"Образование без раници" предлага онлайн ресурси за украинските деца

Българската образование може да поеме до 20 000 украински деца
15 мар 2022 20:20, Анисия Иванова
12
"Образование без раници" предлага онлайн ресурси за украинските деца
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В подкрепа за децата на бежанци от Украйна сдружение „Образование без раници” обединява на едно място безплатно достъпни образователни ресурси на украински и руски език. Това помага на родителите и учителите в образователния процес, защото те имат ресурсите на разположение. Добавихме и информация на български и английски за тези, които боравят с тези езици. Това разказа Розалина Лъскова, изпълнителен директор  на "Образование без раници", в предаването Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Списъкът с достъпните ресурси е качен на интернет страницата на сдружението и се обновява постоянно. Доста библиотеки също се отзоваха с материали, а вече на разположение има и дневни образователни центрове, където децата също могат да получат внимание.

Особено важна е психологическата подкрепа за децата, дошли от зона на военен конфликт предвид и факта, че това е нова ситуация за българското общество. Разговорите за войната са много важни и учителите, но и родителите на българските деца, трябва да ги подготвят как да общуват с връстниците си от Украйна.

Тези, които вече са получили статут на бежанци, се записват в училищата, а там възнамеряваме да помогнем на учителите. "Има подготвени учители, но ще трябва да подготвим още”, посочи събеседникът.

Образователната ни система има някакъв опит и добри практики по отношение на приобщаването на чуждестранни ученици, макар това, което се случва сега, да е безпрецедентно. Българската образователна система е в състояние да поеме до 20 000 украински деца, но просветното министерство има сценарий и при 100 000 деца.

„Това съвсем не е нереалистичен вариант, защото данните сочат, че сме едва в началото на бежанската криза. Българската образователна система ще трябва да се подготви за нещо много по-сериозно, а обществото ни ще трябва да запази енергията си за подкрепа”, добави гостът.

"Налице е държавна платформа, където се събира цялата информация, която би била от полза за бежанците”, подчерта Лъскова.

По отношение на стартиралите през месец март национални състезания на „Кан Академия”, Лъскова посочи, че  всеки ученик може да се запише сам, от родител или от учител. Учителите могат да запишат и цели класове. Наградите са страхотни, като ще бъдат отличени и най-ангажиралите се учители. Състезанията ще продължат до месец юни.

„Кан Академия” е изцяло безплатна платформа и на нея може да се намери цялото учебно съдържание, припомни Лъскова.

Още за мисията и визията на сдружението и какви са практиките за интеграция на бежанци чрез образование може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама те отказват да говорят на руски. Наште даскали да изкарат ускорени курсове по украински, за да дадат пълноценно образование на укринските деца.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е наша работа да им осигуряваме образование. Имало недостиг на учители и лекари. Изведнъж се намериха достатъчно за украинците.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно ли е в едно заглавие да се допуснат две граматични грешки?И темата да е свързана с образование...Отказах се да чета публикацията.
3
2
 
15
 
! Отговори
мак преди 2 години
С тази истерия и помощ за всичко, за което се сетиш, нищо чудно бежанската криза да продължи с години. И не само от Украйна.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
без раници, нали?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е добър вариант. Особено имайки предвид, че нямат повечето от задължителните ваксини и по закон нямат право да посещават училише или детска градина. Отделно от закона знаейки състоянието на здравната но система но остава да се появи отново някоя забравена в миналото болест.