скъп тест от лаборатория важащ само 48 часа.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е цената за краен потребител. За голямо количество от производител е 0.80ст. Ако имаш достатъчно пари и сигурен пазар, като държавата можеш да си поръчаш. От тази цена всичко нагоре отива в джобовете на комисионерите.
38
1
 
17
 
! Отговори
Данчо Стойчев преди 1 месец
Кому са нужни тези тестове? Каква е ползата от тях? Не трябва ли след положителен такъв, децата да ходят на друг тест, вече в оторизирана лаборатория, за потвърждение? Няма ли вече да е имало контакт с някои друг? Дайте да си правим тестове, ТЕЗИ които ги продават да си печелят, пък каквото ще да става. Защо децата не може да ходят на училище без тестове
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво пазиш...? За две години пандемия колко починали деца от ковид има?
36
6
 
15
 
! Отговори
C1984 преди 1 месец
***! Според безумните правила децата могат да ходят без тест навсякъде другаде, само не и на училище
35
2
 
20
 
! Отговори
дете преди 1 месец
Хора , пазете си децата . Това е първата стъпка , после ще искат да ги дупчат .
34
2
 
3
 
! Отговори
Данчо Стойчев преди 1 месец
<html><body><!--StartFragment--><span style="color: rgb(5, 5, 5); font-family: &quot;Segoe *** Historic&quot;, &quot;Segoe ***&quot;, Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 15px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: pre-wrap; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255); text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; di
33
3
 
17
 
! Отговори
един преди 1 месец
Ей ка.пу.т сбръчкан , оставете децата на мира , че ще ви чу.пим главите !!
32
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков, защо не се придържаш към плана, нали между 250 и 500 на 100хил, децата трябваше да учат на ротационен принцип??? Какъв министър си, когато не държиш на думата си и без основателна причина сменяш заповед на директори за ротация със заповед за присъствено с тест и то на следващия ден?? Оставка!!
31
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се бутайте, тестове ще има за всичи от сърце, за новата година да тропнете хорце!
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бивш преподавател, поздравления! Истната е, че преподавателите, които сте далеч от "системата" сте най-качествени. Онези в "системата" са долни, злобни, незадоволени изчадия, които единствено и само мразяат децата и родителите им. Отдавна са забравили какво е да си преподавател! Браво и успех!
29
1
 
20
 
! Отговори
Лъже преди 1 месец
с поне 20%. Реално едва около 40% са се съгласили на поредното унижение!
28
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирам..защо само неваксинираните се тестват? Да се тестват всички. Нали идеята е да се спре разпространението? Доказано е, че ваксинираните също разнасят вируса. Май не го правят за наше здраве и разпрострнението на вируса ами за да те накарат да се ваксинираш. Хм..
27
4
 
14
 
! Отговори
Бивш преподавател преди 1 месец
Ох, то било много хубаво като напуснеш тази сбирщина на изкукали и вечнонервни хорица, с прословутото име - УЧИЛИЩЕ! 12 години работих там! След цялата тази какафония с КОВИД, ТЕСТОВЕ, ВАКСИНИ, решших да си тръгна! И наистина било супер! От частни уроци препечелвам двойно! 95 лв. за 2 часа си е повече заработка, отколкото в училището!