В БАН са готови на протест, искат по-голям бюджет

Учените виждат дискриминация заради ниските си заплати
Обновена: 9 фев 2022 19:55 | 9 фев 2022 13:49, Веселина Йорданова
55
В БАН са готови на протест, искат по-голям бюджет

Учените от БАН искат да получат по-голям бюджет. Предвидените 119 милиона лева са с 2 милиона повече в сравнение с миналата година, но според тях не стигат.

Те настояват да получат с 20 милиона допълнително, в противен случай са готови на протест.

"Тук бих искала да припомня на господа управляващите, че когато БАН излезе на площада, обикновено въпросното правителство, което в момента управлява, губи своето управление по-скоро или по-късно след нашия протест. Не е лошо това да се има предвид", каза проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН.

От Академията виждат дискриминация спрямо академията и завръщане на методите на Симеон Дянков.

Според тях сегашният бюджет поставя под опасност съществуването на БАН, като младите учени може да изгубят интерес към него, защото заплатите са ниски.

Средната заплата в БАН е 850 лева.

"За най-ниската академична длъжност асистент във висшите учебни заведения получава заплата от 1300 лева, а в БАН е 946 лева. Основната заплата на професор на БАН е по-ниска от основната заплата на учител от средното училище. Главен асистент взима 1400, а доцент 1500 лева. Средната заплата в БАН е 850 лева“, каза професор Емануил Мутафов.

Още вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: банбюджетBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
5
 
! Отговори
Ирония на съдбата преди 2 години
И сега какво стана, проф. Угринова, подписахте подписка през август 2020 в подкрепа на протестите и промяната като се борихте срещу Бойко Борисовщината. Какво стана. Искахте промяна, получавате промяна, пардом подмяна.
36
8
 
6
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
При вас могат да виреят само селските терикати и градските крадци . Това сте вие . Едни жалки комунистчета , които гледате келепира . За вас няма наука. Един учен никога няма да се унизи да ходи по улиците и да проси пари . Вие от БАН сте наследниците на кокошкарите , които след 9- ти септември 1944 година пращаха по концлагерите , репресираха и преследваха до ден днешен невинни хора и техните поколения . Нещастни комунисти без ценностна система и никакво въображение . Накъде сте тръгнали...
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като имаме 100 000 професора - половината с купена степен, 500 000 доцента - 90% с купена степен... така ще е, ще получават по-малко от детска учителка. Че то имаме по-малко продавачи на банички, отколкото професори! Имаме и по-малко овчари, отколкото доценти! А къде сме на научно ниво, господа професори и доценти? По-ниско от Зимбабве! И 850 лева са ви много!
34
2
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До *** --- Да, дистанцията между овенните и 'пр0здтаците' е незначителна. Всички знаят, че в милицията и в армията влизаше и продължават да влиза най-некадърната и мързелива част от населението на България. Практиката демонстрира неоспоримо, че глупавите и логично необразовани индивиди винаги мразят умните и образованите такива. Виждайки из управлението овенни, като Чорапофф, Бай Рашко, разни министЕри и пр. става ясно защо умните хора в България страдат или намаляват изселвайки се от Ада.
33
4
 
11
 
! Отговори
Тия са за закриване преди 2 години
И какво по-точно правят "учените" кратуни от БАН по цял ден? Имаха и един "специалист по извънземни", Филипов май се казваше. Та този екземпляр, с научна титла и на държавна хранилка в БАН до преди да благоволи да хвърли топа миналата година организираше ежегодни конференции на уфолозите! С пари от моите данъци
32
3
 
7
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Наука се прави в НСА примерно учените културисти Владимир Боянов и Валентин Панайотов, учения борец Петър Киров, учения щангист Павел Добрев и т.н.
31
5
 
3
 
! Отговори
81 преди 2 години
Като изолирате вируса Ковид, тогава ревете за повече.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление, заради евро субсидиите и бизнесът ни е тръгнал към тази пропаст. Веднъж научиш ли се да "усвояваш финансиране" вместо да произвеждаш блага, чакай наука и чакай икономика. Има да си чакаш "светлото бъдеще" на комунизма.
29
4
 
3
 
! Отговори
Дянков преди 2 години
Пляс, пляс руснаците, плаяс, пляс руснаците, водно колело... Постан е пицата, лапайте раците, водно колело... Кирчо: Айде, гераците, айде гераците, от науката - бизнес създай, чакат ония, ония с патлаците, маймуни с трици да ловат;)))
28
1
 
16
 
! Отговори
пери преди 2 години
За наука определено трябват пари, особено за пририодните науки, но трябва да има и видими резултати. Нито Дарвин, нито Нютон са били бедни. Но това е друга тема.Да питам само писателят Георги Господинов, който е на щат в БАН според уикипедия, какво точно работи там? И кога точно му остава време да работи там, като все е или в чужбина, или по медиите, или обикаля да си промотира книгите?
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся да ви кажа, има едни сайтчета, където се публикуват проекти, за които има огромен дефицит за научно изследователски кадри. Работата ми ме е сблъсквала със стотици учени от цял свят и нито един от тях не е бил на държавна издръжка.
26
2
 
3
 
! Отговори
Простак преди 2 години
Трябва да се плаща за онези, които са учили, имат висок образователен ценз, докато на пр0здтаците и неуките е логично да се подхвърлят трохи. При овенен президент, овенни ъдвайъри и министри е нормално интелигентните хора да бъдат низвергнати.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БАН има много професори специалисти по протести, революции, лозунги и манифестации.. науката им е проформа само...
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да махнат стсрците на по 70+ годининкпито са станали мумии вече в тази институция и взимат по 5 цифрени заплати и бонусчета !!!
23
3
 
12
 
! Отговори
До Skun преди 2 години
Викаш мизерстват, ама не пускат държавния къшей? Това, ако бяха учени, щяха да са милионери. Пълно е с международни изследователски проекти с осигурен бюджет, само трябва да кандидатсваш и да покажеш резултат. Само, че спипат ли те да кръшкаш, или да крадеш чужд труд, жална ти майка. За това няма блъсканица от бански учени там. Другите си работят и са доволни. Хонорарите за доктор н.н. започват от 6-7000 евро. За професорите са по-високи.
22
1
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Че те от край време нищо не правят. За какво са им повече пари?! Аз честно не разбирам за какво въобще съществува още БАН и как от отдавна не са ги закрили.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОРЕДНИЯ ОПИТ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДА ЯХНАТ БАН И КОЛЕГИТЕ СИ И ДА ОРГАНИЗИРАТ РЕВОЛЮЦИЯ ЗА ДА СИ ПОДОБРЯТ МАТЕРИАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ ПО ТОЗИ НАЧИН.
20
3
 
2
 
! Отговори
Дреме ми преди 2 години
Профан Чорбанов Ваксинационни нищоправец не беше ли от е-БАН.Сега дупетат.Предлагам великодушно да дари дупетатската си заплатка за наука.Но както е рекъл Ботев: Глух е...
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Skunkвярно, мизерстваме, обаче не заради правителството а заради комунистите в БАН, те трябва да се пенсионират и да се махнат, правителството няма вина, освен че не ги маха
18
10
 
2
 
! Отговори
Skunk преди 2 години
Какво да очаквам от коментари, направени от морално- деградирало общество. Да си учен и интелигентен отдавна не е на почит, дори ги смятат за задръстени. Работещите в БАН мизеруват; бе хора, а не заслужават това.