Синдикат: Училища и градини са пред затваряне заради скъпия ток

Да бъдат увеличени заплатите в сектора с не по малко от 15%
3 май 2022 09:37, Анисия Иванова
35
Синдикат: Училища и градини са пред затваряне заради скъпия ток
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Лавинообразното нарастват средствата за издръжка на образователните институции. Скокът на цените на ток, енергийни източници, строителни материали, храна и други поставя в огромен риск не само за нормалнотото функциониране на образователните институции, но и за затваряне на училища и детски градини поради невъзможност да плащат непосилните разходи за издръжка, както и да бъдат лишени от възможности за аварийни ремонти и частично обновяване на материалната база.

Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа" смята, че функционирането на огромна част от тях е критично.

Преходните остатъци, които даваха известни финансова сигурност на училищата, се изчерпаха. За съжаление набира скорост друга порочна практика  в много общини да се задържат средства по единните разходни стандарти, които по закон трябва веднага да се трансферират в училищните бюджети. Това забавя последното увеличение на учителските заплати от 12.3%.

Синдикат "Образование“ припомня, че според  чл. 26 от КТД, подписан от министъра на образованието и социалните партньори, единните разходни стандарти за 2022 година се увеличават с не по малко от 20%, нещо което досега не се е случило. Затова синдикатът предлага на премиера на Република България, на финансовия министър, на министъра на образованието на науката и на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество:

1. При актуализация на държавния бюджет да бъдат заложени средства за увеличение на единните разходни стандарти с поне 30%;
2. Да бъде увеличена издръжката на образователните институции с не по-малко от 30%, през ЕРС;
3. Да бъдат увеличени работните заплати на работещите в сектора с не по малко от 15%, за да се гарантира постигнатия ръст през последните 5 години от 125% над СБРЗ за страната;
4. Държавата незабавно да предприеме действия за диференцирана данъчна политика към образователните институции, защото последните в Република България се третират като търговски предприятия. Нека да се освободят от ДДС средствата за издръжка – ток, парно, вода, ремонти и др. Нека училищата и детските градини да престанат да бъдат най-желания за министерство на финансите генератор на ДДС.
5. Държавата незабавно да предприеме законови промени, като освободи образователните институции от данък сгради и такса смет.

Синдикат "Образование" е безкрайно обезпокоен от съществуващата ситуация, която може да доведе до протестни и стачни действия, но най-лошото би било затваряне на училища и детски градини от септември 2022, поради липса на финансови средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
22
 
21
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Приютяваите още украйнци!!!
4
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега училищата, скоро болниците и така до окончателното закриване на страната!Честито аборигени!
3
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарим ти радеф
2
21
 
29
 
! Отговори
Не разбрахте ли преди 1 година
България я закриват!
1
24
 
23
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Продьлжаваме промяната