75% от професиите, които ще са през 2030 г., още не са измислени

Ще отпаднат професии, в които няма творчество
11 апр 2022 15:30, Анисия Иванова
77

Швeдcĸият инcтитyт зa oцeнĸa нa пaзapa нa тpyдa и oбpaзoвaтeлнa пoлитиĸa e пpoвeл пpoyчвaнe и e идeнтифициpaл пpoфecии, ĸoитo cĸopo щe бъдaт зaмeнeни oт изĸycтвeн интeлeĸт.

"Ще отпаднат тези професии, в които няма творчество, които са по-автоматизирани - в които не се изисква въображение. Като туристически агент например, защото в интернет ще намеря хотел, в който желая да отседна. Касиерите в банките, в техномаркетите, в супермаркетите, готвачите. Печатарските професии също, защото съвременните технологии са уникални", посочи директорът на Националния център за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска" акад. Чавдар Руменин в студиото на "България сутрин".

Таксиметровите шофьори също ще бъдат излишни, тъй като ще има автомобили, които ще бъдат управлявани от изкуствения интелект, каза той.

"Учените, журналистите, лекарите, учителите - тези професии, при които се иска творчество отношение, ще останат", увери акад. Чавдар Руменин.

Към момента се смята, че 75% от професиите, които ще ги има през 2030 г., не са измислени все още, каза ръководителят на офиса за технологичен трансфер на Института по роботика към БАН Евгени Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"Учениците и студентите трябва да учат умения. Трудно е да се ограничи обучението само в сферата на биология, химия, математика. Трябва да се учат умения за решаване на проблеми, които все още в нашите училища не се преподават по необходимия начин", подчерта той.

По думите му трябва да се приложи мултидисциплинарен начин на обучение, който да позволява решаване на конкретни проблеми и учене как се правят иновации и изобретения.

"Изкуственият интелект ще е първи сред професиите на бъдещето. Говорим за метавселена, възможности за нови видове енергия, които да бъдат въведени на пазара. Новите професии ще се движат от технологичните измерения. Журналистите ще продължат да съществуват, но някои ще има възможност да бъдат заменени. Говорим за интернет на мислите", изтъкна Иванов.

Запитан колко дълъг ще бъде този процес на трансформация, акад. Чавдар Руменин коментира, че това ще се случи след 30-40 г. и през това време ще има възможности хората да се преквалифицират и да добият нови модалности и умения, с които да се адаптират към новите условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Разбрах защо ни набоцкаха. Само, че в България и Румъния набоцканите са около 30 %, а в развития свят около 90. Сега остава да ми кажеш, че на ИИ му е прецакана работата и българите ще завладеят света, докато другите изпукат от ваксините. Между другото казваха, че до 1-2 години след вакса се умирало, явно ваксинираха киборги :)
47
1
 
3
 
! Отговори
И преди 2 години
дЯцата на три де принтер.
46
1
 
4
 
! Отговори
у6 преди 2 години
Метавселени, роботи навсякъде, май Матрицата си е истина, само че няма да има войни, ами ни сами ще си го направим
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професиите са само две . Западна по.д.лога и Усвоител на еврофондове . Други професии в територия обитавана от фес.ове.те герб - дпс подлрепяни от ЕС и медиите няма да има .
44
0
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Професията дървен философ няма да изчезне обаче!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75% ще са безработни след въвеждането на ИИ повсеместно. То така или иначе такъв процент от населението е с КИ на някои от по визшите видове ***... Тези от статията също са в горните 75%...
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука само *** има не може да се впишем.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квантова комуникация!? Правим квантови сплитания в БГто? ...Олемайко! Институт за роботи! Български? На някой да му трябва български робот?? Може да псува добре...на друго обучение не се поддаде за съжаление
40
3
 
7
 
! Отговори
Готвача преди 2 години
Ще изчезнем, защото няма де има храна! Готвят планирано измиране от глад!
39
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Не разбрах готвачите защо ще изчезнат
38
0
 
3
 
! Отговори
фермер преди 2 години
Моята остава. Ежедневно съм в творчество. Все нова и нова техника.
37
0
 
7
 
! Отговори
ххххииихи преди 2 години
Днес само вицове на тема изкуствен интелект и професии на бъдещето......Без коментар ...
36
1
 
6
 
! Отговори
Нннн преди 2 години
Да роботи ще пасат овце, кози и крави.
35
0
 
9
 
! Отговори
А Най-Старата преди 2 години
Професия ще изчезне ли или пак добри пари ще се вадят с нея?!
34
2
 
4
 
! Отговори
СЛЕДНИТЕ преди 2 години
Професии ще бъдат заменени от ИИ - лекари и адвокати. Джипито ще е нещо като робот. Ще останат само лекари-учени да трупат още знания и да тъпчат експертните системи с инфо - на терен обаче роботи ще работят с хората. За адвокатите какво да кажа - всички закони в база данни и малко правила и те ти уеб персонален адвокат съветник. Е трябва да си признаеш пред него какви са ти фактите и доказателствата :).
33
5
 
15
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
"Безработицата ще скочи на 90 %." - не няма... Затова бяха ваксините... :)
32
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година, когато изтъквах това като една от причините, поради която се създаде Ковид и поради която искат да намалят населението, разни панелни ваксъри ми обясняваха, че не било така хахаха ... Разбрахте ли сега, защо населението трябва да се намали (според елита, не според мен)? Разбрахте ли защо ви набоцкаха така масово? Ами за да ви скапят имунитета и след това природата си знае работата. Честито на ваксърите! Иначе естествено пожелавам на всички да са живи и здрави!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Журналист" вече официално е професия, за която се изисква творчество, така ли стана? "Изисквания за позицията: умения за творческа интерпретация на събитията съгласно водщия политически наратив."
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% ще има депутати, а за там не ти гледат образованието и възможностите, така че айляк да е, да не се стресираме излишно.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедно вие въображението