Голямото повишение на учителските заплати

Бюджетите на училищата зависят от броя ученици, а не от знанията им
11 юли 2022 20:19, Росен Стойчев
77
Голямото повишение на учителските заплати

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв..Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%.
Още по темата
Така от 1 септември средната учителска заплата ще стане 2032 лв. , а непедагогическите специалисти ще получават средно 1134 лв.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв. Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%. Така от 1 септември средната учителска заплата ще стане 2032 лв. , а непедагогическите специалисти ще получават средно 1134 лв., съобщи Bulgaria ON AIR.

Учителските заплати тази година вече веднъж бяха повишени с малко над 12% от 1 април. Факторът "качество" обаче все още отсъства в процеса по финансиране на училищата, заради делегираните бюджети - заплащането става на база брой ученици, а не на база знанията им.

"Не може това да не ни удовлетворява и да кажем, че не сме доволни, напротив! Освен за престижа, достойнството, уважението, вече трябва да започнем да говорим за качество на образованието", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Не може винаги повишението на заплатата на учителите да е на калпак, а да няма значение дали учителят е добър или не. Цел трябва да бъде учителите да бъдат квалифицирани, да преподават добре, знанията да бъдат приложими", каза финансистът Димитър Чобанов.

Педагозите получават и парични добавки за прослужено време, както и бонус за постигнати резултати. Учителите вземат и по 11 брутни заплати при пенсиониране. Това според синдикатите ще направи професията по-привлекателна.

"Запазва се статуквото. Този опит за повишаване на заплатите е успешен от гледна точка на раздаване на средства, но е неуспешен от гледна точка качеството на образованието", обърна внимание Димитър Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо увеличение с 50 лв хахахаха , аз като учител с 9 години стаж взимам чисто 1000 лв. Хайде не говорете глупости, тези 2032 лв са БРУТНИ и не знам къде и как ги измислихте , но и учител с 30 години стаж няма как да ги вземе ( и в тези 2032 говорим за стаж прослужено време, който всеки служител на каквато и да е длъжност в България взима... )
72
0
 
3
 
! Отговори
Хах преди 1 година
5 % леле направо огромен процент, това е бруто, за да сме по-точни.
71
11
 
15
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
Вече няма УЧИТЕЛИ, НЯМАУчениците са безкрайно неграмотни, това учители ли са..това е призвание .Обърнаха го на търговия, като лекарите.Стига с това увеличение на заплатите им, не го заслужават.Има сред тях и свестни, но повечето не стават.Назначенията им стават или срещу пари или по роднинска линия...така е във всички държавни структури в България за жалост.За това нищо не върви..ама нищо.Жалко.
70
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е прекрасно за учителите- високи заплати, но срещу тях има едно безкрайно ходене на частни уроци. Масово учителите не си гледат работата и децата минават без да са усвоили материала. Затова трябва да се оценяват отделно и не на калпак да се вдигат заплатите.
69
5
 
16
 
! Отговори
######### преди 1 година
Производителност на труда и качеството на крайния продукт не важат за учителите у нас. Интересното е ,че откакто е започнало увеличението на учителските заплати през 2017 от Боко тиквата до днес България вече е на едно от последните места по функционална грамотност. Парадокс е също ,че колкото повече незаслужено се вдигат учителските заплати с толкова пъти качеството на образованието пада . Средните училища изкарват на талази тълпи от неграмотници, които не могат да си напишат дори и имената .
68
9
 
15
 
! Отговори
#########До #61. преди 1 година
Какви Кол центрове какви продавачки те гонят ? Коя друга професия освен учителската с 1500 лв основна брутна заплата ,може да се похвали със следното. Няма нощен труд ,не се работи в почивните дни ,2 месеца и половина платен отпуск лятото + месец и половина също платен като великденска,коледна и пролетна ваканция , сложи и официалните празници. Дават им се пари за облекло,плаща им се интернета при работа от къщи, пари за прослужено време, безплатна почивка на морето за 10 дни от миналата година
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво пак подхванахте държавните служители бе?!? Със заплати от 1000 лв бруто? Чиновниците вече са с много по-ниски заплати от учителите, направо с 4-цифрени суми. Не сте ли доволни? Имам приятелка начална учителка, частно училище,3 деца в класа, от юни до септември си е на морето, взима 2500 лв заплата, може да върти частен бизнес (чиновника не) и си ***.Отделно на тези деца дава допълнителни консултации срещу заплащане, защото само с училищния материал не се справят.Айде стига вече!
66
1
 
10
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Няма лошо, обаче е пълно с т.ъ.п.у.нгери, основно от женски ред, кооти пишат с правописни грешки. И точно те да вземат такива пари.....?
65
1
 
0
 
! Отговори
До В. Узунов преди 1 година
Ей, не кълни, че теб и децата ти ще ги стигне тази клетва, това, че си мн ***, не те оправдава, а и хабер си нямаш от преподаване!
64
11
 
19
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Ами да станат продавачки в София, ама там трябва да се бачка. И няма половин година отпуска, както и пари за дрехи, за 24 май, 13та и 14та заплати, море и други бонуси.. Абсолютни ***..
63
1
 
6
 
! Отговори
До 61: преди 1 година
Какви кол центрове те гонят, бе? Това бе преди 10-15 години. Сега никой на запад, че и в България не отговаря на непознат номер и ако не е автоматично блокирн, той го блокира след първото обаждане. Да не говорим, че такива обаждания станаха незаконни в много държави на запад.
62
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като държавата фалира, тия огромни държавни борчове да се връщат от хората, които са получавали заплатите си от бюджета в последните 15 години и в бъдеще. Да се изземват и продават техните имоти, апартаменти; техните деца, внуци и правнуци да бъдат облагани с по-големи данъци. Всичките там депутати, столични и общински съветници, генерали и полковници без армия и самолети, полицаи, учители и т.н. държавни хрантутници.
61
11
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Еха, какво повишение. Почти ще стигнат заплатата на продавачка в София. Хахахахаха. Извинявайте, но в София в един кол център да отиде ще взима 3000 лева бруто, 30 дни отпуска, 200 лева във ваучери и още 3500 лева на година в бонуси. Не знам как млад учител би си причинил да ходи да работи за жълти стотинки в училище, като в кол център ще изкарва 2 пъти повече пари.
60
10
 
19
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Заплатите им идват от хазната. Държавни служители са и то от най- кръвосмучещите.
59
2
 
17
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
Като цяло е така, само една подробност-учителите не са държавни служители..Странно, но факт. Въпреки, че изпълняват държавни нормативи, държавни образователни стандарти и са под шапката на държавата, те не са държавни служители. Вероятно е парадокс в България.
58
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им дават, не ми пука. Само си пазете децата, ще ги надупчат с ваксини и окото им няма да мигне. За пари са готови на всичко "хуманистите". Нали ги видяхме в действие хрантутниците.
57
5
 
24
 
! Отговори
Заслуга преди 1 година
При тия резултати на матурите.
56
6
 
27
 
! Отговори
Деобразование преди 1 година
При над 50% брак на производството получаваш увеличение на заплатата!
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуват на Бойко армията. 500000 държавни служители .
54
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разделяй и владей. Увеличават до някакви безумни размери заплатите на държавните чиновници за да печелят изборите, а останалите хора бягат в чужбина за да не умрат от глад. Дано голяма част от учителите да не са като оная "полицайка", която е в центъра на вниманието тези дни. Иначе, безумното увеличение на заплатите на чиновниците може да вкара страната в дългова спирала, от която излизане ще има само след разпродаване на земя и пристанища както направиха гърците, които изядоха и ***ха милиарди.