Ваканцията за учениците от 31 януари, отново в час на 7 февруари

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия
21 яну 2022 16:29, Александър Попов
38
Ваканцията за учениците от 31 януари, отново в час на 7 февруари
Снимка: БГНЕС

Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок. Един от тях е междусрочната ваканция.

Учениците няма да са в клас от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или от разстояние в електронна среда, съобщиха от МОН.

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок. В случай че няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график, дори ако датите им съвпадат с неучебен ден.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще издаде такава заповед, след като днес Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование прие неговото предложение.

Според акад. Денков е добре учителите също да използват неучебните дни за почивка. Той ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т.г. включително.

По този начин и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, да - присъствено обучение - петък, пети клас, отсъстващи ученици 18, в същия ден осми клас - цели 5 часа т. нар. гражданско образование - няма кой да замества всичките 14 болни учители, в час не влизат само жените-хигиенистки и огнярът - важното е, че се отчита обучение без свободен час
31
0
 
1
 
! Отговори
Българин ортодокс преди 2 години
А защо не се подновят занятията на 14 февруари. Да си изкарат децата и Зарезан с дядо и баба. След този най български празник започва пролетта. Няма студ, няма грип. Имам предвид Трифон Зарезан по юлианския календар.
30
0
 
5
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Както всичко друго, така и образованието ни е трагедия! В цяла Европа месец януари не се учи. През този месец децата са на ски с родителите или сами на зелени ски училища. Тези които са пропуснали учебни занятия през есента, през януари имат възможност да наваксат като частни ученици. Учи се непрекъснато от 1 септември до коледа и от 1 февруари до 1 юли. Така трябва да е и в БГ!
29
4
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
ама почивате по 3 месеца нали?
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този министър когато и да го уволнят, все ще е късно. Много щети нанесе на образованието. Как едно адекватно решение не предложи!
27
1
 
20
 
! Отговори
Продължение от 29 преди 2 години
За болните ученици няма обучение, защото сме присъствено. Стаите и коридорите са полутъмни за икономии на ток. Но за пред обществото и света - училищата са отворени. Да, отворени, но ПОЧТИ ПРАЗНИ. Директорите изнудиха учениците да идват присъствено, защото иначе нямало да им оформят срока. А идването в училище е съпроводено и със задължително тестване. Значи, искаш не искаш - ще се тестваш, за да завършиш. Какво вземат с тези тестове е друга тема.
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен фарс! Картинката днес в училище: в клас са 8-10 ученика от 26. Останалите са болни. Половината от присъстващите ученици са също болни. Висят в училище да не пречат в къщи. На ден карат по 2 или 3 часа, защото и учителите са болни.Висят на телефоните и подсмърчат. В часовете не слушат и пишат, понеже били болни. Отказват да се приберат вкъщи да се лекуват, защото родителите им държали на присъственото.
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас има толкова болни учители, че не можем да им покрием нормативите. В момента има 4 отсъстващи само по един предмет.Това означава, че около 90 часа ги покриват останалите, но не винаги е възможно. Някои трябва да вземат по 9 или 10 часа на ден.Какъв е смисъла от ваканция, като СЕГА всички са болни??
24
3
 
10
 
! Отговори
Harley преди 2 години
Няма ли най-сетни да напишете, че децата ще са дистанционно от 24 януари?
23
3
 
10
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 години
Защо учителите да са стресирани от оформяне на оценки? Били са притеснени от това, какви въпроси да задават на учениците или направо не са знаели за какво става на въпрос?:))) По скоро са в стрес от многото болни и учители и ученици!!!
22
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваканцията е 5 дни, останалите 4 са два уикенда. Мисир_честите да пишат коректно и да не настройват хората срещу учителите. Между другото здравите учители ще си пуснат отпуска за тези 5 дни, другите ще са в болнични. А за разлика от останалите професионални съсловия, учителите не могат да избират кога да бъдат в отпуска и например не могат да се възползват от по-евтините почивки през май или септември, както и в студените месеци, защото задължително са на работа.
21
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички родители, които така са се отдали на стремежа си децата им да са учени и знаещи - 90% от учениците каквито са онлайн, такива са и в училище, тоест не знам защо смятате,че когато детето ви отиде на училище, ще започне да учи,ако не го е правило досега. При тежка заболеваемост и то предаваща се от човек нас човек, си помислете дали здравето на детето ви е по-важно или това да е "изучено".
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марк Рюте е разкрит: https://bitchute/video/qOCr97A4IFI/ Такива политици са обсебили властта по държавите и пландемията е заговор срещу демокрацията за заграбването на частната собственост в ръцете на една шепа.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваканция я ,а скоро и онлайн ,кой ще плаща тока и парното на училищата ,общините вече и осветлението по улиците едвам плащат ,а оня фуражката иска децентрализация на общините и догодина всички фалирали
18
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даскалята трябва да излязат в неплатена незабавно. А тези над петдесет години, пожизнено. Две години лежат по диваните в домовете си, като за пет пари работа не са свършили, само симулират дейност. Единствената полза от това лежане,е че не скимучат за пари по родителски срещи.
17
4
 
7
 
! Отговори
Бобър преди 2 години
Разумно решение. Като категоричен противник на ДО и баща на две деца едното от които първи клас съм за в този случай. Много станаха карантинираните учители пък и ученици. И без това всяка седмица е " *** ми дойди ми " . По това време на годината ВИНАГИ е имало сезонни настинки така е и сега . Сега обаче ги наричат с други имена ,които водят до карантина . Тя от своя страна води до отсъствие и на родители от работа веригата няма край. Затова едни пет учебни дена + два уикенда правят 9 дни отдих !
16
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не си мислите, че ваканцията е заради учениците да не разпространяват ковида? Лъжете се! На управляващите не им пука нито за децата, нито за учителите. Удължиха я с няколко дни за да подпомогнат зимните курорти с клиенти.
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради гнусните терористи престъпници антиваксари в България в болницата няма място майка ми е много зле ако се случи най лошото с нея ще пребия всички антиваксари
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ангиваксари в България начело с пристъпниците терористи Мангъров и *** от *** опс възраждане заради тези изчадия няма място в болницата и майка ми е много зле ако се случи вай лошото с нея ще пребия всички антиваксари в България.
13
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожелавам на всички ангиваксари да умрете дано