Голяма част от директорите в образованието се назначават с партийни протекции

Синдикат: Мандатността би повлияла положително
8 апр 2022 19:39, Анисия Иванова
61
Голяма част от директорите в образованието се назначават с партийни протекции
Снимка: Синдикат "Образование"

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ приветства кампанията за деполитизация на управляващата коалиция, но дълбоко се съмнява, че само с текстуални промени ще се овладеят зловредните партийни интервенции срещу образователни институции и намеси в назначенията на директори и началници на РУО.

От началото на прехода българското училище се утвърди като надпартийно, като зона, свободна от директни политически агресии. Сякаш надпартийната визия и обединяващата историческа функция на българското образование не беше забравена.

Но бавно и планомерно управленците на България утвърдиха образователен модел, в който началниците на РУО са „очите и ушите на министъра“, следователно - не могат да бъдат независими. Огромна част от директорите на училища и детски градини се назначаваха с партийните протекции на управляващите партии, независимо от цвят и идеологии и далеч от изискванията за професията „директор“, каквито на практика няма и сега.

Многократно в годините Синдикат „Образование“ е давал предложения за изисквания към директорската длъжност, които категорично биха минимизирали партийните влияния. Тези изисквания трябва да бъдат свързани с образователен ценз в областта „Управление на образованието“. Задължително кандидатите трябва имат и управленски стаж от 5 до 10 години като заместник-директор, съветник на директора, ръководител направление ИКТ и други управленски длъжности. Мандатността в тази длъжност, макар и в неограничен цикъл, би повлияла положително.

Друг много важен фактор, който стимулира и досега партийните намеси, е комисията за назначение на директори. Нейният състав е по-скоро партиен, отколкото независим. Синдикат „Образование“ предлага експертност във философията на тази комисия, която може да се гарантира от представителните синдикати, много повече от представителите на обществения съвет без педагогическо образование.

Игнорирането на синдикатите от процеса стимулира партийните намеси в този важен за партиите пост.
По подобен начин стои и длъжността началник на РУО, която сякаш не е мандатна, но често следва мандата на управляващите партии. И това се случва, защото и тук не доминират професионалните изисквания към тази стратегическа длъжност.

Регионалните управления на образованието в областните градове като философия трябва да изпълняват методическа и административна дейност, но на практика често сменят приоритета си, като се превръщат в партийно-репресивен орган към някои директори и образователни институции.

Промяна можем да търсим в правилата за началник на РУО и участието на синдикати и работодателски организации в образованието в структурирането на комисиите по назначение на началници.

В 47-мия парламент депутатите учители са рекордно нисък брой, което автоматично намалява експертния капацитет на това Народно събрание.

Учителят през славната българска история винаги е бил духовен водач на нацията, а последните намеци на някои партийни лидери, че педагозите трябва да бъдат вън от партиите, вън от граденето на политики /каквато основна цел би трябвало да е задачата на депутати и управляващи/ е, меко казано, недържавническо.

Синдикат Образование допълва, че "Учителят, Директорът на образователна институция и Началникът на РУО не само, че трябва да членуват в политически партии, но тяхното членство гарантира правилните политики в системата на образованието и минимизира фиктивните и грешни национални образователни политики.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Кака Вили преди 2 години
Пример от Бургас.Кака Вили, началник на РИО.На всички власти метреса.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само там ли? И билетчета в тоалетна не можеш да късаш ако някоя велможа не се обади.
45
0
 
17
 
! Отговори
Непознат преди 2 години
След като смениха директорката на най - престижното училище в Нова Загора с една седесарка , която не скриваше, че й били подсказани по партийна линия въпросите от ,,конкурса " , всичко тръгна с главата надолу. Вършеха й работата помощник - директорите от първия екип.Но се пенсионираха. След нея пък ,,спечели конкурс " гербаджийка . Прехвърлиха я от конкурентно преди това заведение. Поизгони заварени учители, за да си назначи удобни и приближени от старото си училище.Настана хаос и провал.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човек не знам защо се смята за компетентен, но всеки знае, че истинските професионалисти рядко членуват в партии, така че от партийци полза няма, още повече, че те не мислят с главите си, а с тиквата на партийния вожд. Това, което трябва да се направи е да се задължи НС, преди гласуването на всеки законопроект, да го подложи на широко обществено обсъждане и тук непременно да бъдат включени професионалистите от областта.
43
0
 
9
 
! Отговори
Синдикатите... преди 2 години
...късно се сетиха, проблемът е от началото на прехода, въпреки големите клетви, че образованието е деполитизирано. Друг път. Моя шеф беше лидер на общинско СДС, после се пребоядиса да стане общински съветник, и тъй до сега. Отдавна трябваше да се въведе мандатност, не че може да има ефект, но поне на определено време кофата ще се разбърква.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То да беше само в образованието... И линията е не точно партнийна, а е роднинско-приятелска. Същото е в съдилищата, прокуратурите, административните органи, общините. Ръководните постове се раздават само на приближени и нищо друго няма значение.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В почти цялата държавна адмистрация е така, нагласени конкурси за НАШ човек! Човекът обикновено е от старо комунистическо котило, може и пребоядисан после. Нормални назначения има само за места , където се налага наистина да имаш знания и то на определени позиции - оперативни, не ръководни. Въпреки това има и добри професионалисти в администрацията, на които е назначен партиен шеф, да им вгорчева жовота!
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чЕ КОГА не БИЛО ТАКА? оЩЕ ОТ "СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ" си зноем, че ако не си член на БКП, и звеноводка не можеш да станеш!
39
13
 
1
 
! Отговори
Образован Ром преди 2 години
Само при Боко Тиквата не беше така. Тогава сичко си беше чесно
38
1
 
6
 
! Отговори
И от охранителните ф преди 2 години
И протекции на охранителните фирми .
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно всички директори на каквото и да е са по политическа линия. Дори директор на общински *** се назначава по политическа линия. Затова на малка държава като България не са и нужни партии.
36
1
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
До Живко от ВарнаЖивко, жив да си, върви се лекувай ! Не тормози форума. Не си виновен, ама тормозиш другите.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До чегърИскаш ти Подмяната ли да се намърдаш на нейно място?
34
3
 
8
 
! Отговори
Геме Димитров преди 2 години
Голяма част от директорите и "собственици на частни училища" са хора на службите и доносници-пълни психопати.Позволявт си да обиждат ,крещят и посягат на преподавателите ,дори режат от заплатите.Като пример собственичката на Джани родари е за усмирителна риза.Плаче за данъчна проверка и отнемане на лиценз.
33
1
 
10
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
А добро утро! Цялата страна е фрашкана с герберопитеци и назначенията им. И по тошково време не е било толкова зле!
32
1
 
20
 
! Отговори
чегър преди 2 години
Има такива ,които са в пенсионна възраст ,но са хора на ГЕРБ. !Например директорката на 120 ОУ СОФИЯ ЦВЕТАНКА ТОНЕВА.С памперси ли ще ги държите?
31
1
 
16
 
! Отговори
Иска се преди 2 години
Чегъртане с права лопата номер 12!!! Прости, мазни, феодални поцинковани кофи!!! Само Господ трябва да се намеси!!!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази територия независимо дали си в държавния или частния сектор винаги е бъкано с връзкари !
29
0
 
11
 
! Отговори
Дааааа, преди 2 години
100%!!!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я как позна бря ,а тия от Рио как се назначават )