Заплатата на училищен директор става минимум 1724 лева

Това обявиха от МОН
19 май 2022 15:12, Росен Стойчев
24
Заплатата на училищен директор става минимум 1724 лева
Снимка: БГНЕС

Минималната основна месечна заплата на директор в средното образование става 1724 лв. се със задна дата от 1 април т.г. Увеличението на възнагражденията в образователната система с 12,3% от началото на миналия месец вече е в сила и за ръководителите на образователните институции.

Още по темата
Това стана след актуализиране на правилата за определяне на заплатите на директорите на общинските и държавните училища, на центровете за специална образователна подкрепа, на регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, на центровете за подкрепа на личностното развитие, на астрономическите обсерватории и планетариуми, на Държавния логопедичен център и на Националния дворец на децата, съобщиха от МОН.

Повишени са и добавките за организация и контрол на заниманията по интереси. Ако в училището има до 10 групи, сумата става 25 лв., при 11 до 20 групи - 38 лв. , а при над 20 групи – 50 лв. месечно за периода 1 април - 31 декември 2022 г.

Увеличава се също максималният годишен размер на допълнителното трудово възнаграждение, което може да получи един директор за официални празници или за началото на учебната година – от 2800 на 3100 лв. общо за календарна година. В края на годината се допуска еднократен бонус, който от 2000 лв. се вдига на 2200 лв. Конкретните суми, които ще получи всеки директор, са обвързани със средните размери на съответните допълнителни възнаграждения на персонала в институцията, увеличен с коефициент 1,5.

От 10 на 15 годишно се повишава броят на работните дни в учебно време, в които директорите могат да бъдат в служебен отпуск или командировка за изпълнение на трудовите им задължения извън населеното място на постоянната им работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: училищаМОНдиректори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реалното увеличение е 10,1%,а като сума около 200 лв. брутни пари,които инфлацията изяде още през март
16
0
 
5
 
! Отговори
Още преди 1 година
Кога ли ще се публикуват крадените суми?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да се мери със заплатата на директора на рейсовете в София, която е 56 000 лева на месец!
14
2
 
8
 
! Отговори
Saki преди 1 година
Еднакво ли взимат директор на езикова гимназия в София или Пловдив и директор на училище в село с общо 10 деца ?
13
1
 
4
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Тоя дали не взе големите пари за месец? Толкова, колкото получава *** и начинаещ програмист за по-малко от една седмица :D
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чудо Когато родителите бъдат "изгонени" от училището бардака ще свърши
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А едно време какви директори имаше, треперехме, когато трябваше да идем в кабинета на директора. Помня веднъж с един мой съученик избягахме или по-точно-опитахме се да избягаме от задължителната сутрешна физзарядка на двора. Хванаха ни, класната ни казал - яла ся тук, в кабинета на директора! Отидохме там, още с влизането по два китека по вратовете и ни накара след часовете да чистим училищния двор.
10
3
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Какви места за чекиране и камери, бре?! 99% от ИТ хората работим от вкъщи има-няма по 2 часа на ден.
9
6
 
23
 
! Отговори
Чудо преди 1 година
В училищата е бардак и от там излизат неграмотни ученици а те им вдигат заплатите?!
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4, да добавя отпуска 2 седмици веднъж годишно. На фона на 60 работни дни отпуск.
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4, ИТ взима, но работата му е доста по-сложна и умствено напрягаща от тази на един директор. А директора какво, пристига в 10, никой не засича кога е дошъл и кога си тръгва, не се чекира с карта. Директора пристига в 10, хахо хихи със секретарката, от 12 до 14 обяд, после пак хахо хихи, хайде една среща да речем, всяка Сряда и в 16 си е тръгнал. Е това как се сравнява с работа на ИТ на място с чекиране, с камери и натоварване до изнемога. Срещи, колове по цял ден.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако добавим клас прослужено време, всички бонуси и добавки, се полуачва една не дотам за някои хора лоша заплата. При двама работещи с подобни доходи нещата са горе-долу ок. И аз съм живял с 1.7к месечно преди 12 години, колкото ми беше първата заплата и успявах да пестя дори. Факт, че сега 1.7 не са като едно време, но си е заплата около медианната за България. За мен са крайно малко, но аз съм материалист и кариерист. За някои хора са достатъчни.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12,3% СРЕДНО - на нашите 20%, на вашите 8%. Без правила, без критерии - разпределяне на бюджетни средства без правила - корупция в кристален вид. Голяма борба пада с тази корупция, ей.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като направи 2 ремонта с правилните хора, няма да се притеснява за старините си.
3
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост, учители и лекари получават малко. Останалите държавни служители със заплати на чистачки не коментираме, те са заменими от няколко десетки хиляди реда код. Не е редно училищен директор да взима колкото касиерка в Лидл... Просто не е. Тъжно е. Факт е, че има и повече отпуска, има и извънреден труд, ама с извънреден труд в склад се изкарват по 4-5000 вече. После защо няма лекари и учители. Е как да ги има, като ИТ спец на 20 вече взима 3500 без капка опит?!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брутна или нетна ?
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тези цени , трябва да е 2000лв минималната заплата .