Оценката от матура - прием за почти всички специалности в СУ

Изпити ще има по биология, химия, математика
27 яну 2022 11:41, Анисия Иванова
19
Оценката от матура - прием за почти всички специалности в СУ
Снимка: БГНЕС

За учебната 2022/2023 година Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

Софийският университет ще проведе кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“, по математика за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет, по физика за специалностите във Физическия факултет, по английски, немски, френски, испански и италиански език. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Първата изпитна сесия ще се проведе на 3 април, а втората – на 28 и 29 май и 4, 5 и 11 юни.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия ще се осъществява само по електронен път и започва в 8.30 часа на 1 март 2022 г. Крайният срок е в 17.00 часа на 28 март 2022 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 23 май 2022 г. за втората кандидатстудентска сесия. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.

През учебната 2022/2023 година Софийският университет ще има една нова бакалавърска програма – „Анализ на данни“. Програмата ще бъде част от специалностите във Факултета по математика и информатика в професионално направление 4.5 Математика. Студентите ще се обучават в редовна форма в продължение на осем семестъра. Приемът ще се осъществява по избор с оценка от държавен зрелостен изпит по математика, по информатика или по информационни технологии или с оценка от кандидатстудентски изпит по математика.

Кандидат-студентите ще имат възможност да се регистрират за класиране в срок от 8.30 ч. на 13 юни до 17.00 ч. на 1 юли 2022 г.

На 5 юли 2022 г. ще бъде обявен първият етап на класирането на кандидат-студентите. Вторият и третият етап ще бъдат оповестени съответно на 12 юли и 19 юли 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
ММ преди 2 години
Преди много години имаше две висши учебни заведения - СДУ и МЕИ и частично ХТИ. Кандитстваше се по 7-8 човека на място. Какво значеше качствено на обучение!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
От матурите още натурите .
15
0
 
2
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
И аз влязох с матура през 2009. Тогава матурите бяха по- трудни от кандидат студентските, защото бяха нещо ново и трябваше доста да се подготвяме за тях. Тогава бяха и първите с камери. Спомням си квесторът как се размрънка, че няма да си губи работата, защото ние не сме учили достатъчно. И тогава матурите не важаха за медицински специалности, както за някои по- специфични- авиация, корабоводене и други подобни.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то май групите във вузовете са повече от желаещите,къде отиде това хубаво време да се скъшваш да учиш за кандидатстване ?То вече от години ходят да чукат по вратите за някой специалности.То и с това обучение в момента на какво ли се надяваме .
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Катя Голям шок беше за мен да разбера, че с този правопис и с този начин на мислене си влязла и си завършила СУ. Още по-зле - след 4-5 години учене си на същото ниво, както и преди да влезеш. Развитие нулево. Напълно загубени години и пари на семейството. Хайде сега, взимай си чантичката и обратно към малкия град (или село).
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На времето учех във 2АЕГ, София. Викам си, ще кандидатствам информатика, че там много пари получават хората, а бях от бедно семейство. На никакви курсове не съм ходил, нямаше пари. С лекота изкарах 5.80 на изпита по математика в СУ. Влязох ПОСЛЕДЕН на 1во класиране. С 6.00 диплома... Сега ми влизат с тройки. Едно СВ не могат да напишат. То и затова е брутален недостигът на кадри в ИТ сектора и вече на младши специалист 2ри курс даваме 3500, ако е читав. Просто няма интелигентни хора почти.
11
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Нивото на образованието в нашите ВУЗ е под 0-та. Не знам защо изобщо още ги има
10
0
 
7
 
! Отговори
човек преди 2 години
Страхотен студент и то психология, знанието по българска граматика е на страхотно. Пред Ж, не се пише със. Значи дори СУ е висока топка. Но, хубаво е, че го написахте, защото така се вижда знанието на граматика на всички студенти.Оък може така да трябва и това да е бъдещето
9
1
 
9
 
! Отговори
до Катя преди 2 години
Какво виШе си изкарала, имаш куп правописни грешки за пет реда...
8
1
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
И какво?! Нещо против ли имате хората, които не са от София?! Ами къде да учат?! В родните си села, където нищо няма ли?! Много ясно, че ще дойдат в София, за да се образоват! И не само тукЕдно време почти всички студенти идваха от провинцията, по-образованите и височайши софиянци масово завършваха в СССР
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И преподавателите като калинки летят от университет в университет. Не може един преподавател, да преподава в 5 университета! Удариха го на печалба!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От толкова вишисти печелят само университетските преподаватели. Не е чудно защо после карат таксита такива пишман студенти.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мой познат се записа да следва Медицина в СУ. Не беше доволен и след 2-ри курс, по програма Еразъм отиде да види как стоят нещата в Медицинската академия в Сан-Франциско, беше предоволен, успя да се прехвърли там. Изтегли студентски заем и в момента почти завършва медицинското си обучение.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да намалят малко местата за прием. Не може в специалност Право да приемат по 300 човека, отгоре на това и места има в задочно, ами 300 човека юристи защо са ни?! Къде да се реализират?! Като имаш предвид, че и останалите пишман юридически факултети в БГ приемат още толкова! Ама после имало мноооого безработни юристи, ами ще има. На догодина повече от макс 200 юристи не трябва да излизат а те излизат над 1000!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето беше лукс да те приемат в Софийския университет. С 300 зора се влизаше, особено в по-елитните специалност като Право, Медицина, Българска филология, Философия, История, Математика, Биология, Английска филология, Немска филология, Икономика. Даже някои по-съученици ставаха членове на БКП още в 11-ти клас само и само да си подсигурят местата някак си. Защото не беше сигурни, че ще те приемат.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СУ потъва досущ като Титаник!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това им стана навик, защото така по-лесно запълват местата си, по-лесно изкарват хубави оценки на матурите и влизат навсякъде, докато на Изпитите се дънят и следователно не могат да запълнят бройките в специалностите! Нашето висше образование стана показател за количество, а не за качество! Жалко, много жалко!