Все повече млади българи, завършили в чужбина, се завръщат у дома

Кои са най-предпочитаните специалности и дестинации, разказва Радина Михайлова
18 май 2022 17:30, Петя Славова
116
Все повече млади българи, завършили в чужбина, се завръщат у дома
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След пандемията и започналата война в Украйна, продължава ли интересът на младите хора у нас да следват в чужбина? Коментира Радина Михайлова от консултантска агенция Едланта. Според нея профилът на кандидат-студента тази година е по-различен с това, че младите знаят по-конкретно къде и какво искат да учат и са доста по-отворени към различни нови дестинации. "Като че ли случилото се в последните две години ги направи по-смели", разказа тя пред Dnes.bg. Решението на младите хора у нас да продължат образованието си извън страната е сериозно и важно.

Какво търсят младите в чужбина, което го няма тук?

Кандидатите, които вече учат в чужбина, споделят, че образованието там е много по-добре организирано. Отношенията професор - студент са по-непринудени. Преподавателите са по-отзивчиви и се отнасят с уважение към личността на студента. Там нагласата е, че студентът отива, за да се научи. Затова и в някои от страните, например в Нидерландия, в университет по приложни науки се влиза сравнително по-лесно, отколкото тук, но също толкова лесно можеш да отпаднеш от програмата още първата година. В чужбина никой не те „бута“ да вземеш диплома.  Има много ясни правила и критерии за оценяване. Изисква се да знаеш езика, на който ще се обучаваш, за да можеш да разбираш преподавания материал, да можеш да задаваш своите въпроси, да получаваш отговори, да се развиваш. Относно специализираните знания, необхоидимо е да имаш известна основа, но се предполага, че всичко останало можеш да научиш по време на следването. Младите хора, които учат в чужбина, развиват много полезни качества, например самостоятелност, самодисциплина, чувство за отговорност.

Собствените си мечти ли следват кандидат-студентите или желанията на родителите си?

Като че ли младите хора по-скоро следват себе си. Разбира се, всеки се съобразява с родителите си, най-малкото заради финансовия им ангажимент. Но кандидат-студентите казват, че следват собствените си желания. Мога да кажа, че това са много будни млади хора. Използват различни канали и начини да се информират и задават много конкретни въпроси.

Кои са най-търсените специалности тази година?

Зависи дали става въпрос за бакалавърска или за магистърска програма и в коя страна. IT специалностите продължават да са актуални, инженерните програми, архитектурата, психологията и медицината - също. Расте интересът към мултидисциплинарни специалности, като напр.биомедицинско инженерство или креативен дизайн и технологии.

Има ли най-желани дестинации, които са предпочитани от кандидат-студентите и техните родители?

Интересът към Германия  и Австрия е голям заради качественото достъпно образование и факта, че университетите в тези страни предлагат все повече програми на английски език. След Brexit интересът към Великобритания намаля за сметка на Нидерландия, Белгия, Италия, Ирландия и нови учебни дестинации.
Япония става все по-предпочитана за следване, макар и далеч от родината. Японски университети привличат студенти от цял свят с модерни програми по американски модел, като Liberal Arts, мултидисциплинарно инженерство и други. Университетите разполагат със собствено настаняване и предлагат стипендии, които покриват от 25% до 100% от таксите на обучение, а в някои случаи – и разходите за издръжка. Обучението е на английски език, но задължително се изучава японски по време на цялото следване. Това помага както за социализиране на чуждестранните студенти, така и за добрата им реализация след завършване на програмата. Чудесна възможност за млад специалист е да се развива в страната на високите технологии и изкуствения интелект. Като цяло, Азия започва да става все по-любопитна образователна дестинация.
Все повече университети в Италия, Белгия, Чехия, Латвия и Финландия предлагат интересни програми на английски език. Затова нараства интересът към тези страни вече не само като към туристически, а и като образователни дестинации.

Как се промени интересът към чужбина заради пандемията?

Пандемията накара хората да преосмислят някои от житейските си стъпки. И докато някои се уплашиха въобще да пътуват, други бяха доволни, че могат да отложат обучението си с една година. Трети намериха в онлайн обучението добра възможност да учат в чужбина от дома си в България, без да имат разходи за квартира и издръжка, което е добър вариант. Като цяло пандемичната ситуация ни даде шанс да се огледаме, да си направим равносметка и да бъдем по-креативни. По време на пандемията организирахме голямо виртуално изложение и българските ученици и техните родители имаха възможността да си общуват с нашите партньори по света.

Ще има ли затишие в интереса да се учи в чужбина покрай войната в Украйна?

Безспорно войната се отразява на икономиката и нагласите на хората. Забелязваме го. През м. март организирахме присъствено изложение „Образование за успешна кариера“, което се проведе в София и в Бургас. Посетителите показаха желание и интерес към образованието в чужбина, задаваха чудесни въпроси, но усетихме и известно притеснение за бъдещето, което е напълно нормално. Подготовката за следване в чужбина продължава няколко години и трябва да кажем, че нашата работа като консултантска агенция, не е намаляла.

Какво съветвате младите хора, които искат да следват извън България?

Следващият етап от образованието, след завършване на гимназия, е много важен. Съветваме всеки кандидат-студент, който независимо дали ще учи в България или в чужбина, да не отлага прекалено дълго старта на кандидатстването си. Първата стъпка в този процес е изборът на специалност. Тук основни фактори са както интересите на кандидата към конкретни области и личностните му качества, така и възможностите за кариерно развитие, които предлагат различните професии. Ние провеждаме консултации за кариерно ориентиране за всички, които все още не са избрали своята специалност и учебна програма и така им помагаме да направят възможно най-добрия информиран избор за своето бъдеще.

Какви са наблюденията ви – студентите, които учат в чужбина, завръщат ли се на по-късен етап у нас?

Факт е, че каквото и да казва човек преди да замине, впоследствие може да се обърне на 180 градуса. Аз също съм учила в чужбина и си бях казала, че няма да се върна в България. Но намерих своите мотиви – лични и професионални, да го направя. Това, което забелязваме сред кандидатите на Едланта, е, че все повече млади хора искат да заминат, да се изучат, да поработят и след това да се приберат като специалисти в родната си страна. Наблюдаваме от 3-4 години, че процентът на завърналите се в България се увеличава. Това е тенденция, която много ни радва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"просто бързо са разбрали че в чужбина трябва да се РАБОТИ ! там няма време за цигарка и кафенце , няма спане на нощна смяна" - Къде си работил в чужбина, че си запознат? Предолагам в някой склад. Пробвйа в хубав офис.
80
3
 
3
 
! Отговори
Завръщат се преди 1 година
Защото ще се гласят само на високи управленски постове да управляват и да грабят и ограбват по всевъзможни начини държавата. Лепят се като магнити по партиите и в политиката само да могат да бъркат в кацата с мед и да им е сладко.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е колко млади българи са завършили в чужбина,и колко са се върнали? Въпрост е всъщност: От колко млади българи завършили в чужбина се нуждае БГ икономиката? Това са статии за запълване на тиража.Всеки новинарски сайт има такива нискотарифни статии в изобилие за ,,пълнеж'' на сайта.нали рекламите трябва все за някъде да се прекрепят?
78
0
 
0
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До Анонимен: "требе да го "види" специалист" - Щом си такъв отворко - нека се видим, а?
77
1
 
5
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До Чичо"Синът ти е голям некадърник изглежда!" Ти от коя позиция оценявяш непознати хора?" Да пази Господ от такива доктори!" Ами, теб да те пази Господ, защото паднеш ли в ръцете му, той /синът ми/ нямя да те пита, защото се клел в Хипократ. Жалко за усилията му за такива ***, за които парите значат толкова много. Бъди здрав, че знае ли човек кога ще му дотрябва лекар.
76
0
 
9
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Какъв ли е процента им от въобще завършилите.
75
1
 
7
 
! Отговори
учен преди 1 година
Няма българин завършил в чужбина спечелил конкурс пред балгарско дете медалист от олимпияда.
74
4
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
До 88: Кажи честно! Синът ти е голям некадърник изглежда! Да пази Господ от такива доктори! И не ми казвай, че се е върнал от нормалния живот и заплата в чужбина, да живее тука и да взема никви пари. Боже, колко *** народ е този...
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връщат се неуспелите и тези с временна заетост
72
12
 
3
 
! Отговори
до Чичо преди 1 година
До Чичомного прости хора живеят на тази територия. Синът ми завърши медицина в чужбина, но се върна, работи в униврситетска болница, спасява хора и го търсят откъде ли вече дори не зная. Чичо, скрий се и не не се излагай.
71
1
 
8
 
! Отговори
от село преди 1 година
Добре се завръщат само ,че дано не са като сегашните хвърчила където ни оправят от днес за вчера.
70
4
 
11
 
! Отговори
истината преди 1 година
просто бързо са разбрали че в чужбина трябва да се РАБОТИ ! там няма време за цигарка и кафенце , няма спане на нощна смяна .
69
3
 
11
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
И аз ще се прибера. За уикенда и после пак обратно.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала за копа брат, изби рибата. Тези снобари, трябва някой да ги приземи.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза че заради двойната инфлация у нас се завръщат.
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са като, Киро и Кокор, мерси. Сноооби, фрости.
65
0
 
7
 
! Отговори
До76 преди 1 година
Свали си НОСО, че ще се спънеш да си счупил главата от вирене.
64
3
 
14
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Фейк нюз. От моя клас никой не се в върнал.
63
9
 
26
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Слушаш английския език на Просто Киро и ти става ясно, че момчето никога не е могло да се интегрира в чужда страна - много слаб и дървен английски, с който може да стане само пазач на паркинг за украински коли ! А ние госложихме за мин.-председател !!! Еееех, свещена простота !
62
1
 
19
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
В наше село нямаме "коуч". Имаме само КОЧ и ползваме неговите услуги. Да запложда овцете главно....