Денков: Диагностицирани с COVID-19 учители средно е 5,18% за страната

Вече имаме тестове и за първата седмица след междусрочната ваканция
24 яну 2022 20:09, Нели Христова
20
Денков: Диагностицирани с COVID-19 учители средно е 5,18% за страната
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков коментира ковид-учениците, тестовете в клас и предстоящите ваканции. От днес във всички сгради на Министерството на образованието се влиза със зелен сертификат. Ето какво заяви по темата министърът.

"Ако някой служител не е преболедувал или не е ваксиниран, може да влезе в сградата с ПСР-тест или бърз антигенен тест, няма проблем. Това си е работа на служителя. Предупредили сме много отдавна, че ще въведем зеления сертификат. Не е коректно, щом сме задължили учителите да минат на този безопасен режим, в администрацията да не изпълняваме подобни задължения. Не затрудняваме достъпа на гражданите, на определено място могат да си поставят въпросите и да си оставят документите, без да имат сертификат", увери Денков пред bTV. Той изнесе и някои цифри относно заболеваемостта в училищата.

"Действително има голямо разнообразие в страната. Някои области са засегнати много по-тежко от други. Диагностицирани с Ковид-19 учители средно е 5,18% за страната. Най-много са в Благоевград, където са 9,78%. Най-малко са в Търговище - 1,56%. За учениците - средно са 1,98%. Най-много са в София-град - 3,5%, а най-малко в Кърджали - 0,3%. Решенията на национално ниво да затваряме училищата в момента не са подходящи. Търсим решения на ниво области и общини. Важно е как се променят тези числа. Вероятно през тази седмица ще имаме много високи рекордни стойности. Здравните власти следят има ли налични легла. Решенията за преминаване в една или друга форма на обучение се вземат от здравните власти. Това, което помагаме ние, е да кажем кои класове да влазят в час, другите да останат онлайн. Има диалог в това отношение. От наша гледна точка е добре да останат 1-4 клас колкото може по-дълго време в училище. Препоръчваме 7, 10 и 12 клас да останат по-дълго, защото имат изпити. Но да се разредят паралелките, да се затворят цели общини, това си е решение на здравните власти", заяви Денков.

"Процентът на болните учители не е малък. Когато има повече от няколко заразени учители в едно средно голямо училище, вече не може да се организира и процесът", добави образователният министър. Той разкри, че ваксинираните учители са 48,3%. От учениците в гимназиален етап общо ваксинирани са 9,23%. В София и големите градове този процент е по-голям. От гимназистите общо са преболедували близо 8%.

"Вече имаме тестове и за първата седмица след междусрочната ваканция за 7 февруари. подредили сме системата, за да стартираме присъствено, ако се пречупи вълната. Нашата цел беше присъствено да завърши първи срок. Не не се получи, защото вълната тръгна по-рано, отколкото беше предсказано. Ще стоят проблемите с наваксването на материала. Много лесно търсим виновни. Истината е, че от две години и половина се намираме в изключително извънредна ситуация. Виждаме колко много жертви има. Въпросът е ние да направим най-доброто в тази трудна ситуация, в която се намираме. Бюджетът по отношение на образователната система изглежда много добре. Имаме увеличение в средствата за заплати, за издръжка, също така някои допълнителни средства по отношение на професионалното образование, извъкласни дейности в сферата на спорта и изкуствата. Във висшето образование също са изпълнени ангажиментите, които бяха поети. Има известен дефицит в средствата за наука", добави Денков. Той коментира и дали има обща фондация с премиера Кирил Петков.

"Тази фондация работеше практически с доброволния труд на всички преподаватели в нея. Материалната база, апартурата, която беше поставена в лабораториите, свързани с Биологическия факултет, бяха по някои от проектите. Това няма отношение към преподаването. Аз самият съм включен в преподаването на курсове по иновации и предприемачество за студенти по химия, физия, фармация, медицина. Единствените средства са по отношение на тази материална база. Но курсовете се водят от лектори безплатно и безвъзмездно. В момента нямаме време да водим лекциите. Конфликт на интереси би имало, ако ние вземаме пари", увери Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.нар. редактори, дето пишат материалите в тоя сайт, не ги ли изчитат, преди да ги пуснат? Или вашата работа е "чукча не читатель, чукча - писатель"? Проверявайте си за грешки поне заглавията. И си оправете това, че е твърде неграмотно и неадекватно.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя за нищо не става само схеми с *** и кокорчо и пеликанияда .. и как опазиха учителите и децата точно никак
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът беше поставен на този пост с една цел: да привежда в действие к. мерките. Иначе е много далеч от истинските проблеми в образованието. Много добри учители, несъгласни с нововъведенията, свързани с к., вече не са в системата. Трудно ще се възстановят и коригират нещата след неговото управление.
11
1
 
8
 
! Отговори
Men преди 2 години
До 12 той е платен гей да убие децата ни. Вреден е като Паси мършата
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много си грозен.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този министър е много неподходящ за образованието. Съсипа всичко, до което се докосна. Срам! Ще остане в историята като един от най-слабите министри.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му завидиш на оптимизма!В училището на дъщеря ми от начален етап 50 процента от учителите са болни или карантинирани,дали другите преподаватели, които работят с двойно натоварване, са в състояние да дадат всичко от себе си за да учат децата?В прогимназията всички учители по английски отсъстват, а по математика е на линия само един.Паралелките са пълни на 50 процента, а някои и на 30.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправете си заглавието!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А? Ко кайш? Някой разбра ли какво пише в заглавието? Средно учителите са проценти?
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв "безопасен режим" бе, плъx анемичен!? Детето ми стои цяла зима като затворник. Единствените сме в селото, които се върнахме от града и единствените, които отказахме унижението с плюнките. А детето ми лично директорката го изгони дори от двора на училището, въпреки че имаха физическо. Колко още ще ги търпим тия да се гаврят с нас?
4
1
 
1
 
! Отговори
Daskala преди 2 години
Капана от Принципа на Питър е хлопнал!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Официалните може да са 5 процента, реално един учител покрива 4-***, така че заболеваемостта е към 80 процента. Ама щом денков е примрънкал че всичко е супер какво да му обясняваш
2
0
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Ти си изключително мъдър плазмодий,брат ми.
1
3
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Дали ходи с бронежилетка?