Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата по-рано, ще го направи

Ситуацията със заразените ученици е много пъстра
19 яну 2022 09:03, Елка Василева
112
Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата по-рано, ще го направи
Снимка: архив, БГНЕС

Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, заедно с учителите. Това обясни министърът на образованието акад. Николай Денков пред Нова тв.

Още по темата

„Моите съображения са свързани изключително с учениците и учителите. Здравните мерки се вземат от здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано, ще го направи. Това е тяхно право, за да запазят здравето”, уточни той.

Акад. Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра. Затова се акцентира на локалния подход.

„Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици - средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%”, каза министърът.

Той посочи, че учениците могат да бъдат оформени в електронна среда при настоящата ситуация. Няма заповед да бъдат изпитвани присъствено, а досега това било само препоръка. „Тази препоръка беше при спадането на вълната. При положение, че в момента вървим в друга посока - тя вече не е съвсем адекватна, защото създава друго напрежение”, уточни акад. Денков. В момента онлайн учат около 15% от учениците.

Министърът коментира и тестването на учениците. Той посочи, че е дълбоко убеден, че това е една от мерките, която трябва да се прилага. Иначе решението колко пъти седмично децата да се изследват било на здравното министерство. „Ако имаше тестове за два пъти, трябваше да се тестват два пъти. В момента ги няма. Това не означава, че тестването веднъж е излишно”, каза акад. Денков. 

Той допълни, че карантинирането не става след изследването в учебните заведения. „Само за последния един месец броят на положителните тестове в училищата се е увеличил 10 пъти почти. Това показва, че те са започнали да хващат вълната”, каза още министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами родителите какво чакат - като искат да си пуснат заявление за онлайн и нямат право да им откажат. В краен случай може да подадат заявление за отсъствие по семейни причини - имат право на три дни от класен р-л и 7дни от директор. Реално това са две учебни седмици. За какво висят в училище да карат свободни! Всички вече са оформени. понеделник оценките могат да бъдат нанесени за срока.
78
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо си играете със здравето и живота на деца, учители и родители?? Защо разбивате човешки съдби, затова ли сте поставен на този пост?? Моля, вървете си, нека по-способен да взема решения!
77
1
 
22
 
! Отговори
Мирослав преди 2 години
Какво направи Денков? Създаде хаос в системата. Противопостави различни хора, обърка други. Има деца, които не знаят що е то истинско училище. Учителите бяха превърнати в статистици, лаборанти, чистачи и д-р. На всичкото отгоре, настройва и обществото срещу учителите. А колко напуснаха, това е тема табу.
76
1
 
14
 
! Отговори
Александър преди 2 години
Министър на образованието трябва да бъде човек, обичащ децата и България. При този индивид не се забелязва такова нещо.
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, ти за какво си министър, като едно решение не можеш да вземеш?
74
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен до Красимир преди 2 години
Ами те учителите не се уморяват! Напр.моя комшийка е учителка. Оня ден я срешнах вечерта се прибираше от работа. Едва пъплеше по стълбите.Имало болни учители и ми каза, че е карала 10/десет/ учебни часа.Тръгнала и по-рано,за да се тества, после е тествала и ученици и е карала и 10 часа един след друг.Изкарала с едно пакетче солети. Е, ти колко ще изкараш? При 5 клас, 10клас и 8 клас.
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително не полезен за обществото.
72
1
 
18
 
! Отговори
Учил преди 2 години
Приятелството и общите интереси с някои хора не правят от този господин добър министър. Може да е добър учен, но не е полезен за образованието. Напротив!
71
2
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Акад. Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра.....----///------.... Същество, което използва думата "пъстра" в изречение, в което става дума за епидемия и болни деца, е психопат. Като минимум, на този запъртък му липсва всякаква човещина и емпатия, но няма и как да бъде другояче - Денков е видно недоразвит индивид с неясна полова принадлежност и детско гласче - деген.
70
1
 
6
 
! Отговори
Политическа Физика преди 2 години
На тоя "академик" ми се иска да му напомня, че математическият му модел е като темепературен такъв, при който антифриз се слага в автомобилите при температура под -1 градус. Ама в Петрич е +10, докато в Смолян е -7. Не може заради Смолян да накараме и в Петрич да слагат антифриз, а само в Смолян да минат на антифриз е неколегиално и противоречи на модела. И показва, че някъде в страната е студено!
69
1
 
13
 
! Отговори
Александър преди 2 години
Министърът не разбира от образование. Може би разбира от други неща.
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човек е вреден за образованието и трябва да бъде освободен от поста. Колкото по-скоро, толкова по-добре.
67
0
 
9
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Моля намерете и гледайте документалният филм на HBO ,, Престъплението на века'' за Фарма мафията и всички схеми с политици, лъжи на репортери, реклами, манипулации и много загубени животи за съжаление, поради алчност. Всички хора, събития и доказателства са реални, така че няма две мнения и подозрения. Ще ви се доповръща гарантирано от лъжите и пропагандата. 1984-та предполагам, че сте я чели, събудете се, че ще е късно после! ГъзГлаваЗатрива!
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак с МЗ се оправдава, той за какво е незнам. От кабинета с кожения фотьойл, всичко е ок, нали?
65
2
 
9
 
! Отговори
Явно чакат преди 2 години
Още повече случаи на заразени и умрели да има и тогава може и да помисли Денко или може би не дали все още да НЕ затваря училищата. Като почнат случаи на тежко болни деца и умрели деца тогава пак ще трябва някой друг отгоре да го натисне Денко да вземе най-правилното решение да затвори ако няма кой тоя ще държи всичко отворено докато не измрат всичко.
64
14
 
5
 
! Отговори
Красимир преди 2 години
От какво са уморени учителите? От стоене в къщи?
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това недомислие! Вчера се беше запънал като рак на бързей! Ами можеше вчера да го обяви и от днес да са онлайн.Те ако са чакали послидните няколко дена да ги изпитат...Било препоръка...Значи пак учителите виновни! Нарочно пишат препоръки, а не заповеди и после из у-щата се чудят как да го тълкуват!
62
4
 
9
 
! Отговори
Сърцераздирателно преди 2 години
Трогателно как се бори Денко колкото се може повече деца да се заразят с вируса и колкото се може да бъдат отворени всички училища, за да може учителите да си оправдаят заплатите пък и бонуси ще им дават увеличение на парите по време криза и епидемия.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама че заглавие! Тъпота на тъпотите! Много ясно, чеако реши да затваря МЗ ще затваря. Това каква новина е? У нас от години управлява не НС, а изпълнителната власт.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се казваше ленивецът в "Ледена епоха"?