Ректорът на УНСС против сливането на университети

УНСС готви мащабна евроинициатива
26 май 2022 13:12, Красимир Ангелов
23

УНСС ще бъде домакин на най-значимото събитие в историята на мрежата на европейските икономически университети. "Европейски университети" e най-важната и най-мащабната инициатива на Европейската комисия за трансформиране на висшето образование, науката и иновациите в Европа.

УНСС е създател на ENGAGE.EU заедно с още шест университета от Европа.

"Има 40 и няколко европейски мрежи, които са профилирани по различен начин, с участието на около 280 европейски университета в цяла Европа. Идеята е да се засили европейското сътрудничество между тези университети, най-вече в полза на студентите и на научните изследвания", каза ректорът на УНСС Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

Тяхната мрежа е била създадена миналата година заедно с още 6 водещи бизнес университета от Европа.

"Днес предстои да приемем още 2 университета от Испания и Финландия. Идеята е студентите да имат мобилност - виртуална и физическа. Да ползват споделени ресурси. Някои студенти слушаха лекции от виенски професори и бяха изпитани", поясни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По-късно през деня на работна среща ще бъде обсъдено кой какво е постигнал до момента. На нея се очаква да пристигне еврокомисарят Мария Габриел, както и министърът на образованието Николай Денков.

Да се сливаме административно не е приемливо. В ENGAGE.EU нещата стартират със специален проект, той е 3-годишен, защото има много проблеми, каквито и ще се създадат, ако се тръгне към механично сливане на университетите в България. Има нужда да се обсъдят разходите и ползите от едно сливане, какво ще допринесе това", подчерта ректорът на УНСС.

Преди няколко месеца стана ясно, че вече има работна група за атестиране на учителите: "Има напрежение и неизяснени въпроси, които трябва да бъдат помислени. Важно е да има публичност и прозрачност", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Герасим К. преди 1 година
Във Франция като сляха университети да не би да се случи нещо страшно? Страшното е тук, защото професори и доценти без качества като този ректор ще останат без място. Ами вижте го само как мрънка а и нескопосания му видстава ясно.
17
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 година
Гръбнака на всяка икономика са работниците.Шлосери,заварчици,ел. техници,механици, стругари, готвачи , и тн. и тн.Тези хора са кът.Бягат на запад, или са пред пенсия.Тоя *** на снимката как да осъзнае ,че унсс и тн. бълват разни специалисти завършили някаква алабалистика, на принципа " учи мама , да не работиш"...Образованието ни е тотално сбъркано още откакто премахнаха техникумите.Борбата е за субсидията,другото няма значение.Трябва да има няколко университета, и висока летва за влизане.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското образование не става за никакъв х.. Като почнем от УНСС, направо не ми се коментира. Пълна пародия. После се чудят защо младите бягаме на учим в чужбина. За какво ми е диплома която няма никаква тежест извън България? Тук няма пари.
15
1
 
8
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Не да се сливат, а направо да се закриват. Като се започне от филиалите и от базите на така нареченото "изнесено" обучение. В кое ли наше провинциално градче не е цъфнало "изнесеното" обучение? И голямата метла на "вездесъщите" наши "университети". Пет, десет са прекалено много за нашите мащаби и възможности. Само тогава може да се говори за качество на нашето висше образование.
14
0
 
8
 
! Отговори
Бивш студент УНСС преди 1 година
Професорите които ми преподаваха бяха личности и признати учени , този не съм го чувал . Сигурно и от неговото село не го знаят
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ректорът на УНСС е типичен *** . Сигурно за това преподава икономика на отбраната
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се , че е против , втори път ректор няма да го изберат . То само с подмазване на властта и интриги не става . Да вземе да се напрегне поне малко наука да създаде . УНСС , продължават да дълбаят дъното , като го избраха този ректор . Той дори в страната е неизвестен , тръгнал международно сътрудничество да организира
11
0
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Като са против сливане, следва закриване. Първо на филиали.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ректорТопнеграмотия кауза- пердута във банкрутиралото и фалиралото УНСС кой въобще му даде думата да говори и срича на този икономически *** право казано ,,,инфантил...!!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Е как да е за, като тогава за едно ректорско място ще трябва да спорят 10 индивида и така ще му развалят построеният комунизъм? Нали той отлично знае, че е по неподготвен от студентите си за борба за работно място в реалната икономика!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен университетите,трябва да се слеят и чалготеките в Студентски град,че там не се учи,а се купонясва от тъмна доба до изгрев слънце.И едни бели линии се правят,бедна ви е фантазията.
7
0
 
15
 
! Отговори
Краси преди 1 година
В РБ има най-много университети и професори на човек от населението!Завършващите средно образование-50% са полуграмотни!А неграмотните са ужасно много!От 51 университета-10 са прееедостатъчни!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние на глава от населението бием по университети и американците.И пак студентите ни най-неподготвени.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сливайте университетите, че няма студенти ... оптимизация на висшето образование и на професионалните гимназии, иначе няма да има кой да работи ...
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не са ли много,бе,джанъм?
3
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
При бай Тошо имаше само 1 Университет :)))
2
0
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Закривай половината Университети частни л апачи на държавни пари :)))
1
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на него.Аз също съм против.Искат да унищожат висшето образование като ги сливат.