Наши ученици спечелиха 11 медала на олимпиади по астрономия

Завоюваха 3 златни медала, 5 сребърни и 3 бронзови
7 дек 2021 09:48, Ния Христова
15
 
Български ученици спечелиха общо 11 медала от две олимпиади по астрономия. Състезанията са се провели през ноември, а виртуален домакин бяха Италия и Колумбия. 
 
"Нашите ученици завоюваха 3 златни медала, 5 сребърни и 3 бронзови. Това е едно от най-добрите представяния на България, макар и онлайн. Лидери в световен мащаб на състезанията по астрономия са Русия, Индия, Китай, Южна Корея. Страни, които имат силни традиции в астрономията и физиката. България се нарежда сред най-добрите 5-6 държави. В Европа ние и румънците сме най-добрите", не скри радостта си от успеха ръководителят на отбора Никола Каравасилев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"В първия тур се проверява за определено време кой ученик ще се справи най-добре. Вторият тур е най-интересен, той включва анализ. В него участниците разполагат с данни от реални наблюдения и те трябва да извлекат някаква информация. Това се доближава най-много до работата на астрономите. Третият тур е свързан с работа с телескопи и звездни карти. Онлайн този тур мина на хартия", обясни Каравасилев.  
 
"Не е лесно да се организира онлайн състезание - необходимо е осигуряването на цялата необходима техника, видеонаблюдението от страна на домакините, осигуряване на квестори, на зали. През ноември, когато се провеждаха двете олимпиади, едно след друго се променяха условията като ограничения", подчерта ръководителят на отбора. 
 
Той е убеден, че все повече български ученици ще се включват в такива състезания. Условията в училищата стават все по-добри за провеждането на различни експерименти, които са интересни за децата. 
 
"Когато завършват физика или астрономия в университета, някои стават учители, други подготвят бъдещи олимпийци, а голяма част от тях заминават за чужбина. Малък е броят на хората, които избират астрономия и астрофизика за свое образование", заяви Никола Каравасилев. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
До ДДРОнег преди 2 години
В случая тези деца и всякакви по-ориентирани ученици, трябва да имат възможност да избират какво да учат още след 7 клас. Безумие е да им губят времето с неща, които не ги интересуват, да ги зариват с купища домашни по ненужни предмети, а да не им остава капчица свободно време, за да се развиват в сферата, в която биха желали. Сериозно трябва да се преосмисли образователната система в момента, защото е тотална загуба на време и ресурси. *** презентации, проекти и тестове не са образование!
12
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Да не забравяме, че в едни не много далечни години, всички учеха ВИШО икономика. И сега не са намелели , щото лесно се влиза. И продаваха после на пазара. Точно същото чака и лавината от ИТ специалисти, бълвани от всеки нашенски университет. Скоро работата на 98% от тях ще бъде заменена от изкуствения интелект, който останалите 2 % пишат в момента. Ще слугуваме на машини и ще се чудим как да избягаме от контрол.
11
0
 
6
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Поздравления за учениците и техния учител Никола Каравасилев! Един преподавател изцяло отдаден на каузата да преподава знанията си на подрастващите.
10
4
 
3
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Успех на тези умни деца в добре ваксинираните държави. Където съвсем скоро ще заминат.
9
1
 
4
 
! Отговори
Учили-недоучили преди 2 години
За мен е правилно да се отпускат минимум средства за вс.научни олимпиади бронзов медал 10 х.лв, за сребърен 20 х.лв., а за златен 30 х.лв, като поощрение за труда на вс.тези деца. Отделно да се подпомагат в школи съвместно с БАН по предметите, които ги вълнуват и желаят да вървят напред. И леко полеко тези хора да заемат полагащото им се място в обществото!
8
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Имаме много умни деца !!!___Но какво подпомагане получават от Държавата - мизерно !!!___Но за всякакви други глупости винаги има МНОГО ПАРИ !!!___Ей това много ме дразни, че КРАДАТ НАШИТЕ ПАРИ, вместо да има ЗА НАШИТЕ ДЕЦА !!!
7
1
 
6
 
! Отговори
Учили-недоучили преди 2 години
Учили-недоучили се оказват вс.тези, които залагат и харчат вс.година от държавният бюджет милиони за обществени поръчки, магистрали, самолети и какви ли не други ненужни, но иначе много доходни "проекти" и т.н., а не могат да отделят и да дадат за вс.тези гениални деца, занимаващи се с наука, и 5 лв. Позор! Без наука образование и просвета, така ще си бъде вечно тук, мизерия, беднотия и простотия. Успех деца!!! Вие сте нашата гордост!!!
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са хитри - ще се насочат към финанси, компютри, инвестиции ипредприемачество. изиграят ли си добре картите - на 30 ще са с яко парички, ще си живуркат добре и ще щракат с пръсти от кеф по цял ден :)
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то не било астрономия, а астро-номия
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 - Казваш го, все едно е лошо нещо. А за какво да се "натягат" (доста селска фраз - не я ползвай вече!)? За продавач в мола?
3
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Да им е честито и да вървят все нагоре' ----- по-нагоре от даскал няма за тях
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им е честито и да вървят все нагоре.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Което за пореден път доказва, че който учи си учи и в онлайн, който не и в университета да го завреш, пак ще е **