67% от учителите готови на протест срещу удължаване на годината

Синдикат: МЗ да спре с некомпетентните си намеси в образованието
15 авг 2022 12:35, Анисия Иванова
83
67% от учителите готови на протест срещу удължаване на годината
Снимка: БГНЕС

66,6% от преподавателите биха участвали в евентуални протести срещу увеличаване на учебната година и честите промени в нормативната уредба в системата на образованието. Това са данни от допитване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ относно възможните промени с учебното време и програми, предлагани от МОН.

На въпрос за удължаването на учебното време за 5 и 6 клас с 2 седмици до 30 юни с отговор "не" са отговорили 94% от анкетираните. Едва 9,1% смятат, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в 5,6,7 клас ще повиши качеството на образованието в тези класове.

93,7% смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики. От синдиката припомнят, че тази практика на МОН вече е станала традиционна. 96,4% смятат, че мултиплициращата се практика директори и учители да работят по време на платен годишен отпуск е лоша политика на МОН.

Във тази връзка и след този национален анализ Синдикат „Образование“ се обявява срещу промените в Наредба № 4 от 30.11.2015 г. за учебния план.

Освен това Синдикатът на подкрепя проекта на наредба на Здравното министерство, според който уж се намалява продължителността на учебния час на 40 минути, но се предлага да се увеличат часовете на 32 седмично за 5, 6, 7 клас. За пореден път категорично заявяваме: "Министерство на здравеопазването да спре с некомпетентните си намеси в образователните политики, без необходимите компетенции и без да е проучен и обобщен европейския и световен опит и практики в този фокус.", настояват в позицята си.

Според експертите Министерство на здравеопазването нехае за обедното храненето на деца и ученици, чиято сегашна дезорганизация вреди на тяхното развитие. Нека МЗ коригира предложения вариант на проект за наредба, като бъдат запазени сегашния брой на часовете в посочените класове, настояват от синдиката.

Синдикат „Образование“ настоява МОН и МЗ да излъчат експертни комисии и да стигнат до балансиране на  подзаконовите си наредби и седмичните разписания в името на децата и учениците.

Относно патовата ситуация с директорските конкурси Синдикат „Образование“ очаква позицията на МОН за спиране на конкурсите и изработване на нова наредба с участието на синдикати и работодатели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Забравяте една преди 1 година
Тънкост. Едно време даскалите и ни млатеха!
16
6
 
14
 
! Отговори
Млад учител преди 1 година
Аз започнах 2019! Получавам 1250 лв. с удръжките - чисто 950 лв на месец. Изобщо не ми стигат, добре че и с частни уроци се занимавам. Къде ги видяхте тия 2500!
15
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия свикнаха да получават заплати без да работят, 2 години симулираха, че обучават с т. нар дистанционно обучение, че даже и добавки им даваха, за това лежане вкъщи. Сега вече е трудно някой да ги накара да преподават наистина. Няма значение колко ваканции е имало, за тях все е малко. Все лъжат, че щели да наваксат учебния материал,.. Навремето учител е била една достойна професия. Сега са мързеливи и корумпирани печатари на дипломи
14
3
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Наричаш тези,които те хранят Олигофр. и ревеш,че взимаш 2000 ,на които не плащаш данък и още 2500 чисто.Засрами се ,защото данъчните си мълчат за вашите неплатени данъци.Ако преподаваш в САЩ ,ншма да си по-добре материално.
13
5
 
10
 
! Отговори
49-ти набор преди 1 година
Е, какво се оплаквате?! Учили много! Ами аз едно време, учебната седмица беше шестдневна, и в съботите учихме. Нямахме профили, всички предмети се изучаваха с еднакъв хорариум - 4 часа физика, 4 часа химия, 4 часа биология, 6 часа математика, 6 часа литература, 6 часа руски език, 4 часа география, 5 часа история, а сега думи нямам!
12
6
 
16
 
! Отговори
Брей .. преди 1 година
Тези не стига че от 3 години почти не са ходили на работа, ами са единствените в България на които вдигаха заплатите непрекъснато по време на пандемията и след това, докато на останалите хора освен че не им пипнаха заплатите им забраниха да работят и останаха без доходи. А всъщност "работата" на учителите беше сутрин докато си пият кафето да кажат онлайн кой урок да се чете и ...това е ?! Между другото някои от тях правиха и сех пред лаптопа. Уж ги беше страх от Ковид а не се ваксинираха...
11
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитват се да унищожат учителското съсловие. Със всички вдигания заплатите са ни все още смешни. Аз съм с чисто 2500 лв. в София - учител по математика. Криво ляво с частни уроци успявам да докарам още 2000 на месец, та да успея да плащам ипотека, лизинг на автомобил, за екскурзии и за детето за хобитата. Учителската професия трябва да е най- платена и стартово поне 5 к. лева, за по - малко елате вие се занимавайте с ос раните си оли гофренчета по цял ден.
10
4
 
20
 
! Отговори
Синът ми преди 1 година
когато беше онлайн, слушах как учителят по английски им говори на английски! Уааат- тва не може да бъде английски, диалект, един ром ще го говори по-добре. Учителите са нискоквалифицирани, а искате децата ни да са високоинтелигентни.
9
15
 
7
 
! Отговори
Ценка преди 1 година
Аз съм учителка по БЕЛ. И съм против всякакви удължавания *** срокове. На 71 години съм и всеки ден повече ми е непосилен. Частни уроци давам, имам по 6 часа на ден в гимназията и смятам, че 3 месеца през лятото ми е съвсем заслужена почивка. То и за децата де- да си четат книжки и да смятат задачи малко самостоятелно. Няма все да сме им на главата я
8
3
 
10
 
! Отговори
Бай Маньо преди 1 година
Ся тва училище ли е? Учене ли е? Едно време в ЕСПУ -то, олеее, нашите даскалЯ ни напикаваха от бой! Деугарят Манолов по испански, другарката Димитрова по химия, яко шамареха! Ама и учехме, и примерно бяхме!
7
7
 
21
 
! Отговори
уникум преди 1 година
Не стига , че им направиха заплатите по два бона , а преподаването им е на ниво -Африка, и сега искат да ползват повече почивка , защото са се уморили от лежането от ковида !!
6
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно. Сега им е добре. Цял Август, че и Юли се печат на плажа. Докато на бачкаторите им дадат 1 седмица отпуска, а през другото време ги спукват от работа от 9 до 18 ч. Учителите нямат и през учебната година толкова дълго работно време. 56 дни отпуска са една добра причина да станеш учител.
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На някой май много много, не му се работи ?? Преди време излезе изследване, че децата в България учат най-малко в Европа като хорариум и започват уебната година най късно! Естествено мато мерки срещу това за следващата година увеличиха междусрочната ваканция?????
4
7
 
26
 
! Отговори
20 дни преди 1 година
Направете им платения годишен отпуск 20 дни като на всеки бачкатор и да видим
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигнаха им заплатите, що реват? Мойта година си е 365 дена и плащам данъци, за да ходят те на море. Я да се научат да бачкат..
2
1
 
14
 
! Отговори
тия преди 1 година
джендърясалите шошороиди от министерствата побъркаха и децата,и даскалята и нас покрай тях!СТИГА!
1
2
 
12
 
! Отговори
та така преди 1 година
всеки протестира за нещо , ами модерно си е :)