Само половината от записалите се студенти се дипломират

Златният стандарт за висшисти от випуск е 30-40%
25
Само половината от записалите се студенти се дипломират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 50 процента от студентите в първи курс у нас успяват да се дипломират. Това е свързано със системата, която работи и по света, за широк достъп на входа висшите училища и след това "пресяване" по време на следването. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на националната конференция "Взаимодействието и сътрудничество между средното и висшето образование - фактор за ефективна и пълноценна подготовка на педагогическите кадри", организирана от Синдиката на българските учители, предаде БТА.

Още по темата

Разбира се, когато става дума за лекари, за художници и артисти, трябва да има изпити, защото се изискват специфични умения, заяви министър Денков, попитан за това, че вече за по-голяма част от специалностите университетите приемат първокусниците с оценките от държавните зрелостни изпити.

По отношение на учениците, за избора им да учат висше образование, това е тяхно право и те трябва да могат да направят този избор, според това как искат да се реализират, каза образователният министър. "Няма нужда всички да бъдат висшисти. Има достатъчно добри професионални реализации и без да се завърши висше образование. Но, разбира се, едни 30-40 процента - това е световният "златен" стандарт през последните години, за който се смята, че трябва да завършват висше образование от съответните випуски", коментира министър Денков.

Според него, колкото до избора на кандидат-студентите за учене в България, има само един начин и той е свързан с повишаване на качеството на висшето образование. За това тези предложения, които правим, за промени в оценяването на преподавателите, за висшите училища, за борбата с плагиатството и с преструктурирането, са свързани с повишаването на качеството на висшето образование. "Целта е нашите кандидат-студенти да знаят, че в България могат да получат образование на световно ниво, което може да е в Софийския университет, в Техническия университет, и няма нужда да ходят в чужбина", заяви образователният министър.

В тази насока през последните години има напредък, но моето лично усещане е, че не е достатъчно бърз. "Движим се в правилната посока, но другите университети в другите държави се развиват много бързо и ние трябва да ускорим този процес", отбеляза министър Николай Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: студентиденков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари