Млади физици, приети в Оксфорд, търсят финансиране за образованието си

Костадин и Явор са абитуриенти
23 май 2022 23:20, Красимир Ангелов
127

Двама от най-добрите млади физици на България търсят финансиране, за да продължат образованието си в университета в Оксфорд, където са приети.

Костадин и Явор са абитуриенти. За разлика от много други дванадесетокласници обаче, мислите им са в съвсем различна посока.

"В края на 9 клас се влюбих във физиката и реших с това да се занимавам", каза ученикът Костадин Чучулайн.  

"Най-интересна ми е теоретичната астрофизика. Строежът на Вселената", каза ученикът Явор Йорданов.

Явор е от София, възпитаник на Националната природо-математическа гимназия. Един от най-силните национални състезатели по физика и астрономия. Печелил е десетки медали за България - включително златни отличия. Костадин е от Банско, завършва природо-математическата гимназия "Академик Корольов" в Благоевград и е редовен финалист от олимпиади по физика.

И двамата са приети в университета в Оксфорд. Костадин и Явор си приличат и по още нещо - и двамата нямат необходимите средства за първата година в Оксфорд и търсят варианти, като кандидатстват пред различни фондации и програми за отлични ученици.

Най-късно до 1 август всеки от тях трябва да събере 50 хил. паунда. Помага им техният добър приятел - учителят по физика Никола Каравасилев.

"Астрономите не сме хора, които гледат в бъдещето, но специално за Явор и Костадин съм убеден, че имат потенциала да станат водещи учени, трябва да им се помогне това да стане", каза учителят им по физика Никола Каравасилев.  

А двете момчета наистина не са като другите, но това не ги притеснява. Явор признава, че едва преди няколко дни, по повод завършването на гимназията, за пръв път е влязъл в дискотека.

И Костадин, и Явор казват, че обичат България, въпреки проблемите, с които се сблъскват повечето хора тук. И виждат бъдещето си в родината.

Ако искате да помогнете на Явор и Костадин да сбъднат мечтата си и да продължат образованието си в Оксфорд, може да им пишете по електронната поща.

Явор Йорданов - yavormyordanov@gmail.com IBAN BG81STSA93000028956139
Костадин Чучулайн - kostadin.chuchulayn@abv.bg IBAN- BG28RZBB91551012692566

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: ОксфордфизициBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
13
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Не давам и стотинка за студенти в Западен университет
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен не знам какво си учил но си станал оллигофрен а ние не сме такива за 2 години го изплатил ние да не сме приятелите ти оллигоофрениа иначе от тези ще стане като други подобни объркани асоциални пациенти
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно... И аз учих в топ университет в UK. Взех кредит от там. Лихва 0. Започваш да го изпращаш, след като си работил х време по специалността си след завършването и взимаш у доход. В момента не знам как е, но за нула време го изплатих, защото в UK, както и по цял свят, квалифицираните кадри взимат на месец толкова, колкото български берач на малини за 2 години.
62
11
 
5
 
! Отговори
отврат преди 1 година
не знам как може тук да има толкова лоши и тесногърди хора.... ужас. Браво на децата и дано успеят!
61
1
 
2
 
! Отговори
до Христо Христов преди 1 година
Много се обясняваш бе човек, а никой дори не те и пита. Сигурно ти харесва да си гледаш името по форумите, дори и да си напълно безмислен от към съдържание.
60
1
 
12
 
! Отговори
Спиро от Харвард преди 1 година
да беше Харвард щеше да дам пари ама такова Оксфорд селска работа
59
4
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Май Лъжат нещо .Там приемат със Стипендия или Студентски Заем .Прилича ми на телефонни измамници роми .
58
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
"Уелкъм ин ЕС!" е да.покаже колко добре са подпомогнати европейците, чиито родители плащат реално тези пари чрез данъците си, които искат да учат. И как ЕС се грижи за образованието на холата си.
57
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 85Някъде да пиша за дестинацията?! Тази програма е точно както я описвам и е приложима точно за този случай. Опитвай се да четеш!
56
3
 
16
 
! Отговори
КЦ преди 1 година
Като прочетох колко обичали България и как щели да се върнат тук след изразходването на колосални суми пари да се изучат в кралството, реших че са лоша инвестиция. Сори.
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 84. За образование в ЕС. Обединеното кралство не е в ЕС.
54
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ЕС има програми с които кредитира деца от ЕС да учат висше. Лихвата е 7%. Уелкъм ин ЕС.
53
1
 
13
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Когато става на въпрос за бакалавър/мастър, не виждам проблем да отидат да следват в ЕТХ Цюрих или някъде в ЕС където образованието излиза значително по-евтино. В САЩ и Великобритания са се самозабравили с таксите в образователната система. 50 хиляди паунда за първата година в специалност физика е пълно безумие. А след това за доктурантура ако толкова искат Оксфорд, с хубави оценки от магистратурата сигурно ще си намерят стипендия.
52
11
 
2
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
Ще им даде. Трябва само да подпишат, че ще се върнат в България.
51
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брави че са пробивни, но не е това начина да търсят пари. Да си търсят почасова работа там, заеми да вземат ако искат... На всички е ясно, че заминат ли там, няма да се върнат, тъй че не виждам хората в БГ какво ги топли, че някой си бил приет еди къде си.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на децата, само че ще ги финансира някой и после няма да допринесат с нищо за нашата икономика
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според ЕС ако не са украинци то не трябва да се финансира образоването им
48
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А колко гладни деца има в Балгария? Вместо на тях да помогнем ние пак ще даваме пъри на американците да си правят войните" - Защи да помагаме на дъното, като ни трябват хора на върха?
47
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично по родно му! Да оплюем хоратя, двто искали помощ. После обаче ревеме, че силните на деня не ни помагали ...
46
3
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Българите трябва да им помогнат, ако има гаранции, че ще се завърнат и ще допринесат за науката в България. Иначе ще финансираме чуждо и частно мероприятие.