Вдигат учителските заплати от април, какво ще е повишението?

Повишението ще струва на хазната над 300 млн. лв.
57
Вдигат учителските заплати от април, какво ще е повишението?
Снимка: БГНЕС

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април 2022 г. Така тя ще достигне 125% от средното възнаграждение в страната, съобщиха от МОН.

Още по темата
Точният й размер ще бъде обсъден със социалните партньори и записан в наредба на министъра на образованието и науката. Повишението на заплатите на педагозите ще се обезпечи с 239 млн. лв. Поради новия размер на минималната работна заплата в страната ще се увеличат разходите и за възнагражденията на непедагогическите специалисти. Така за заплати в системата на образованието ще се дадат допълнително общо 315 млн. лв.

Това стана ясно от представения днес законопроект за държавния бюджет за тази година. Предстои документът да бъде обсъден в Народното събрание.

В него са предвидени 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата. Допълнителните 40 млн. лв. са за покриване на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива, вода и др.

Близо 85 млн. лв. допълнително ще получат общините, за да премахнат всички такси в детските градини. Родителите няма да плащат от април 2022 г. Мярката е сред приоритетните за правителството и цели да обхване повече деца в системата на предучилищното образование. Децата в предучилищните групи и учениците от I до IV клас ще продължат да получават безплатни закуски. Ще бъдат осигурени още 16 млн. лв., с които храненето им ще бъде по-качествено и здравословно.

Ръст с 6,5 млн. лв. е заложен на средствата за транспорт на учениците, които се обучават в средищни училища или в професионални гимназии в съседни населени места. Десет милиона лева ще се предоставят за закупуване на училищни автобуси. Със 100 млн. лв. ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училищата и в Центровете за подкрепа на личностното развитие, така че повече деца да спортуват или да се занимават с изкуство.

И през тази година учениците ще могат да почиват безплатно на море или планина по Националната програма „Отново заедно“. Бюджетът й ще е 22,6 млн. лв. Програмата беше спряна временно през миналата година заради ръст на заболелите от COVID-19 в страната. Всички отложени тогава пътувания ще могат да се проведат през това лято.

С 15 млн. лв. ще започне нова програма за изграждане на физкултурни салони и спортни площадки в училищата, в които няма такива или съществуващите не са в добро състояние. С 6,5 млн. лв. допълнително ще се осигури дуалното обучение и ще се насърчават учениците да избират защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда. Очаква се от средата на годината да заработи нова национална програма за наемане на образователни медиатори и социални работници в детските градини и училищата. Тя е на стойност 10 млн. лв. Дотогава заплатите на тези специалисти се осигуряват по европейския проект „Подкрепа за успех“.

С бюджета за 2022 г. ще продължат реформите във висшето образование и разширяването на достъпа до него. С 10% ще се увеличат средствата за студентски стипендии, като за това са разчетени 5,5 млн. лв. Издръжката на обучението във висшите училища ще се повиши с 43 млн. лв. С 2,2 млн. лв. ще се покрият таксите на студентите, които се обучават в защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда. Висшите училища ще получат с 5 млн. лв. повече за научна и художествено-творческа дейност.

Повишаване на средствата е предвидено и в частта за наука. Ще бъдат осигурени допълнително 15,5 млн. лв. за изпълнение на целите, заложени в националните научни програми, Националната стратегия за развитие на научните изследвания и Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Предвидените общи разходи за политики в областта на образованието и науката през 2022 г. са в размер на 6,407 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: бюджетМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Добре преди 2 години
Учителите със стаж ще взимат колкото професор в СУ.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали уж бяха 13,5? Уж 25 % в пунктове? До април ще останат 9,5!
51
2
 
8
 
! Отговори
Експертин преди 2 години
Ако приемат нов бюджет до края на март, може. Ама мен ми се чини, че нема да има пари за тази цел. Твърде много социални плащания, обявяват, че ще правят. А пари от къде? Много хора свиха потреблението. Много хора минаха в сивата икономика, за да спестят малко разходи. Тя една каша се получи.....
50
2
 
9
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Така де, онези 8 деца на село изискват много повече труд от другите 28 деца в София. Заплатата трябва да е според труда. Нали така?!
49
1
 
