Ще се повиши ли грамотността ни с новия дигитален речник?

Хората поставят грамотността на високо място, смята доц. Милен Томов от БАН
11 яну 2022 17:22, Ния Христова
14

Платформата на новия дигитализиран официален правописен речник на българския език, разработен от институтите на Българската академия на науките, скоро ще бъде свободно достъпна в интернет.
 
"Платформата е в самия начален етап на нейното създаване. Предвижда се да се създаде един информационен ресурс, достъпен онлайн и насочен към максимално широка публика, който да включва информация за формите на българския книжовен език като официален в Република България", заяви доцент Милен Томов от Института на българския език към БАН пред Bulgaria ON AIR
 
"Този ресурс ще обхваща четири модула - правопис, правоговор, нормативна граматика на книжовния език и един по-практически модул", допълни доц. Томов. 
 
"Работата по речника тепърва предстои, до две години ресурсът трябва да бъде вече достъпен за потребителите. Това е една дългогодишна идея на Института за български език и на Министерството на образованието и науката", каза още доц. Томов.
 
Според него хората изпитват най-големи затруднения по отношение на книжовния език в правописа, употребата на главни и малки букви и на писане на сложни думи слято или полуслято, както и в пунктуацията. 
 
Хората до голяма степен поставят грамотността и владеенето на книжовния език на едно много високо място, смята той. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Дабе преди 2 години
Ква грамотност работодателите плащат на роби и харчат като шейхове а държавата им помага финансово да им допълни богатството не ва е срам депутати слуги на мафията
7
1
 
5
 
! Отговори
Оо преди 2 години
За Киро е тоя дигитален речник.Да престане с това ме,ме,ме Работиме,ограничиме т.н.Внукът ми на 5годинки,говори по правилно.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грамотността в България не е проблем. Проблем е кадърността . Щото научихте народа на принципа - УЧИ ЗА ДА НЕ РАБОТИШ. Човек се учи в труда си а не в университет. Там се раздават просто кетапи щото системата не иска доказателство за кадърност а кетап и надупване на поредния господар . Само това се иска от хората . Иска се НЕКАДЪРНОСТ с връзки и кетапи.
5
0
 
2
 
! Отговори
Речникът преди 2 години
не гарантира ботатсво на словото, а учебният материал, подготвящ подрастващите да общуват, смятат, разсъждават, вземат самостоятелни решения и се изграждат като личности стъпили върху пиедестала на знанията.
4
1
 
4
 
! Отговори
Witchcraft преди 2 години
Подрастващите черпят с пълни шепи "знания" и "познания" от управляващите, които са еталон за интелект, фразеология, граматичност, философска реторика, прагматичност и други подобни, а когато еталоните са от рода на Овенни Чорапи, Генерали от Банкя и Имигрирали Емигранти- Мигранти, като Киро Харвардски, тогава масовото затъпяване е гарантирано, а регресивното мислене - пътеводна светлина.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се повиши грамотността но надолу.
2
0
 
13
 
! Отговори
Не преди 2 години
Никаква грамотност няма да се повиши, докато запушвате устите на хлапетата още на 5-6 месеца с таблета, за да сте на спокойствие. Нито четат, нито учат, нито имат някакви интереси днешните. Висят само и единствено в социалните мрежи, гледат *** клипове и си губят времето с глупости. Мисъл няма, амбиции няма, интереси - никакви. Това е положението. Масово се отглеждат неграмотни търтеи.
1
0
 
8
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
То тогава цялото ДПС е за изхвърляне от Народното Събрание