Защо разказът "Талисманът" предизвика вълна от критики?

Oт МОН уточниха, че разказът е писан специално за банката с непознати произведения
15 юни 2022 21:38, Йоана Цонева
33

Политическите възгледи на писателя Красимир Бачков предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи. Авторът нашумя, след като на тазгодишното националното външно оценяване по български език и литература седмокласниците преразказваха разказа му "Талисманът".

"Имам си ритуал по заспиването. Като легна и затворя очи, започвам да си мечтая за разни работи. Снощи заспах много късно, защото си мислех за Зорница и за нейните огромни, пълни с болка очи". Така започва разказът "Талисманът" от Красимир Бачков, по който писаха седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Както творбата, така и личността на автора обаче предизвикаха разнопосочни мнения.

"Моите политически възгледи са лично мои, нямат никаква връзка с разказа, който беше на матурата. В разказа се говори за две деца, за доброто, което се случва между тях и не виждам причина тези неприятни надничания във Facebook от хора с разбирания, различни от моите", каза писателят Красимир Бачков пред Bulgaria ON AIR.

След матурата той написа в профила си във Facebook:

"Днес на матурите по БЕЛ се падна мой разказ. За разлика от писателите, храненици на Сорос, които вечно са в прожекторите и новините, аз получих своето признание".

"Когато този автор стана известен вчера, съвсем случайно, той веднага излезе и започна да хули така наречените соросоидни писатели. Aз май се броя към тях. Нещата, които този човек споделя в социалните мрежи активно са свързани с 5G, с антиваксърска агитация, изобщо това е човек със странни разбирания за живота и опасявам се чиновниците от МОН споделят тези разбирания", заяви писателят и рекламист Радослав Бимбалов.

Преглед на профила във Facebook очертава Бачков като антисистемен привърженик на определена политическа партия.

"До вчера не бях чувал името му даже и разказа не съм чел, макар че сега в тази ситуация се провокирах да го прочета и в края на деня ще го направя. Разбрах от хора, които са го чели, че разказът е съвсем на ниво, хубав, занимателен и подходящ за деца в тази възраст. За първи път се получава, така че неслучаен човек изказва положително мнение за "Възраждане" и предизвика реакции, основани на различни емоции завист, страх, омраза – все неща, които са от гамата на ниските страсти", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.  

"Аз на "Възраждане" съм им дал кредит на доверие от тази есен. Партиите от всякакъв цвят са ми еднакво неприятни, но те изповядват нещата, които мисля аз – говорят за България, не са продажници", каза Красимир Бачков.  

А в социалните мрежи се оспорва и художествената стойност на разказа.

"Някой в МОН е решил, че този текст е подходящ да бъде даван на деца, които искаме утре да четат книги, да пишат, да бъдат свестни българи и това е ужасяващо, защото този текст е бездарен, некадърен, неграмотен, нескопосан, нищо хубаво не мога да кажа за него', изтъкна Радослав Бимбалов.

Oт Министерството на образованието уточниха, че разказът е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за матурите в VII клас. В "Талисманът" се разказва за ученически оркестър, който организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче, което оздравява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разказът е посредствен, даже е под посредствен. Но МОН-ьо отавна е стигнало дъното, в 5 клас децата учат "Пърси Джаксън" - роман с много ниска художествена стойност, са сметка на прекрасния и много актуален като послания "Приказка без край". Те и едни формули по математика не могат да напишат правилно, все едно е ядрена физика.
23
14
 
6
 
! Отговори
Андриан преди 1 година
Какво пък не му харесахте на разказа, при условие, че е писан за деца? Е, ако беше за Зеленски в обстрелвания бункер, или за Байдън, как се качва по стълбите на самолета, може би щяхте да го одобрите... А това, че писателят бил привърженик на "Възраждане" грешка ли се води? Че то, освен него, половината нормални българи симпатизират на Възраждане. Че не са и половината, 80% са...
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали ги виждаме тая "вълна от критики" каква е! Работа на агенцията за *** на оня Бимбалов! Че даже и той се включи да се изказва като се прави на писател. Имат си там поръчка да критикуват всеки, който е за Русия и работят хората...
21
4
 
