Българчетата с най-къса учебна година в ЕС, 25% по-малко от средната

Още се обсъжда дали да започва на 7 септември
Обновена: 22 май 2022 14:05 | 22 май 2022 12:21, Камелия Цветанова
181
Българчетата с най-къса учебна година в ЕС, 25% по-малко от средната
Снимка: БГНЕС

"Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми. Ще положим много усилия, за да ги променим, така че ученици и учители да имат по-комфортна среда, в която да учат. Оттук нататък въпросът е как да оправим програмите. Както са дефинирани проблемите, така трябва да търсим решенията. В математиката, примерно, част от материала може да бъде дори премахнат, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала трябва да се премести в по-горни класове".  

Това заяви пред БНР министърът на образованието акад. Николай Денков и подчерта, че образованието е сравнително консервативна система и затова са необходими поне 2-3 години, за да се видят реални резултати, което подсилва изискването промените да стартират изключително бързо.

Още по темата

"Освен промяната в съдържанието, трябва да променим много и начинът, по който се представят материалите", уточни просветният министър.

Той посочи, че цялата дейност по прегледа и промяната на програмите ще бъде водена от учители, а академичните среди трябва да следят да не се каже нещо, което не е вярно.

"Работа на учителите е да уцелят кое как може да се каже за децата в съответната възраст. Това е опит, който учителите имат, а академичните преподаватели нямат. Идеята е учителите да станат водещи", обясни той.
Доброто образование е това, което ни учи да мислим, категоричен беше акад. Денков.

"Навсякъде в материалите по физика, математика, химия, биология трябва да се търсят по-прагматични обяснения - с примери, с това, което децата могат да си представят. Абстрактното мислене трябва да се възпитава от тези предмети, но не със зазубряне на термини, а по-скоро чрез усвояване на концепции и представянето им по начин, който е разбираем", посочи той.

Активно се води дискусията за продължителността на учебната година, каза още министърът.

"Когато нашите деца учат по-малко, това е голям проблем. Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна - с 25% по-малко от средната продължителност, като задължителни астрономически часове, за обучение на децата.  Това означава, че нашите деца учат месеци по-малко от техните връстници и е много трудно да се навакса тази разлика", призна министърът.

По думите на министъра на образованието идеята е учебната година да започва седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември.

"Да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Да има допълнително две седмици в края на 1 до 6 клас за  затвърдяване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни", каза той.

В предаването "Неделя 150" министър Николай Денков съобщи, че с Бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани, като те се поддържат на ниво 125% от средната работна заплата.

Украински бежанци са подали заявка децата им - малко над 1300 - да бъдат включени в българските училища, от тях 523 вече са влезли в образователната ни система, останалите имат проблеми заради непоставени задължителни ваксини, обясни министърът на образованието.

Като член на ръководството на "Продължаваме промяната" Николай Денков коментира, че има "очевадни външни опити за разклащане на правителството".

"Те няма да успеят, ако всички партии в коалицията осъзнаят своята отговорност, фокусират се върху основните проблеми, които са доходи, енергийни цени, развитие на важните социални системи, няма кой да свали правителството", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: училищеучебна година
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Била и Кауфланд замениха фалиралите заводи на соца дето бачкаше полуграмотната част от плебса!
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 97 - 5 години образование и накрая ти казват "ааа трай си тука и слушай какво казвт от общината, па ако не та кефи - в Била търсят работнички!". Защото точно това се случва в момента!
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще обощя образованието си след 8-ми клас?"Подоготовка за матурите!" - Това е! Разбрах, как да изкарам 5.80 по БЕЛ и 5.70 по химия! И това беше! Друго нищо не разбрах. Нито БЕЛ-а помня, нито химията! Според тези показатели, трява да съм сред то 5% на учениците. ХАХХАХА!
95
5
 
