Млади физици, приети в Оксфорд, търсят финансиране за образованието си

Костадин и Явор са абитуриенти
23 май 2022 23:20, Красимир Ангелов
127

Двама от най-добрите млади физици на България търсят финансиране, за да продължат образованието си в университета в Оксфорд, където са приети.

Костадин и Явор са абитуриенти. За разлика от много други дванадесетокласници обаче, мислите им са в съвсем различна посока.

"В края на 9 клас се влюбих във физиката и реших с това да се занимавам", каза ученикът Костадин Чучулайн.  

"Най-интересна ми е теоретичната астрофизика. Строежът на Вселената", каза ученикът Явор Йорданов.

Явор е от София, възпитаник на Националната природо-математическа гимназия. Един от най-силните национални състезатели по физика и астрономия. Печелил е десетки медали за България - включително златни отличия. Костадин е от Банско, завършва природо-математическата гимназия "Академик Корольов" в Благоевград и е редовен финалист от олимпиади по физика.

И двамата са приети в университета в Оксфорд. Костадин и Явор си приличат и по още нещо - и двамата нямат необходимите средства за първата година в Оксфорд и търсят варианти, като кандидатстват пред различни фондации и програми за отлични ученици.

Най-късно до 1 август всеки от тях трябва да събере 50 хил. паунда. Помага им техният добър приятел - учителят по физика Никола Каравасилев.

"Астрономите не сме хора, които гледат в бъдещето, но специално за Явор и Костадин съм убеден, че имат потенциала да станат водещи учени, трябва да им се помогне това да стане", каза учителят им по физика Никола Каравасилев.  

А двете момчета наистина не са като другите, но това не ги притеснява. Явор признава, че едва преди няколко дни, по повод завършването на гимназията, за пръв път е влязъл в дискотека.

И Костадин, и Явор казват, че обичат България, въпреки проблемите, с които се сблъскват повечето хора тук. И виждат бъдещето си в родината.

Ако искате да помогнете на Явор и Костадин да сбъднат мечтата си и да продължат образованието си в Оксфорд, може да им пишете по електронната поща.

Явор Йорданов - yavormyordanov@gmail.com IBAN BG81STSA93000028956139
Костадин Чучулайн - kostadin.chuchulayn@abv.bg IBAN- BG28RZBB91551012692566

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: ОксфордфизициBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А защо млади хора, влюбени във физиката, нямат шанс да учат на високо ниво в БГ?При толкова много университети и професори?" - щото като се върнат от чужбина бай Ганья гледа на тях като на божества. Ако не верваш колко ерудирани са българите в и от чужбина питай Кирчо, Сакскобургота, Мишо Шамара или някой от тия дето идват по веднъж на година за погребение, сватба или смяна на пломба.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И Костадин, и Явор казват, че обичат България, въпреки проблемите, с които се сблъскват повечето хора тук. И виждат бъдещето си в родината." - браво момчета! Питайте правителството, те изтеглиха кредити за 7 милиарда, все някой ще е запазил 100бона за българската наука. А и са такова дъно, че никога не биха отказали малко медиен ПиАр. Успех в чужбината!
23
2
 
19
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Т.е. не искат и 1 стотинка да дават. Таксите са около 40 хил - явно и за живота там искат пари. Първата година - добре, а следващите? В Германия е много по-евтино.
22
2
 
14
 
! Отговори
дг преди 1 година
Да бе да , ще се върнат - хаха - за да станат консултант-продавачи в суперкаркет ли?
21
2
 
23
 
! Отговори
f преди 1 година
А защо млади хора, влюбени във физиката, нямат шанс да учат на високо ниво в БГ?При толкова много университети и професори?
20
4
 
24
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Тия като нямат пари да бяха отишли някъде по нормалните страни където образованието е 200-300 евро на година, не 7000 лири.. Всеки сносен университет дава подобно образование.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви осиновят Лена и Асен и да ви пратят в Харвардския клуб в София, че по-изгодно.
18
20
 
10
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Ако не успеят да ги съберат в срок , държавата трябва да им помогне. Мисля дори и че сега държавни институции могат да се активират и да ги свържат с фондации или други организации , които осигуряват стипендии. Ужасно би било човек да вижда какъв потенциал има и да не може да го реализира. Успех на момчетата.
17
5
 
6
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До Киртака Петков така е брато ние се чудим що са т.ъпи американците и англичаните ам то виж им университетуте .. тотал щета е всичко само на хартия ги водят "Елитни" да за ония елити са не за хората
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Премиерът Петков открива фонд за подпомагане на студенти в чужбина? Ето къде могат да кандидатстват.
15
7
 
25
 
! Отговори
Киртака Петков преди 1 година
Западното образование е пълна измама, плащаш една кола пари и накрая си оставаш същият тапонгер, какъвто си бил преди да влезеш. Ейме на мене, вижте *** хубаво. Тия физици да ходят в немско или холандско, може и в копенхаген, там физиката е на почит.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТаняКака, не слагай всички под един знаменател! Ако си про3та паTка , това не ти дава правото да мислиш, че всички са като теб.
13
4
 
19
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Те тия вече ше бутнат атома и петрола, Грета да се активира
12
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лена Бориславова взима 13 000 лв заплата защо тя не го финансира?
11
5
 
21
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Да отиват да берат ягоди в някоя ферма.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари за образование не останаха. Онези дето въртят гевреци и мислят за "шофьори" ги изядоха.
9
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези не бих им дал и тоалетната да ми почистят.
8
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичове, един съвет от мен - запишете се в ТУ София, ще си отебете и пиете 4 години. не се занимавайте с глупости - Оксфорд, Моксфорд.. само ше си хвърлите парите.
7
7
 
23
 
! Отговори
Ана преди 1 година
А защо не кандидатстват в Русия? Там ще учат бизплатно Путин ще им помогне
6
12
 
22
 
! Отговори
Барни преди 1 година
А колко гладни деца има в Балгария? Вместо на тях да помогнем ние пак ще даваме пъри на американците да си правят войните