4
 
! Отговори
Коя средна? преди 2 години
125% от средното възнаграждения за България ... за 2020 година или за 2000 година. За 2022 ще се разбере колко е средната заплата в средата на 2023 година. За миналата 2021 ще се разбере колко е средната заплата след април 2022, а казват, че от април 2022 заплатите на учителите ще станат 125% от средната заплата в България.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименто със всичко е така
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това се казва безсрамие.Проглушиха ушите на всички още от ноември и цял декември за учителските заплати::то небяха15,14,5%,накрая 13.5%....онзи ден 25%...от нещо си...днес 12% от април...На това му се казва липса на отношение и уважение към учителите.Не може никой да не коментира заплатите в Лидэл от 1700лв.,а на даскалите заплатата от 1400 била много.
46
5
 
6
 
! Отговори
222 преди 2 години
До Асан Над 2200 чисто, Това взима нашата съседка учителка. Обикаля по съседите и се хвали. Преподава практика в едно порфесоионално училище., не знам само как е "практикувала" онлайн. Става въпрос за град Пловдив.
45
0
 
3
 
! Отговори
Сивчо преди 2 години
До Мани маниЗабрави ваканциите заради изборите.
44
3
 
12
 
! Отговори
баба преди 2 години
Някой гледал ли е онлайн уроците по телевизиято--съвсем телграфично,като конспект без никакви обяснения без нищо допълнително към урока от сухо по сухо.
43
11
 
11
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Трябва да им се намалят не да се увеличават *** учителите
42
6
 
14
 
! Отговори
42024 преди 2 години
Частни уроци,печелят по няколко хиляди на месец,няма данъци,нито проверки.
41
4
 
10
 
! Отговори
До МОН преди 2 години
Въведете единни нормативи за аудиторна и извънаудиторна заетост на преподавателите във висшите училища! Въведете ред и във възнагражденията им! Условията на труд са отблъскващи! В същото време има хора, които получават по няколко заплати в рамките на 8 часов работен ден...и са предоволни и лоялни.
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40- КАК СТИГНА ДО ТОЯ ПРОНИКНОВЕН ИЗВОД! ГЕРБ ЗА 10 Г УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ 290ЛВ ДО 1300ЛВ.
39
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А обещаваха да увеличат с 25% над средната заплата, а всъщност с 12%- тия хора са наистина в БУДНА КОМА.
38
4
 
12
 
! Отговори
Кога? преди 2 години
Кога ще се осъществи реформата във висшето образование? Кога ще има обединение на университети? Кога ще има обективна акредитация? Кога ще има обективни атестации?Кога ще има външен стриктен контрол върху процеса на обучение и провеждането на държавните изпити? Или ще изчакаме всички завършващи ученици да се запишат в чужди университети и тогава.....какво?
37
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време в нашето ЕСПУ всяка сутрин на входа двама учители ни проверяваха как сме облечени, дали ни е пълна униформата, ако не ти е, те връщаха обратно вкъщи да се облечеш както трябва. После след първия час излизахме на двора и цялото училище правихме задължителна 15 минутна физзарядка. В часовете слушахме много внимателно учителите как разказват урока, защото нямахме телефони, не се занимавахме с излишни щуротии. Сега няма взаимно уважение.
36
1
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
И не на последно място.Познавам случай, играе 3 заплати.Даскал,възпитател и общински съветник в даден малък общински град!!!А на практика винаги е в кръчмата срещу училището!!!Ако не знаете, закона го позволява!!!
35
5
 
21
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Учителите в момента са надзиратели с никакви права и слаби знания като учители. Можете да отскочите до град Х да видите кои учат за големите заплати... а не за учители , това е от 10-на години. Даскалите" са неграмотни , а им плащат пари щото много не искат да бъдат учители в "зоопарка", а трябва някой да контролира деца..
34
12
 
20
 
! Отговори
Мани мани преди 2 години
Те понеже се счупиха от работа, през последните две години от декември 2019г. са в непрекъснати ваканции, коледни, зимни, летни, пролетни, есенни, между срочни, дървени, грипни и после Ковидни и всякакви други между всичко това. А в останалото време ужким преподават "ой лай" и ужким изпитват по два часа на ден с кафе в ръка по нощници, а някои без. И 18+ за компания ! Цял випуск ученици въобще не стъпи в гимназията през това време. Не разправяйте че са научили нещо, дисциплина социални контакти.