Синдикат: Училища и градини са пред затваряне заради скъпия ток

Да бъдат увеличени заплатите в сектора с не по малко от 15%
3 май 2022 09:37, Анисия Иванова
35
Синдикат: Училища и градини са пред затваряне заради скъпия ток
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Лавинообразното нарастват средствата за издръжка на образователните институции. Скокът на цените на ток, енергийни източници, строителни материали, храна и други поставя в огромен риск не само за нормалнотото функциониране на образователните институции, но и за затваряне на училища и детски градини поради невъзможност да плащат непосилните разходи за издръжка, както и да бъдат лишени от възможности за аварийни ремонти и частично обновяване на материалната база.

Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа" смята, че функционирането на огромна част от тях е критично.

Преходните остатъци, които даваха известни финансова сигурност на училищата, се изчерпаха. За съжаление набира скорост друга порочна практика  в много общини да се задържат средства по единните разходни стандарти, които по закон трябва веднага да се трансферират в училищните бюджети. Това забавя последното увеличение на учителските заплати от 12.3%.

Синдикат "Образование“ припомня, че според  чл. 26 от КТД, подписан от министъра на образованието и социалните партньори, единните разходни стандарти за 2022 година се увеличават с не по малко от 20%, нещо което досега не се е случило. Затова синдикатът предлага на премиера на Република България, на финансовия министър, на министъра на образованието на науката и на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество:

1. При актуализация на държавния бюджет да бъдат заложени средства за увеличение на единните разходни стандарти с поне 30%;
2. Да бъде увеличена издръжката на образователните институции с не по-малко от 30%, през ЕРС;
3. Да бъдат увеличени работните заплати на работещите в сектора с не по малко от 15%, за да се гарантира постигнатия ръст през последните 5 години от 125% над СБРЗ за страната;
4. Държавата незабавно да предприеме действия за диференцирана данъчна политика към образователните институции, защото последните в Република България се третират като търговски предприятия. Нека да се освободят от ДДС средствата за издръжка – ток, парно, вода, ремонти и др. Нека училищата и детските градини да престанат да бъдат най-желания за министерство на финансите генератор на ДДС.
5. Държавата незабавно да предприеме законови промени, като освободи образователните институции от данък сгради и такса смет.

Синдикат "Образование" е безкрайно обезпокоен от съществуващата ситуация, която може да доведе до протестни и стачни действия, но най-лошото би било затваряне на училища и детски градини от септември 2022, поради липса на финансови средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
15
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Кога учениците ще започнат да учат нормално в училищата не знам. Две години бяха затворени заради пандемията, а сега заради скъпия газ и ток. Аз съм студент, през есента ще бъда в трети курс, ами ние почти нищо не разбрахме от това висше образование. Пандемията започна когато бях в края на 12 клас и продължи през целия първи и половината втори курс. Отсега преподавателите ни предупреждават, че наесен най-вероятно трябва пак да се подготвяме за онлайн обучение.
24
4
 
4
 
! Отговори
Da da da преди 1 година
Ще излизат след един месец лятна отпуска.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зравеопазването и образованието са в колапс?!?!?! Какво тогава остава за всичко останало! България е фалирала държава.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава защо направиха градините безплатни? Аз нямам против да плащам такса за посещение, защото сега, като не се плаща първо в София вече децата ги гонят, ако много време не са ходили (скоро сигурно и в останалите градове ще стане) и второ явно безпроблемно могат да ги затворят и после, какво? Понеже не им се дават пари да строят градини, се чудят, как да изгонят децата, а не те питат дали не го гледаш, защото е много болно или по други причини. Не всички нарочно си задържат децата вкъщи.
21
2
 
14
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Няма как трябва да наказваме джуджето, ще има градини и училища само за украинските бежанци. Слава Украине!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Русия и по селата си имат училища,детски градини и ясли.И когато падне сняг,майките ги возят с колички-шейнички до градината,голяма радост за децата.
19
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
колко хубаво! да не плащате нищо ,да не ходите на работа, да изкарвате неграмотници и да ви повишават заплатите, само че заплатите се изработват!!!, а не се дават!
18
4
 
10
 
! Отговори
бре преди 1 година
Значи даскалите ни казват че ще затварят училища зарави високата цена на тока,но ако увеличат заплатите на даскалите с 15% няма да затварят училища.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да види на есен как ще е - елементите от продажното правителство трябва да бъдат съдени за престъпната си политика спрямо народа на България. Такава продажба на национален интерес никога не е бивало! Германия и Австрия, както и САЩ си продължават да купуват горива от Русия. Само нашите и такива, на няколко други слаби и глупави, продажни правителства на колониални държави от ЕС, си играят с хората заради лично си облагодетелстване.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичката тази ненужна п.апла4 е време да захваща мотикинга. Кой ще ги наеме тези обаче незнам. За нищо не стават, ама с огромно самочувствие.
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, виновен е американския империализъм, "нацистка" Европа, НАТО, ЕС, кметът на Киев, въобще демократичния свят е виновен, защо не слушат товарищ Путин и не го оставят на спокойствие да потроши Украйна както си е намислил.
14
1
 
22
 
! Отговори
Ай, сиктир преди 1 година
Знаете ли, че в столично училище имаше on-line уроци по плуване? За да си вземе парите треньорската по плуване, ама да не измисли някакви сухи тренировки с упражнения като коремни преси им пускаше клипчета в youtube как разни хора плуват в различни стилове
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спрат да ходят на обучения по проекти и да си плащат тока стия пари. САМО ВЪРВЯТ НАПРЕД НАЗАД УЧИТЕЛИТЕ И УЖ СЕ ОБУЧАВАТ ,А ДЕЦАТА НЕГРАМОТНИ.И ремонти да спрат да правят и всичко ще е точно.
12
4
 
15
 
! Отговори
Да затварят преди 1 година
При пандемия се видя, че никаква работа не вършат, децата са на самообучение и частни уроци, ако родителите им не искат да са функционално неграмотни. Отделно, ясно се видя процента смахнати даскалки и към 90% е някъде... Не е ли по-добре без тези д.ебили?
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос, ако ще затварят че няма пари за ток, как така ще увеличат заплатите с 15% и ако затворят, как ще дават и лев заплата на учителите, които няма да работят?Просто са чудим...
10
6
 
28
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 1 година
Полуделите европейските лидери смятаха чрез санкциите да сринат рублата...Рублата гони 3 месечен връх, а европейската икономика е в колапс, хиперинфлация и празни щандове. Хора до кога ще търпите, не ви ли писна да ви управляват евроiдioти?
9
6
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Къв ток ба не стига за ламбите ли :)))
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А социалните заведения? Там пребиваването е 24 часово. Използва се дизел за отопление или ел.енергия.За това искаме вдигане на субсидийте за издръжка с 50%!
7
26
 
34
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 1 година
Уж Русия да фалираме, то друго стана...
6
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето ви Промяната Нали това искахте Как бе нали градините станали безплатни Пропадане блато затъване НО важното е едни пъпъ и патериците и да властват това е фалит