11
 
! Отговори
до до 76 преди 1 година
Знаеш ли че по времто на Рейгън икономиката на САЩ беше пред пълен крах???? Знаеш ли, че благодарение на болшевишките олигарси в СССР беше осъществен тих политически преврат подкрепен от шефа на КГБ Андропов...Никому неизвестния Горбачов чий ставленик беше според тебе? Досещаш ли се как Щатите се измъкнаха от Нова Депресия? Благодарение на Разпадането на СССР и Соц. Блока! Днес, Щатите са в същата тежка икономическа ситуация и какво правят за да се спасят??? Война! С кого??? С Русия!
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Daaaa - Прости ми, но какво лошо има в това? Ааа, забравих - крайнодястана капиталистическа идея - бачкайте здраво! Слушайте и шефа, дето бачкал по-здраво от вас! Той става в 5 сутирната,а ви мързеливци, искате да повате работа в 8 ч. и да си търгвате в 16 ч. Иначе, каот кажеш - шефе, дай подобаващ процент от печалбата, че ти прибираш 95%, а на 60 човека даваш .... 5%, шефчето пак "ааа, аз работил, аз рискувал" - ми и аз искам, да рискувам бе, тикво загубена, ама не ми дават!!!
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не станете даскали да оправите нещата с личните си качества?
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извод? Не си прави изводи за това, колко е умен някй, зщаото не знае почти безполезни тривиалности ...
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да , децата трябва да се гледат целогодишно ,ако може и нощно време , за да можем родителите да си ходим по молове и спа центрове необезпокоявани .
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И пет пъти по умни от ония на запад, един ме пита от каде си, казах България, а ония вика, ааа това е в Сибир някаде, не знаят картата на Европа"А повечето българи си мислят, че Финландия е скандинавска страна и в нея се говори на финландски.
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София половината училища може спокойно да се затворят, защото там узителте вместо да учат децата, упражняват върху тях психологически тормоз водещ до психически проблеми. Абсолютно некомпетентно преподаване и ръководства които виждайки проблемите си затварят очите. Липса на адекватно обучение по математика и всички природни науки. Учители разчитащи на уроци и школи да им свършат работата.
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редица борйлери потъркват ръчици и си казват "сууупер! Сега ще има кой да ни гледа децата и лятото!!!".
87
1
 
4
 
! Отговори
Даскал преди 1 година
Аз търсих 8 работни дни районния кмет. Не дойде и една минута!
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради ткаив глупсоти заделям огромни суми, коти ще остиват за частнто обучение на децата ми. Тая училищна индоктринация, по 10 месеца в учлище, не ми я хвалето. Какво научих аз, с което може да изкарам пари? НИЩО! Научих далеч повече по математика от леля си, която ми преподаваше. За 5 месеца с нея, буквално минахме 5-6 години в училище. Научих повече за компютрите от Ютуб! Научих повече за литературата, като ... четох книги, вместо да зубря, какво ТРЯБВАЛО, да напиша в ЕСЕ.
85
7
 
9
 
! Отговори
Daaaa преди 1 година
Даскалите са свикнали от соца да дремят половин година вкъщи, останалата половина по 3-4 работни часа. Сега и с ковида само търсят как да се скатаят. Искат лятната ваканция първолаците да научат всичко та да са айляк през годината
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки учител, директор, дори ученик ще ви каже, че систмеата е прекалено натоваране, а сега си мислим, как да я направим още по натоварен. Много правила и часов били проблем ... хмм, как да го решим? АМИ ЩЕ ДОБАВИМ ОЩЕ ЧАСОВЕ И ПРАВИЛА!
83
2
 
7
 
! Отговори
7 преди 1 година
Това е най доброто в нашето образование, колкото по малко са учебните дни, толкова по добре за децата.
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 години обучение и какво? Оооо, знам какво е полимеризация! Уууу, знам какво ознава абдикация! Ееее, знам да нарисувам на дъката безнанолче! Знам фомрулата на гасената вар! ИХААААА! И кво?
81
2
 
1
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
То и в СССР беше най евтино и с ниски доходи, и нали знаеш какво стана?
80
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли министерството да покаже статистика в коя държава , колко се учи и колко ваканции имат през годината .... без почивните събота и неделя , а не просто да хвърля едни твърдения , за които се съмняваме. У нас още е месец май , а в класните стаите вече е толкова задушно , че децата мислят , не колко е две по две , а кога ще излязат в междучасие ,за да си купят нещо разхладително , и излязат на двора , за да дишат по-нормално.
79
4
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"""След като американците са ***, логически руснаците са умни!"""" ----- Руснаците "Бяха" умни, докато не започнаха да адаптират образованието си по западната образователна система! През 2003г. в Русия беше приета западната Болонска образователна с-*** , та за 19 години, днес, в Русия си вече си имат така нареченото "загубено поколение" !!!