Обсъждат помощ за сметките за ток в общежитията

Механизмът може да е същият като за ВиК дружествата
19
Обсъждат помощ за сметките за ток в общежитията
Снимка: БГНЕС

Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят допълнителни средства за компенсиране на високите сметки за ток в студентските общежития в цялата страна. Дали ще има такава възможност, ще стане ясно след разговори с Министерството на финансите.

Около това решение се обединиха на среща днес министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Пламен Данаилов и представители на Националното представителство на студентските съвети, съобщиха от МОН.

Сега висшите училища могат да се възползват от помощта, която Министерството на енергетиката отпуска за небитови потребители. Тя е в размер на 130 лв. за мегаватчас за декември 2021 г. и до 75% от завишената цена над базовата, но не повече от 250 лв., за януари 2022 г.

Тази помощ ще бъде изплатена накуп през февруари т.г. и ще намали сметките за декември 2021 г. и януари 2022 г. С търсените от МОН и МЕ допълнителни средства сметките за ток на студентите биха се доближили максимално до тези на домакинствата.

Ако бъдат намерени още пари за компенсации, те ще се отпуснат с постановление на Министерския съвет. Средствата ще могат да се използват целево единствено за сметките за ток. Предложението на двете министерства ще бъде механизмът за изплащане да е същият като при помощта за ВиК дружествата. Университетите ще получават финансиране на два етапа, като при първия трябва се компенсират сметките за декември 2021 г. и за януари 2022 г., а при втория – за следващите два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: токМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
ЦЕНИТЕ преди 2 години
НА ТОКА В ГЕРМАНИЯ И ПОЛША СА 280 ЛВ. В БГ - 500 ЛВ. ПИТАМ КАК ПРИ СВОБОДЕН ПАЗАР НАШИТЕ УЖ ПРОДАВАЛИ ПО- СКЪП ТОК В ЕВРОПА И ТАКА ПЕЧЕЛЕЛИ!!! АМИ НЯМА КАК - КАТО ТАМ ЦЕНАТА Е ПО- НИСКА!! ИСТИНАТА Е, ЧЕ СКЪПИЯТ ТОК У НАС СЕ ДЪЛЖИ НА ПОСРЕДНИЦИТЕ!!! ДС - ФИРМИ.
10
1
 
4
 
! Отговори
иво8 преди 2 години
Крайно време е за арести,съд и затвор.Още колко време гербаджийските крадци ще бъдат на свобода???????
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А герберастието помните ли как Лойко на по-предния му мандат го изритаха точно заради високи сметки за ток, или ще се правите, че това не се е случило и че либерализацията на пазара на ток не ни я натресе пак Лойко в началото на миналата година?
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия пари кой ги плаща?Пак ние данъкоплатците.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измамата на века и участниците в нея разкатаха фамилията на държавата. Не съд и присъда, ВЪЖЕ!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се натискат да плащат по евтината тарифа... а лятото, като фотоволтаиците почнат да правят някакъв ток и цената падне, по коя тарифа ще плащат? Пак по по-евтината ли? Ех, искам и аз така да си избирам както ми е кеф... ем х*я до края, хем душата във рая...
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки да си плаща както може следващияпът, като погазват националните ни интереси пак си трайкайте.
4
2
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Истинската причина, за дето човек от Варна е психопат, тва е заради факта че няма хубав живот !Поради липса на хубав живот аз не съм добре!Оправете ми живота и на мен трябва да ми е добре и да имам нещата които ми трябват!
3
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Киро да дава помощ за ток наред :)))
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да срем да плащаме данъци и здравни осигуровки. Щото не знаят как се изкарват пари с труд. Обърнаха ни на мандра.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги подпомогнат с парите на данъкоплатците или със заеми, които ще се връщат от данъкоплатците, а дабъкоплатците изнемогат не по малко от крадливите общини.