Денков: Работата по учебните програми продължава и през лятото

Министърът с коментар за изпитите на учениците от четвърти клас
Обновена: 7 юни 2022 18:34 | 7 юни 2022 16:43, Росен Стойчев
10
Денков: Работата по учебните програми продължава и през лятото
Снимка: БГНЕС

Прегледът на учебните програми ще продължи и през лятото, съобщи министърът на образованието и науката Николай Денков.

Решението е по повод излезлите снощи резултати от националното външно оценяване в 4 клас, които показват спад на знанията на учениците както по Български език и литература, така и по математика.

На въпрос как ще коментира резултатите от Националното външно оценяване в 4 клас на 26 и 27 май,  които показват, че 88 на сто от четвъртокласниците не могат да обяснят значението на думата "пожарникар", Николай Денков коментира:

"Аз се отнасям със съвсем прагматичен подход към тези резултати, да, част от децата не знаят достатъчно и това не е новина. Същия разговор водихме и миналата година.

Още по темата
Другите деца, част от тях са много добре, имат петици и шестици, виждате, че имаше, доколкото си спомням, над 6000 деца, които имат шестици и по двата предмета. Така че резултатите са такива, каквито може да очакваме при сегашната образователна система. Въпросът е как да подобрим образованието, за да бъдат резултатите по-добри през следващите години", заяви Денков, цитиран от БНР.

"Точно затова правим учебните програми, една изключително тежка обемна задача, която ще отнеме време, но именно за да подобрим образователната система, да учат децата това, което е разбираемо, което е интересно, затова сме се захванали с тази задача. Но, разбира се, тя ще даде резултат догодина, по догодина, този тип промени изискват време, за да се видят резултати. Очевидно има проблем с математиката, но той трябва да бъде спефициран, да се каже точно какъв е проблемът и как трябва да бъде решен. Тази задача, как да бъдат променени програмите, ще бъде работено през лятото".

Още за проблемите с матурите вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Така че резултатите са такива, каквито може да очакваме при сегашната образователна система"Моляяяя? Ама наливате тежко пари за заплати в същата тази доказано неработеща ситема!!!!Може ли за да се постигнат поне приемливи резултати учениците да трябва да се записват на частни уроци? Било както и миналата година???Нещо някой да добави към това?
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята Господине...учебниците по историята трябва незабавно да бъдат пренаписани...и нашите деца да учат и се запознават с фактите, а не с години налагани лъжи и измислици!!! Трябва да възпитаваме в децата си ЛЮБОВ и ПРИЗНАТЕЛНОСТ към РОДИНАТА КЪМ БЪЛГАРИЯ!!!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако разчитате на системата да ви обучи за нещо реално, с грешка сте
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си бях в 11-ти клас през 85-та година, когато трябваше да държа матура по литература и тя беше да развиваме тема- автор и произведение. Исках да се освободя от нея, можехме, ако имахме 5 или 6 годишна оценка по БЕЛ. Ама другарят Генадиев не ми писа повече от 4, после изкарах 3 на матурата, и ме остави на поправка, ха-ха-ха, защото съм се представил много слабо...
5
1
 
3
 
! Отговори
Цяло лято преди 1 година
ще се измислят начини и средства, учебниците да се претворят по указанията на САЩ...Кажете истината на хората, че продадохте и децата и тяхното бъдеще....***
4
2
 
3
 
! Отговори
Aa преди 1 година
Този е поредния предател. Ще доунищожи образованието. Това е целта.
3
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
от 7-ми клас да има профелиране и да се набляга на предмети необходими за дадения профил
2
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
и пишете в учебника по история истината,че сме били 500г. ПОД ТУРСКО РОБСТВО, А НЕ турско присъствие
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърде много ненужна информация има в учебниците. Уроците са написани с плява. 15 стр урок по литература, които могат да бъдат сведени до 5. Другото е упражнение по стил. По-добре децата да учат по-малко материал и да го научат, отколкото да учат адски много и на края нищо да не знаят. Разбира се това е мнение на един родител, не говоря от името на всички. Но повечето мислим така.