Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата по-рано, ще го направи

Ситуацията със заразените ученици е много пъстра
19 яну 2022 09:03, Елка Василева
112
Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата по-рано, ще го направи
Снимка: архив, БГНЕС

Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, заедно с учителите. Това обясни министърът на образованието акад. Николай Денков пред Нова тв.

Още по темата

„Моите съображения са свързани изключително с учениците и учителите. Здравните мерки се вземат от здравното министерство. Ако то реши, че трябва да затвори училищата по-рано, ще го направи. Това е тяхно право, за да запазят здравето”, уточни той.

Акад. Денков посочи, че ситуацията със заразените ученици е много пъстра. Затова се акцентира на локалния подход.

„Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици - средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%”, каза министърът.

Той посочи, че учениците могат да бъдат оформени в електронна среда при настоящата ситуация. Няма заповед да бъдат изпитвани присъствено, а досега това било само препоръка. „Тази препоръка беше при спадането на вълната. При положение, че в момента вървим в друга посока - тя вече не е съвсем адекватна, защото създава друго напрежение”, уточни акад. Денков. В момента онлайн учат около 15% от учениците.

Министърът коментира и тестването на учениците. Той посочи, че е дълбоко убеден, че това е една от мерките, която трябва да се прилага. Иначе решението колко пъти седмично децата да се изследват било на здравното министерство. „Ако имаше тестове за два пъти, трябваше да се тестват два пъти. В момента ги няма. Това не означава, че тестването веднъж е излишно”, каза акад. Денков. 

Той допълни, че карантинирането не става след изследването в учебните заведения. „Само за последния един месец броят на положителните тестове в училищата се е увеличил 10 пъти почти. Това показва, че те са започнали да хващат вълната”, каза още министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28, да у нас в момента има бум на вариола, на грип и на ковид и всички върлуват едновременно сред децата. Но понеже министърката е фармацевт и никога не е учила медицина като лекарите, мозъка не й умира, че ако тия 3 гадости се смесят ще дадем на човечеството най-новата мутация с следващата гръцка буквичка - ПСИ. И ще е пълно пси, защото омикрон разпространяващ се мълниеносно с характеристики на шарка и хонконгски грип едновременно ще е пълно психясване.
38
9
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Ей боза вмирисана, стига си всявала паника! Изпращай си детето на училище или се махай от България още сега! Заради *** като теб имаме 30 процента ваксинация. Ако те нямаше щяха да са 0
37
0
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Две години правите едни и същи глупости! Може ли да ни иформирате, какво точно очаквате да се случи, понеже някак нещата изглеждат малоумно!?
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бе, важно е да търкат чиновете и да се заяждат едно с друго понеже половината им часове са свободни и ги пази учител по нещо друго, а в някои училища чистачката. Но пък лекарствата се продават двойно повече. Нали? Г-жа фарма е доволна. Само да ни каже кога в историята на тая държава дори и в комунизма е имало такова тотално безхаберие към здравето на децата? В такива ситуации винаги са излизали във ваканция, дори не учехме. А сега има начин да учат. Но не. Ваксата е важна, нали?
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен........ "Затваряйте училищата. Положението излиза от контрол." .......... Все тая е вече.
34
2
 
15
 
! Отговори
4444 преди 2 години
България е най отвратителната страна. Тук във Великобритания махат всякакви мерки до Април. Зелени сертификати никога не е имало. Имаше в Шотландия но вчера казаха че и те ги премахват както и всякакви мерки. Само в Бг ви правят на и диоти или извинете, щом тъпите, просто сте такива. Просто и диоти на *** Киро и рептил Денков. Вместо да скочи те всички и да ги смачкате и правителства и медии вие само се плюете един друг. *** народ
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента явно скритата цел е всички масово да се заразим и да изкараме омикрона, че дано да се постигне тоя групов имунитет, за който всеки е чувал, но никой не го е виждал. И сега как да излязат и да кажат "сега пък вече всички масово трябва да се заразявате". Не върви. И затова целта я гонят с неадекватните мерки, които подпомагат разпространението на вирусите, а не ги спират.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А Варицелата?виж сега всеки е чувал за РЗИ, но никой не ги е виждал. Крият се като шумкари и на всичкото отгоре и телефоните не си вдигат. Ситуацията с министъра на здравеопазването е същата - някъде се е покрила и тя, защото няма идея какво да прави, а ситуацията става доста сериозна. Денков пък прехвърля топката на МЗ и цирка е пълен. Масово учителите са болни, децата и те се разболяват главоломно, ама се крие..в общи линии пълни некадърници
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фармацевтката не иска децата да учат нормално, в този случай в онлайн С учители. Тя иска децата да ги набодат. И ако начина това да се направи е като ходят 1 месец на безсмислено училище с масово свободни часове, ще ходят. Ако трябва и в болниците ще вкара децата, в Пловдив вече напълниха детските отделения, даже дете на кислород сложиха. Но целта е паника и истерия. За да може изперкали родители да заведат децата си на ваксинационния пункт. Сложихте фармацевт за министър, не лекар. Неадекватниц
30
0
 
22
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Мерките ви са пълен провал!!!!!
29
13
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Какво още чакате,некадърници. Затваряйте училищата. Положението излиза от контрол.
28
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Българи, повечето от вас сте много Зомбирани и още повече тъ пи. А Този Соросид очила трябва просто да бъде убит
27
3
 
26
 
! Отговори
Пуснете преди 2 години
учениците в София онлайн веднага! Имате ли представа какво чудо е по училищата в момента? Как може такова нещо!
26
1
 
18
 
! Отговори
А Варицелата? преди 2 години
В момента има много паралелки с Варицела - тя също е остро-заразно заболяване, макар че повечето би трябвало да са я минали, но все пак това отново трябва да води до Карантина - реално къде спи РЗИ?
25
0
 
26
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Денков, а болните деца от грип? Децата от детските градини и училищата масово изпокапаха от грип! Тая статистика не ви вълнува нали? Той грипът не е толкова доходоносен?!
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
следва да спрете децата си от училище , защото ги получите ваксинирани и бъдещи инвалиди..
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички ни е ясно, че мерките ви са на хартия. Веднъж не защитихте решенията си, да ги отстоявате, като хора, които си държат на думата- само увъртане, протакване и ежедневни промени в заповеди и тнт.
22
4
 
21
 
! Отговори
81 преди 2 години
Моля не го показвайте този рептил рано сутрин.
21
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите няма да имат желание в скоро време да си тестват децата повече знаейки, че ще трябва да ги ваксинират и още от най-ранна възраст ще развият рак от ваксината или някакво здравословно състояние, което ще се влошава с течение на времето. Не знам дали сте виждали човекът дърво. Напишете човекът дърво в гугъл и ще видите какво ще се случи от тия ваксини
20
0
 
12
 
! Отговори
man преди 2 години
Нали щяха чак след 80% заети интензивни легла? Тоест при 5000 болни на 100К. Преди имаше грипни ваканции при 200 заболели на 100К