6
 
! Отговори
И с тази преди 1 година
антикампания всъщност му направихте реклама, досега никой не беше чувал за него, за книгата му пък изобщо :)
20
7
 
13
 
! Отговори
Intel Inside преди 1 година
Няма лоша реклама. Целият този вой срещу автора само повишава неговата популярност. Не ме вълнуваше изпита, но след като стана този хейт, го прочетох специално, както и много други хора. Смятам, че разказът е лесен за преразказване и това би трябвало да радва децата и родителите им.
19
3
 
11
 
! Отговори
До ШибиРиби преди 1 година
Учениците преразказват разказа, а не СиВи-то. Не виждам нищо възмущававащо в разказа, че да го правят проблем. И естествено, след като е на работа, ще си завърши стажа, трябва да го уволнят, заради някой напушен ***, защото бил млад ли? То по тая логика никой няма да се пенсионира.
18
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мали...по-добре Талисманът да си прочета още веднъж отколкото тая ирландска поезия за зелени неща...имам зеленофобия вече!
17
7
 
4
 
! Отговори
Ирландска поезия преди 1 година
От Кели Ропър"Повече няма да виждам тази страна на зеленото,или усетете тези нежни мъгли.Топлината на слънцето, докато пробива облаците,вече няма да ме намери сред него.Защото тръгвам да се срещна с моя производител и надявам се в Рая да остане,макар и да се отклонява от този изумруден остров.Придава ми болка.И все пак част от мен ще остане тук,под тази мека, благословена почва.Моля, отделете малко време, за да ме запомните,Винаги, когато дойдеш наоколо."
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото министърът на образованието е една карикатура.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва да е непознат разказ? Това е излишно.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12345, на добър час и успех!
13
7
 
12
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Сутринта с 6.00 Лфтханза ме отвежда в Германия. Не ме търсете повече! Оправяйте се.
12
2
 
11
 
! Отговори
Taню преди 1 година
За писан от възрастен човек, определено е нисък като стил. Но, да, позитивен е...
11
7
 
9
 
! Отговори
До шибириби преди 1 година
ТИ ПРОЧЕТЕ ЛИ РАЗКАЗА, БЕ УМНИКО? СЪС СИГУРНОСТ - НЕ СИ!!!
10
3
 
6
 
! Отговори
Източна сентенция преди 1 година
ИЗСЛЕДВАЙ КАКВО СЕ КАЗВА, А НЕ КОЙ ГОВОРИ!!!!
9
8
 
7
 
! Отговори
До шибириби преди 1 година
Не си добре! Изпушил си яко!
8
6
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Прочетох разказа. Целия. Не части от него. СМИСЛИН РАЗКАЗ ЗА ДОБРОТО МЕЖДУ ХОРАТА, НАПИСАН НА РАЗБИРАЕМ ЕЗИК КАТО ЗА СЕДМОКРАСНИЦИ. ПРИЛИЧА МАЛКО НА " КРЪВ ОТ КЪРТИЦА", НО ПО- ДИРЕКТНО КАЗАНО Е ПОСЛАНИЕТО. ВСЕКИ Е СВОБОДЕН ДА ИМА ЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ УБЕЖДЕНИЯ, НАЛИ ТАКА? ОБРАТНОТО Е ФАШИЗЪМ ИЛИ КОМУНИЗЪМ. ВСЕ ЕДНО!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ШибиРиби", аз съм в чакалнята, но няма проблем да ме прередиш.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя побъркaн народ във всичко вижда политика! Ненормална работа.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шиби Риби, не всеки се кефи на това, за което ти примираш. За разлика от теб, човека явно е хетеро.