Съдът прекрати масовата смяна на училищни директори

Предварителното изпълнение на наредбата би причинило вреди
11 авг 2022 13:23, Йоана Цонева
13
Съдът прекрати масовата смяна на училищни директори
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд спря временно действието на наредба на бившия министър на образованието акад. Николай Денков, на базата на която през юли започна масова смяна на училищни директори в цялата страна.

Причината за блокираното действие на Наредба 16 от 1 юли 2022 г. е съдебен спор.

Делото е по жалба на директорката на Средно училище „Петър Берон“ в Пазарджик, която участва в конкурс.

„Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище“, разясняват от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че ако директорските конкурси продължат при действието на оспорената от директорката наредба, това би ограничило възможностите ѝ за успешно участие в конкурса, предвид евентуално несъответствие с изисквания на наредбата към кандидатите.

„Заложени са множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения. Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс“, обясняват от съда.

Още по темата
„Централизираното провеждане на стотици конкурси за директори на институции в системата на образованието, които са обявени в момента, при действието на незаконосъобразни правни норми, би представлявало действително сериозно засягане на обществения интерес, включително и на жалбоподателката като участник.

Предварителното изпълнение на наредбата би причинило значителни и трудно поправими вреди, както на интересите на участниците в конкурса, конкретно и на жалбоподателката, така и на защитимите обществени интереси, които са предмет на регулиране. Това е така и предвид несигурността, свързана с действителността на евентуално възникналите вследствие на конкурса трудови правоотношения, в случай че наредбата бъде отменена от съда и неблагоприятния ефект върху провеждането на предстоящата учебна година“, допълват оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Intel Inside 11 Така е.
11
2
 
2
 
! Отговори
Intel Inside преди 1 година
Нашите хора вместо вашите. Политически назначения и уволнения.
10
2
 
8
 
! Отговори
Хъм преди 1 година
Хайде, моля, моля. Повече от половината директори са вече пенсионери и в случая ВАС им прави огромна услуга. Но е сладка директорската служба, що да не съм пенсионер пък и директор в същото време:). Жалбоподателката да не би и тя да е вече в редиците на пенсионерите? Стана ми интересно.....
9
0
 
21
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Нека има конкурси за училищни директори, но и да има задължително мандатност, за която само се говори , не се въвежда. Като изтече мандатът, ако колективът може да работи с директора, да има право след гласуване на още един такъв. Така директорите няма да превръщат училищата в бащиния и мачкане на " неудобните" учители. Като мине мандатът, става пак учител.
8
2
 
2
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
7 ТИ ДА НЕ СИ ОТ ЛУНАТА КАКВО ТЕ БОЛИ ЧЕ ЕДНИ СА ОТ ГЕРБ ДРУГИ ОТ МАРС ЯВНО СИ БИРИЧКАТА БЕЗДЕЛНИК НОН СТОП ПИШЕШ ЛЮТИ ОМРАЗИ СРЕЩУ КОГОТО ТИ ПАДНЕ ЯВНО СИ САМОТЕН БЕЗДЕЛНИК БЕЗДОМНИК СИ ТОЛКОВА ОМРАЗА СЪБРАНА В ТЕБ
7
9
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
В момента 99% от директорите на училища са партийни членове и общински съветници на Герб. Пълна победа за Герб! Ипон!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Тая смяна на директори беше по идея на едни хамерикански фондации... Не че нямаме директори, които би било хубаво да се сменят, но определено не са всички, а още по-малко пък имаме нужда разни НПО-та да ни дават тон!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денков по какво е академик?
4
0
 
4
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Ей Мишок, ти колко успя да смениш?
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има директори, които не са ставали от 20 г. от директорския стол. Пример е в една столична гимназия, директорката ръководи училището от 1998 г. Това са 24 години!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бе стига сте са сменяли навсякъде бря - то остана ли човек дето да не е работил в държавната администрация
1
3
 
11
 
! Отговори
перко преди 1 година
Учено, учено, та чак пр . сто! За Денков говоря!