Диян Стаматов: Заплатите на учителите трябва да продължат да нарастват

Проблемите с детските градини остава
4 апр 2022 22:20, Нели Христова
43

Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април тази година.

В другите сектори не могат да се похвалят с подобен ръст. С малко над 150 лв. се повишава минималната учителска заплата. За първи път тази година има средства за издръжка - ще има възможност да си покрием разходите за ток, вода и парно, но не съвсем. Ще настояваме от юни месец за промяна на нашия бюджет, за да можем да си покрием разходите за тези определени неотложни задължения. Това каза директорът на столичното 119 СУ Диян Стаматов в студиото на "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че заплатите определено е трябвало да продължат да нарастват, за да може учителите да се чувстват по-спокойни.

"Има заплати в сферата, които могат да бъдат над 2000 - 2200 лв. с допълнителни часове, с ангажименти, които са свързани със занимания по интереси, с лекторски часове", посочи Стаматов.

Относно бюджетите в училищата, директорът на столичното 109 СУ отбеляза, че са се променили драстично.

"Диалог с МОН има. Всякакви промени в актуализацията на нашите бюджети за тази година занапред ще касаят промени в разходната част за ток, гориво и вода", обясни гостът в студиото.

Стаматов коментира и темата с войната в Украйна и украинчетата, които са се записали да учат у нас.

"Към днешна дата имаме 9 деца от Украйна, както и едно българче отново от там. Училищата можем да помогнем на украинчетата точно по този начин - да направим всичко необходимо да продължат образованието си реално в училищна среда", подчерта събеседникът.

Стаматов каза пред Bulgaria ON AIR, че в момента се предлага обучение на украинчетата по български език с цел по-лесно усвояване на материала. И добави, че децата от Украйна са записани в паралелки с интензивно изучаване на руски език.

По думите му по-малките деца - от 2 до 4 клас, започват много по-лесно комуникация помежду си, докато по-големите се затрудняват и притесняват повече от езиковата бариера.

Относно проблемите с детските градини у нас, Стаматов посочи, че въпреки че през изминалите 7-8 месеца са били отворени групи за около 800 деца, отново има огромен недостиг на места.

"Списъкът на чакащите е много дълъг. Списъкът на децата, които идват към София, се увеличава. Това засилва проблема. Около 16 детски градини сега се строят, програмата е амбициозна, но самото строителство е бавен процес. Трудно се намират терени", завърши гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
2
 
! Отговори
Иванова преди 2 години
Да живеят частните учители, които дават уроци в семейството на ученика, за да не плащат данъци.,, ВИСОКИ ЗАПЛАТИ, НИСКО ОБУЧЕНИЕ" Спокойствие за учителите--стрес за родителите.
34
1
 
6
 
! Отговори
Елате в Лидл преди 2 години
Даваме по-добри заплати, с постоянна актуализация. По-спокойно е и няма идиотчета..
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От моите съученици най-некадърните за нищо станаха учители. Един такъв, с който имах участта да стоя на една маса на една сватба, през цялото време мрънкаше за пари, завиждаше за новите коли пред ресторанта и колко той бил онеправдан. Как обществото не му цени труда и как трябвало да дава частни уроци, вместо да си почива, за да "хване" 2000 заплата. Как той работел за колкото му плащали и не го интересувало колко са грамотни питомниците му. Който искаш грамотни деца да си бил плащал.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21.2.2022Г МИН НА ФИНАНСИТЕ ПРИ ЦВЕТАНКА РИЗОВА- ИЗЛЪГА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЗА % НА УВЕЛИЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛСКИ ЗАПЛАТИ- РИЗОВА- ИСКАМ ДА СЕ ОПИТАМ ДА ИЗЧИСЛЯ КОЛКО ЩЕ ПОЛУЧАТ УЧИТЕЛИТЕ СЛЕД 1 АПРИЛ...125% ВЪРХУ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА БГ КОЯТО ЗА 2021Г БЕШЕ 1600ЛВ, ТОВА 1900ЛВ ЗАПЛАТА ЛИ ЩЕ БЪДЕ, ДА -1900ЛВ ОСНОВНА ЗАПЛАТА ЩЕ ПОЛУЧАТ УЧИТЕЛИТЕ- ТОВА Е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА НА НОВИЯТ МОРАЛ- ОСТАВКА ЖАЛКИ ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ!
31
7
 
