НАП: Зрелостниците да работят и сами да си плащат осигуровките

Важи от завършване на средното до започване на висшето образование
22 юни 2022 16:28, Анисия Иванова
41
НАП: Зрелостниците да работят и сами да си плащат осигуровките
Снимка: БГНЕС

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, съобщават от Национална агенция за приходите.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно.

Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП.

В рубриката "Здравно осигуряване" на интернет страницата на приходната агенция е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец 7. Формулярът се подава в офис на НАП, по пощата с обратна разписка, или чрез електронната услуга на приходната агенция "Приемане на декларация образец № 7, Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски", която е достъпна с Персонален идентификационен код /ПИК/ или КЕП.

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, напомнят от НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки пълнолетен, който не учи, трябва да си плаща здравните осигуровки.
23
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 1 година
Докога държавата ще прецаква държавните служители с намалени заплати, за да плаща държавата на 100% осигуровките, а не на 60% както при останалите работодатели?! От тези 100%, държавните служители само губят.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 25 - "Защото в това няма никаква логика. Защо заплатите им се плащат от държавата, съответно ако започнат да плащат данък означава държавата да извади едни пари от левият джоб и да ги премести в десният." Първо не е така, държавата поема и личните осигуровки и удръжки на служителите, което значи че при 1000лв бруто, в частния сектор ще получат с 225лв по-малко. 2. В държавата от всеки "джоб" се плащат в различни неща и когато не са в правилния, се крадат/ползват за други неща по-лесно.
21
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Виж ти...новина на 25 години.
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой трябва да пълни касата и заради 100К украинци и се търсят още чували за поизтупване...Ненормалници!!! Плащаш едни вноски за правото да се наречеш осигурен и тогава да платиш на пазарни цени... Абсолютен фарс!!!Изхода е да се демонополизира здравната каса и да има частни такива със индивидуални партиди!!
19
0
 
25
 
! Отговори
... преди 1 година
Робите трябва да работят , ама ха. кой ще храни паразитната политическа класа + държваните служители
18
1
 
32
 
! Отговори
Като преди 1 година
искат коректни платци да се смени системата...Всеки да има поименна сметкъ за здравните осигуровки..А не едни внасят или им удържат, а после от наличните средства се ползват трети лица...Ако се продължава в същия дух, скоро никой няма да плаща здравни осигуровки...Така или иначе, при нужда от лечение всеки си плаща за всичко...
17
3
 
4
 
! Отговори
До Бено преди 1 година
Защото в това няма никаква логика. Защо заплатите им се плащат от държавата, съответно ако започнат да плащат данък означава държавата да извади едни пари от левият джоб и да ги премести в десният. Просто няма смисъл. И преди някой да се изкаже- работя в частният сектор.
16
3
 
37
 
! Отговори
Магелан преди 1 година
До кога тези бирници рекетьори ще изнудват безработните българи който нямат и една стотинка доход да си плащат здравните осигуровки.Можахте да осигурявате украинските бежанци а във същото време извършвате геноцит към собствените си български граждани.
15
0
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 15 И да им отнемат дипломите.
14
0
 
34
 
! Отговори
Питам преди 1 година
А с ромите как стои въпроса ? Забравили са ги.
13
1
 
15
 
! Отговори
ИВАНОВА преди 1 година
Нищо ново! То винаги е било така !
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е една доста провокативна новина. То всъщност не е новина, а списване. Така е от много време насам. Защо го пишат сега не знам. Предполагам, но не казвам със сигурност.
11
2
 
14
 
! Отговори
ред трябва да има. 5 преди 1 година
всички абитуриенти под строй в НАП да попълват декларация 7 и да си плащат осигуровките.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе направо им пратете ЧСИ за неплатени здравни осигуоровки.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Възмутен Не само мангало. Има и много болни бг които зимат пенсии много повече отколко са внесли, но те са от здравната каса където здравите плащат кръвен данък за да се издържат болните. И проблема става ако не си болен а и няма как да внесеш че си без работа. Излиза че си виновен че няма работа и трябва да умреш че не може да се лекуваш. Болниците измориха доста хора така както жената във Враца,
8
2
 
26
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
А мън галите дето цял живот се водят болни и цял живот една ст7нка не са плащали защо ги лекуват?Защо?
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащаме солен здравен кръвен данък а зъбите са само платени. Как става това и защо лъжете че е бесплатно.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване ???? ало безработни не работят но трябва да оплащат здравни как така за едни трябва а за други търтеи не.
5
2
 
40
 
! Отговори
Бено преди 1 година
А кога държавните чиновници ще започнат сами да си внасят осигуровките? Никоя власт не промени тази недправедлива уредба.