Синдикат: Оформянето на оценките за срока може да е онлайн

Отсъствието на висок процент учители прави невъзможен учебния процес
19 яну 2022 22:14, Анисия Иванова
8
Синдикат: Оформянето на оценките за срока може да е онлайн
Снимка: БГНЕС

Оформянето на оценките на учениците за първи срок може да става и в електронна среда, нещо, което се случи под натиска на родителите, но е единственият възможен вариант в сегашната ситуация. Това пише Синдикат "Образование" в своя позиция, изпратена до медиите.

В момента МОН афишира болни и карантинирани ученици и учители, но не се фокусира върху отсъстващите учители, а отсъствието на висок процент учители прави невъзможна организацията на учебния процес.

Още по темата

А безспорно кризисна ситуация възниква не само при установяване на заразени и болни от Covid, но и тогава, когато отсъстват повече от 8% от педагогическия или непедагогическия състав в образователните институции.

Синдикат „Образование“ приветства диференцирания подход към всяко училище. Но в интерес на по-добрата организация трябва училищните ръководства и директорът да могат да вземат автономни решения за преминаване в ОРЕС, като само уведомяват за това РУО и МОН.

Експертите дппълват, че предложеното от удължаване на междусрочната ваканция е правилно стратегическо решение за учители, ученици и родители.

Всички работещи в системата са в очакване на подписването на нов анекс, което ще се случи до края на другата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
5
 
! Отговори
6 преди 2 години
До АнонименНе вярно!Знаете ли колко учители чакат за работа,но директори и синдикати си бранят територията.Има много за пенсиониране!Тяхната стъкмистика е фалшива,изкривена !Може да се формира един значителен резерв от учители за заместване и учебния процес да върви.Това онлайн е фалшименто-онЛайняно!Родители,отворетеси очите-децата ви излизат полуграмотни от училище , няма КАЧЕСТВО!
5
2
 
2
 
! Отговори
3 преди 2 години
Тия от Подкрепа за какви се мислят-над правителсво и МОН!?Децата да не би и те да са техни!?Възникнаха като една терористична организация , която масово сваляше и назначаваше директори и сега се пишат на големи демократи.Хайде на мястото си!Другият синдикат пък ходи с памперси и ръси пенсионерски тъпизми от дядо Адамово време!Това образование трябва да се изгражда наново-тия демократи го съсипаха! От20 декември не са учили!!!???
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази Ковид ситуация пенсионираните учители категорично отказаха да идват и заместват в нашето училище.
3
5
 
7
 
! Отговори
Много умно преди 2 години
Абе направо закриите училищата, и без това повечето от тях от две години не работят. А учителите да си взимат заплатите без да правят нищо. Те и сега не правят нищо. И не ми казвайте че два часа на ден пред лаптопа с кафенце е "преподаване" или пък изпит "ой лай" е вършене на работа.
2
1
 
1
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
Всички професори и доценти в България са в регистъра nacid.bg. Там въобще няма Чавдар Ботев дори като доцент. Чорбанов го има като доцент, но не като професор. Меракът за титли, особено незаслужени не изглежда добре.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В МОН преди години имаше списък с резерви учители за екстремни ситуации, за да заместват при спешна нужда. Но този списък беше предимно от пенсионирани учители. В момента едва ли някой пенсионер учител ще се юрне да влиза в часовете. Нямат учители. За това не се фокусират върху заместващи учители. До 2 г.ще се пенсионират още 8 000 учители. Тогава съвсем ще закъса системата.