3
 
! Отговори
Св преди 2 години
Докато съществуват т.нар. частни уроци, на диванчето в хола на учителите, не трябва да има никакво повишение, а дори понижение на заплатите. Не показват никакви резултати-освен че раждаемостта спада и имат все по - малко ученици в клас,се пишат някакви оценки, а знанията намаляват. Къде в частния сектор при по - слаби резултати плащат повече? А данъци за плащането за уроците на диванчето - кога ще плащат? Или само частни уроци или само в училище. А карат децата да си "доучват" плащайки им вкъщи.
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителката под номер 34 така прекрасно е разкрила (неволно и от наглост, уви) колективния образ на днешния български учител - мразещ децата и работата си, нежелаещ и неспособен да се квалифицира и развива извън "програмата на МОН", мързелив да полага усилия, повече от абсолютния минимум и обвиняващ всичко и всички. Причините за дереджето на образованието ни са много, разбира се, но като чете и слуша човек подобни "излияния" на учители, не му става никак оптимистично.
29
2
 
9
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Ти сигурно си някоя изкукуpигала учителка, може би стара мома, мразеща децата и целия свят. Ти си ангел небесен, тормозен от децата и родителите им. Кой те кара насила да си учител като ненавиждаше децата? ***, само петниш името на добрите учители.
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомнете си за трагедията при река Лим. Всички учители се спасиха, даже една даскалица се е върнала обратно в потъващия автобус за си вземе чантата, като е стъпвала върху главите на децата. Нито един учител не се е и опитал да помогне на давещите се ученици, Това са съвременните български учители. Без морал, без чувство за отговорност, егоисти, мързеливи, вечно мрънкащи за пари. Само искат да взимат от обществото без нищо да дават.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се тревожете за заплатите на учителите. Дъртите вече се пенсионират и са свикнали на мизерия. На тяхно място идват младите, голяма част от които наистина заслужават минимална работна заплата. Е, ще си получите каквото сте пожелали.
26
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителските заплати в държавните училища не трябва да са по високи от минималната работна заплата.
25
13
 
9
 
! Отговори
Учителите заслужават преди 2 години
много по-високи заплати от сегашните, като се има предвид вредният труд, който полагат, а именно - да работят с децата на тези, които изказват мнения под настоящата публикация.
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите трябва да са на минималната заплата, дори и тя им е много за това което работят. Учениците все по неграмотни и про сти. Не мога да разбера, защо учителите са втора категория труд?
23
4
 
7
 
! Отговори
До 26 възмутения преди 2 години
"А и защо са втора категория труд, както толкова са се преработили." ------------- Не пиши глупости. Учителите не са нито втора, нито първа категория труд. Ако владееш четене с разбиране, виж при какви условия се пенсионират учителите.
22
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите на учителите продължават да растат. Неграмотните, незнаещи и неможещи ученици продължават да се увеличават... А от нас се иска да продължаваме да плащаме за това.
21
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На алчните учители всяка година им увеличават заплатите и докога? А и защо са втора категория труд, както толкова са се преработили. Учениците стигнали 12 клас и допускат груби правописни грешки. На какво ги учат?
20
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте им направо десет хиляди лева заплата, дано им стигне. В частния сектор заплатите падат, ама кой ни е крив, че нямаме връзки да се вредим и ние на държавна хранилка.
19
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да растат заплатите, ама и качествожто на обучението да расте. Иначе става просто раздаване на едни пари на калпак.
18
13
 
28
 
! Отговори
Един преди 2 години
Хайде спрете се , стига с тия учители, отворили едни усти и искат, та искат, а другите ,за тях няма, те не са важни, само учители, преуморили са се от работа половин ден, три месеца отпуски, срам нямате
17
9
 
20
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Децата ни търпят, тези малообразовани неграмотници.
16
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви малки душици сте! Учителите търпят вашите нагли, *** и невъзпитани деца! Не учителите са виновни, а липсата на внимание от родителите. Най-малкото което може да направи държавата е да им дава 100лв. отгоре всяка година