Голям е интересът към пробни матури по БЕЛ за 12 клас

Идеята е да проверим нивото на учениците, каза Бояна Табакова
15 апр 2022 09:04, Анисия Иванова
1

От края на януари организираме една голяма пробна матура. Идеята бе да проверим нивото на учениците, какво ги притеснява и как можем да им помогнем. В края на обучението има период, в който учениците се готвят много засилено. Започнахме инициативата от януари. От началото на април проведохме две пробни онлайн матури. Сега предстоят още две - на 16 и на 30 април", каза Бояна Табакова от издателство "Клет България" в студиото на "България сутрин".

На 16 и 30 април онлайн ще се състоят още две пробни матури по Български език и литература за 12 клас, които ще бъдат изцяло съобразени с новия формат на Министерството на образованието и науката.

Табакова сподели, че интересът към първите е бил много голям - явили са се 4000 души. И добави, че най-важното е, че учениците искат да видят обратната връзка от резултатите, която издателството им предлага.

Относно новите компоненти в матурите, съобразени с МОН, ръководителят на проекта изтъкна, че са няколко основни: "Първият компонент - повече задачи със свободен отговор. Тестовите задачи са с намален обем. Имаме повече задачи, в които имаме свободно изразяване на опозиция, аргументативен текст, сравняване на данни, извличане на информация от тях. Много важен е и последният въпрос, с който учениците имат много притеснения - за създаване на текст".

Табакова обясни пред Bulgaria ON AIR, че тази година ученикът може да избира между два варианта за последния въпрос - създаване на литературно интерпретативно съчинение по дадена тема или есе.

И уточни, че друга съществена промяна е тази на точките за успешно полагане на изпита - досега са били 23, а вече са 30.

"Подсигуряваме обратна връзка не само с точки, но и с коментар - какви са грешките на ученика, на какво да се наблегне. Това много помага при подготовката за матурите", обясни ръководителят на проекта.

От издателството организират и онлайн курс "Матурата", който цели отново да бъде в полза на учениците. За него гостът в студиото сподели, че представлява интензивен курс по български език и литература за 12 клас, който е дистанционен. А в курса има домашни работи, пробни матури и редица дигитални компоненти, видеоуроци, добави тя.

Всички ученици, които желаят да се включат в пробната матура на издателство "Клет", могат да го направят на съответната дата - на 16 и 30 април, в системата, в удобно за тях време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари