Българчетата с най-къса учебна година в ЕС, 25% по-малко от средната

Още се обсъжда дали да започва на 7 септември
Обновена: 22 май 2022 14:05 | 22 май 2022 12:21, Камелия Цветанова
181
Българчетата с най-къса учебна година в ЕС, 25% по-малко от средната
Снимка: БГНЕС

"Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми. Ще положим много усилия, за да ги променим, така че ученици и учители да имат по-комфортна среда, в която да учат. Оттук нататък въпросът е как да оправим програмите. Както са дефинирани проблемите, така трябва да търсим решенията. В математиката, примерно, част от материала може да бъде дори премахнат, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала трябва да се премести в по-горни класове".  

Това заяви пред БНР министърът на образованието акад. Николай Денков и подчерта, че образованието е сравнително консервативна система и затова са необходими поне 2-3 години, за да се видят реални резултати, което подсилва изискването промените да стартират изключително бързо.

Още по темата

"Освен промяната в съдържанието, трябва да променим много и начинът, по който се представят материалите", уточни просветният министър.

Той посочи, че цялата дейност по прегледа и промяната на програмите ще бъде водена от учители, а академичните среди трябва да следят да не се каже нещо, което не е вярно.

"Работа на учителите е да уцелят кое как може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а академичните преподаватели нямат. Идеята е учителите да станат водещи", обясни той.
Доброто образование е това, което ни учи да мислим, категоричен беше акад. Денков.

"Навсякъде в материалите по физика, математика, химия, биология трябва да се търсят по-прагматични обяснения - с примери, с това, което децата могат да си представят. Абстрактното мислене трябва да се възпитава от тези предмети, но не със зазубряне на термини, а по-скоро чрез усвояване на концепции и представянето им по начин, който е разбираем", посочи той.

Активно се води дискусията за продължителността на учебната година, каза още министърът.

"Когато нашите деца учат по-малко, това е голям проблем. Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна - с 25% по-малко от средната продължителност, като задължителни астрономически часове, за обучение на децата.  Това означава, че нашите деца учат месеци по-малко от техните връстници и е много трудно да се навакса тази разлика", призна министърът.

По думите на министъра на образованието идеята е учебната година да започва седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември.

"Да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Да има допълнително две седмици в края на 1 до 6 клас за  затвърдяване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни", каза той.

В предаването "Неделя 150" министър Николай Денков съобщи, че с Бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани, като те се поддържат на ниво 125% от средната работна заплата.

Украински бежанци са подали заявка децата им - малко над 1300 - да бъдат включени в българските училища, от тях 523 вече са влезли в образователната ни система, останалите имат проблеми заради непоставени задължителни ваксини, обясни министърът на образованието.

Като член на ръководството на "Продължаваме промяната" Николай Денков коментира, че има "очевадни външни опити за разклащане на правителството".

"Те няма да успеят, ако всички партии в коалицията осъзнаят своята отговорност, фокусират се върху основните проблеми, които са доходи, енергийни цени, развитие на важните социални системи, няма кой да свали правителството", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: училищеучебна година
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъщерята на моя приятелка с 300 зора отиде на матура по БЕЛ. Нищичко не знаела и очаквала да има Слаб. На втората матура по биология са им подсказвали, та казвам там може да хване тройка. Ужас! Ужас просто! Ти 12 години да учиш и един български език да не можешДа научиш , и имат претенции да следват във ВУ З. Затова сме на това дередже
137
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само така от малки тапунгерчета ще станат истински големи тапунгери от БГ
136
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждаме абитурентите като плод на образователната ни система и ни е ясно, че не само 25% по малко посещават училищата, но и с 70% по-некачествен матерял им се набива. Още една негодна генерация, да ни е честито.
135
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-къса учебна година, най-глупав народ. Вижте образователната система в Китай, Япония, Корея и Русия за да разберете накъде върви света и колко много България се отдалечава от възможности да бъде развита държава, но за камериерки и бармани това ни стига.
134
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е хубаво, но я министъра да ми каже как се учи в класна стая на 36 градуса? Защото министъра много добре знае, че училищата ни нямат климатични инсталации и климатика в топлото време е отворени прозорци и врати и течение на което стоят децата. Факт. В момента е 31 градуса в стаята на детето ми. А трябва да учи още месец и половина. Вече е с болно гърло и с хронични сополи. Как си представя министъра учене в тия жеги? Не е ли важно не само количеството, а и качеството?
133
2
 
13
 
! Отговори
Нобел преди 1 година
Денков е за нобелова награда. В България, учебната година е 9 месеца. Ако, както твърди г-н министърот, учебната година у нас е с 25% по-къса от средната в Европа, то излиза, че средната учебна година в Европа трае точно 12 месеца (12 - 25% = 9). Интересно, колко ли месеца трае най-дългата учебна година в Европа? 15?
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зная, че България е страната на чудесата, но тук попаднах на чудо невиждано: как хора, които са продукт на абсолютно сбъркано и нискокачествено образование (според самите тях...) коментират и дават съвети за същото това образование? Може би съветват другите какво да правят, за да не станат подобни на тях? Но ако е така, как са научили какво да посъветват все още непострадалите от същото това ,,скапано" (пак според тях) образование?
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Философията е много сложна наука. Не е за всяка глава. Това е приказване на вятъра, а приказване с мислене и взаимовръзки. Всеки е философ, но не всеки Философ.
130
1
 
9
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До Анонимен 131: Правенето на истински учебник изисква познания, време и труд. Много по-лесно е да направиш учебник по викито. И доскоро беше жизнено важно да не забравяш да споменаваш поредния партиен конгрес на ГЕРБ и личната роля на другаря Борисов за превръщането на българите в нация техническа. Не случайно за по някоя и друга година *** и пульо ставаха професори (за справка - ректора на СУ от никой стана професор и ректор точно за 4 години).
129
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До Анонимен 134: Амчи то филисофстването е лесно. Важното е да нямаш представа за какво филисофстваш защото иначе може и да се замислиш.
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят син е в 11-ти клас и грам не му върви математиката. Добър е по философия. Ще става философ, а изобщо не е чувал за Платон и Аристотел! На какво ги учат, не знам!
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извънредно ограничен)
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тоя и сороските калинките в МОН е добра новина, че прекарват по-малко време в училище. По-малко им губят времето и ги индоктринират, което е метална и душевна кастpация
125
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже съм инженер, взех един учебник по физика от 80-те, дето ние учихме, и взех един настоящ, дето сегашните учат. До толкова елементарно ниво са свели физиката в училище , че не е истина.
124
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе я връщай старите изпитани учебници по химия, физика и математика, разкарай новите безкрайни бълвочи писани с цел захлебване
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберската мафийка по малките населени места,вече се притеснява.
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не тормозете децата!
121
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да учат, но какво да учат? Да не, да е просот "седим си в кръг и рисуваме с пръсти, докато си говорим за това, че никой не е роден с определен пол, а генеталиите са просто случайни гени и не определят това, дали си мъж или жена :) "
120
0
 
18
 
! Отговори
Дес преди 1 година
При доста деца има пропиляване на способности и заложби , защото никой не ги е насочил и нямат информация какво биха могли да правят. Което води и до огромно неудовлетворение. Това е много важно да се промени.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тенгри Кан"Аз не искам да бъда слуга на западняка, не! И да ям химиите му!" - Супер! И аз. Но я ми обясни, не искаш и в бъглария да имаме топ инженери, математици, финансисти, лекари и прочие? Нима си мислиш че тея хора просто се случват, ей така! Седи си Петьо Дебелия, еидн ден, виак си, бе ше стана физик, нищо, че последните 7 години играя Fortnite, вместо да чета, щото "да имам детвто" и ВОАЛА - Ражда се нов Айнщайн!