961 млн. лв. повече за образование, пресметнаха от МОН

Детските ясли и градините са безплатни за родителите
1 авг 2022 13:18, Петя Славова
16

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

961 млн. лв. повече инвестира държавата в образование и наука през последните седем месеца. От тях в детските градини, училищата и университетите влязоха 785 млн. лв. над средствата от 2021 г. За наука бяха отделени 176 млн. лв. допълнително в сравнение с миналата година.

Това отчита Министерството на образованието и науката (МОН) в края на мандата на правителството. В резултат на по-голямото финансиране от 1 април т.г. детските ясли и градини са напълно безплатни за родителите. Правителството спази обещанието си средната учителска заплата да е с 25% по-висока от средната за страната.

Това беше постигнато с двукратно увеличение на учителските възнаграждения – от 1 април и от 1 септември 2022 г. Повишени бяха също средствата за издръжка и за материалната база в детските градини и училищата. Повече пари бяха отпуснати за храна на децата до IV клас и за стипендиите на учениците. Отделно от това общо 242,6 млн. лв. влизат през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми.

Още по темата

Общо 40 млн. лв. допълнително получиха висшите училища за издръжка и за ръст на заплатите. Двукратно скочиха стипендиите на докторантите. Осигуриха се 20 млн. лв. за възнагражденията в БАН. През 2022 г. с 28,6 млн. лв. бяха подкрепени 14 многогодишни научни програми, предава БГНЕС.

МОН завърши прегледа на учебните програми по всички общообразователни предмети от I до X клас. Предстои учители, методици и психолози да преценят какво в кои от тях да променят.

Готова е системата за оценка на добавената стойност в училищната система, която използва резултатите от националното външно оценяване и матурите. Сключен е договор за прилагане на новата методика спрямо резултатите от изпитите през 2022 г.

В началото на новата учебна година ще заработи Единна електронна платформа за образователни услуги и съдържание, т.нар. електронен образователен облак. Той ще осигури достъп на всички учители, ученици и техните родители до наличните електронни образователни ресурси, събрани на едно място. Облекчена е административната тежест върху учителите чрез въвеждането на Национална електронна информационна система за управление на предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) и на Единна информационна система за изпити и прием. Подготвена е Информационна система за обработка, съхранение и управление на документи в училищата.

Приети промени в Закона за предучилищното и училищното образование осигуряват деполитизация на образователната система. Първа важна стъпка в нейната реализация на практика е новата процедура за избор на директори на детски градини и училища.

Направени изменения в Закона за висшето образование регламентират съвместното обучение на студенти от две и повече висши училища, статута и условията за прием на докторанти, финансирани по проекти, облекчен режим на прием на студенти от историческата диаспора и др.

МОН публикува две важни концепции - за нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите и за обединяване на висши училища в Република България. За да повиши качеството на висшето образование, министерството предостави съвременен софтуер за откриване на плагиатство на университетите и научните организации за безплатно ползване. Публикувани са за обществено обсъждане и нови минимални национални изисквания за академично израстване.

Приета е от правителството и е изпратена за одобрение от Европейската комисия новата Програма "Образование". Първите покани за кандидатстване за 221 млн. лв. са в краен етап на подготовка. МОН подготвя документите за кандидатстване за четири инвестиционни проекта по Националния план за възстановяване и устойчивост. Успешно и без риск от загуба на средства се изпълняват проектите, финансирани по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Типично за Киро Факири! Балони ,мъгла и много думи!
15
0
 
3
 
! Отговори
x преди 1 година
съответно повече за крадене
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зАлудо се разплискват тия пари. Поколения се затрупаха в не- и полуграмотност. Вижте само каква е кифленост и кифлация по високите инстанциу, всички медии, еижте полуграмотните т. нар. висшисти и наукозамъърсителни кадри, дето две изречения не могат да вържат, ако не преписеат. Неграмотнидтта съсипва нацията и държавата. Но някой неорекъснато нслива милиони за поддържане на тая изеювънмерна неграмотност в РБ. Шейсет вуза, майко мила ежжеодно бълват полуграмотни недоразумени с огромни спеттити..
13
0
 
7
 
! Отговори
циник преди 1 година
Тоя е едно нищо, но като гледам новият министър, дето беше адвокат на Мишо Бирата, май нищото ще е по-добре от нещото.... тъжна картина от където и да го гледаш... единственото, което очаквам е увеличаване на пътниците на терминалите по летищата... и хубаво ,че в Германия има работа за целич български народ, че и за още един.....
12
0
 
4
 
! Отговори
Дупка преди 1 година
Тоя се скатаваше и хем Ристо го предлагаше на Слави, хем не излизаше от служебното да участва в предизборната кампания на ПП. Траеше си, докато Васил и Петков се обявиха срещу Радев. Вече просто няма накъде.
11
2
 
6
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Колко пари излязаха от нашите джобове заради инфлацията и постъпиха в бюджета. Децата не получават пари от училище, заплатите на учителите са незначително увеличени, тия пари ги въртят МОН.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте пийте курфи, соросчо черпи
9
1
 
8
 
! Отговори
Денков лъжеца преди 1 година
Тоя същия на снимката е спонсориран и инсталиран от Америка за България и фондацията на сорс Отворено общество и сменя учебниците и пренаписва историята. Ботев бил разбойник крадец на кораби, Левски бил престъпник издирван от Турската полиция. А самият той каза по TV1 в предаването Алтернативата миналата година след първия служебен кабинет на Миролюба Бенатова че не искал вече да бъдел ми истър и че искал да бъде на вилата да си коси тревата. Това е съвсем сериозно лика прилика с киро лъжата.
8
1
 
5
 
! Отговори
До Не е справедливо преди 1 година
Класната на твоето дете е човек на директорката и заради нея са отказали на знаещи учители. Освен това директорите се плашат от можещи хора, защото не могат да ги тъпчат, дори да им кажат, че ще ги уволненият.
7
1
 
8
 
! Отговори
Пусто дърво преди 1 година
961 млн. лв. повече в сметките на тия на снимката.
6
1
 
6
 
! Отговори
не е справедливо преди 1 година
Напоследък *** и Пульо се втурнаха даскали да стават. Заради нереално и необоснованото вдигане на заплатите им. Особено на началните учители, които би трябвало да заложат основите на грамотността на учениците. Класната на моето дете е неграмотна: писмеННи, обЕснявам, да се попълнЕ. Пълен, кратък член и пунктуация изобщо не ги коментирам.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
претопяването продължава
4
1
 
6
 
! Отговори
Л преди 1 година
Как така детските градини са безплатни? Това не е вярно. А ние защо плащаме 800 лв. всеки месец и за детето ни няма място в детските градини в района ни? Престанете да заблуждавате хората. Това са абсолютни глупости. Формулирайте си правилно заглавието. "Детските градини са безплатни за 1/3 от родителите, а останалите 2/3 плащат такса всеки месец". Тоест.. за някои е напълно безплатно, а за други дори няма място в детските градини.. И тези други са много повече от първите..
3
1
 
8
 
! Отговори
хеха преди 1 година
Повече пари, ама децата излизат по-*** и по-зомбирани от преди.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каца без дъно, а децата от прости, по-прости, най-прости
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Детските ясли и градините са безплатни за родителите" - това ми звучи така "Прецакахме всички през демокрацията да плащате сега другите по социолистически БЕЗПЛАТНО поради балъци"